Solrutten satte farlederna på kartan – jobbar ideellt för säkerhet och tillgänglighet i skärgården
Gästhamnarna och -bryggorna i Österbotten som finns utmärkta på sjökorten har ökat från fem till femtio under drygt tio år. Allt flera väljer båtliv, men det ställer också krav på en fungerande infrastruktur i skärgården säger John Erickson på Solrutten.
Det är bråda tider för båtfolket. De flesta båtar är sjösatta, men nu råder det febril aktivitet i hamnarna med att rusta båtarna för säsongen.
Men för givande och intressant båtliv behövs en fungerande infrastruktur och utflyktsmål, och här gör andelslaget Solrutten ett väldigt stort jobb.
John Erickson, som hör till Wasa Segelförening med hemmahamn i Vasa, är en av dem som engagerat sig i arbetet. Under de senaste tio åren har tillgängligheten i den österbottniska skärgården sakta men säkert, förbättrats.
– När vi började projektet för tolv år sen fanns det bara fyra, fem besökshamnar och -bryggor som hade en seglings bar farled. Nu är de nästan 50 stycken, säger John Erickson.
Som stationer utan järnväg
Problemet var att farlederna inte fanns utmärkta på sjökorten. Tillsammans med Trafikverket, och 3 miljoner euro, har Solrutten sjömätt femhundra kilometer farled.
– Det var främst inseglingslinjer till bryggor och hamnar som kom in på sjökorten. Man hade redan tidigare byggt många besöksfaciliteter men de blev lite som järnvägsstationer utan järnväg, för de saknade farled.
Likadant var det i Vasa, det fanns ingen inritad farled till Wasa Segelförenings hamn. Dessutom fanns en kraftlinje i vägen som hindrade större segelbåtars gång. Den har nu höjts med 10 meter.
– Man kan i princip säga att Vasa fick sin första gästhamn år 2014.
Allt flera blir båtägare
Varje år ökar antalet segelbåtar i Österbotten med några tiotal per sommar. Erickson räknar med att trenden fortsätter.
– Nu blir båtfolket sakta medvetna om att man kan röra sig i skärgården, att det finns linjer och farleder och gästbryggor man kan komma till. Men det är något som växer sakta fram, och en viktig agenda för Solrutten är att främja segling, säger John Erickson.
Men segling är inte bara utflykt utan även en sport som innefattar kappsegling och juniorsegling.
Har du något favoritmål för dina seglatser?
– Jag har flera. Rönnskär är en sådan och sedan Strömmingsbådan, Valsörarna och Norrskär. Norrskär används vid överseglingar till Sverige.
John Erickson säger att Norrskär behöver åtgärder, och den är viktig, både som skyddshamn och överfartshamn på grund av sitt läge mitt i Kvarken.
– Speciellt för nybörjare som vill segla över Kvarken känns det tryggt att kunna gå där.
Intresset för segling ökar stadigt
Under pandemin har båtar gått åt som smör i solsken. John Erickson tror inte att det här enbart beror på pandemin, eller att intresset skulle avta nu när samhället öppnats upp igen.
Han tror att pandemin bara satt fart på en redan rådande trend.
– Det handlar mera om att det är lättare att fjärrjobba nu. Den tid man kan tillbringa på stugan har förlängts, speciellt på hösten, allt fler bor i sina fritidshus in mot vintern och vistas mera på sjön, säger Erickson.
Den trenden sätter också press på Solrutten att förbättra de inre båtrutterna. Främst gäller det att förbättra farledernas farbarhet i mörker, remmarna ska vara reflekterande och stryktåliga.
Räddningsverkets båt Helga körde på grund i Vasa skärgård i oktober 2020. Båten körde på en sten och sjönk, i en farled som borde ha varit rätt hyfsad säger John Erickson.
– Det var svårt att navigera på grund av dålig synlighet. Det har gjort att vi satsat mera på mindre rutter och sjömäta dem. Här har vi ett stort Leaderprojekt på gång i samarbete med Vasa stad och Vörå kommun
Säkerheten har stor betydelse speciellt när båtfolket ökar i antal.
– Vi har också fler okunniga på sjön, då måste säkerheten prioriteras, säger Erickson.
Juniorseglingen startar på måndag
Segelföreningarna jobbar också med att lära ut segling, även om John Erickson säger att det inte är så svårt.
– Det är inte så svårt som det låter, det är ungefär som att lära sig köra moped, säger han och skrattar.
För den som känner sig hugad startar kursen för juniorer i åldrarna sju till 13 år på måndag. I år har det varit lite sparsamt med anmälningar säger Erickson.
– Det är bara att anmäla sig, man behöver inte vara medlem i föreningen. De är fina kurser med arvoderade lärare, säger John Erickson.