Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hårt patienttryck vid Åboakuten: "Vid vanlig influensa ska du hellre sköta om ärendet vid den egna hälsostationen"

fyrsjukhuset ÅUCS
Bildtext Brist på personal och få tillgängliga vårdplatser på avdelningarna har lett till ökad belastning vid akuten i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Vid ÅUCS akutmottagning förbereder man sig på en hektisk sommar. Nu ber man folk att söka sig till sin egen hälsostation om nöden inte är stor.

ÅUCS akutmottagning i Åbo är den enda hälsovårdsenheten i hela Egentliga Finland som har läkarjour nattetid under sommaren.

Trycket på de anställda kan därför bli stort, och nu måste verksamheten riktas på att sköta de mest brådskande patientfallen, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Brist på personal och få tillgängliga vårdplatser på avdelningarna leder också till ökad belastning vid akuten, säger Sergey Sadov, t.f. överläkare för ÅUCS akutmottagning, till Yle Åboland.

– Patienter har ibland tvingas vänta ett dygn vid akuten på att få hjälp. Det här är en ny situation för oss.

"Vi måste fokusera på att ta hand om kritiskt sjuka patienter"

Enligt Sadov förbereder man sig på en stressig sommar då många vårdare och läkare ska ta ut sina semestrar.

Om man exempelvis behöver ett sjukintyg, är detta inte en tillräcklig orsak att uppsöka akutmottagningen.

– Vi måste fokusera på att ta hand om kritiskt sjuka patienter. Om du har vanlig influensa så ser vi hellre att du sköter om ärendet vid den egna hälsostationen, säger Sadov.

Det är också möjligt att få en bedömning av vårdbehovet på nätadressen omaolo.fi, och i nödfall ska man alltid ringa nödnumret 112.