Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Opinionsledaren Samlingspartiet festar på stranden medan Centern desperat lockar med skattelättnader och Vänstern ältar Nato – tre partimöten under samma helg

Från 2022
Uppdaterad 10.06.2022 14:55.
Petteri Orpo, Li Andersson, Annika Saarikko
Bildtext Petteri Orpo (Saml), Li Andersson (VF) och Annika Saarikko (C) väntas alla bli omvalda som partiledare under helgens möten.

Under veckoslutet håller tre partier kongress. Svenska Yle listar de stora frågorna att hålla koll på hos Centern, Samlingspartiet och Vänsterförbundet.

Helgens partimöten präglas av säkerhetspolitik och minst sagt ojämna framgångar i partimätningarna. Alla tre partier väntas välja om sin ordförande.

Samlingspartiet: Vågar man redan fira valseger?

Mötesplats: Kalajoki

Antal deltagare: 1 100

Antal motioner: 241

Samlingspartiet väntas välja om Petteri Orpo som partiledare. Och varför skulle de inte göra det när partiet har ett stöd på 26 procent i Yles senaste partimätning. Med knappt ett år till riksdagsval brädar man det nuvarande statsministerpartiet med sju procentenheter.

Vid partimötet i semesterparadiset Kalajoki utlovas beachparty. Man vågar hoppas på ryggdunk, rosévin, färgglada byxor och linnekavajer.

Orpo vet ändå att man inte kan ta någonting för givet.

Man vågar hoppas på ryggdunk och rosévin, men Orpo vet att man inte kan ta någonting för givet

Inför riksdagsvalet 2019 klåpade han sig genom att tala om personalen inom äldrevården som "decimaler". Det kostade honom jobbet som statsminister. Och så sent som i fjol våras ansåg många Orpo vara ute för räkning på grund av motsättningar inom det egna partiet.

Nu lyssnar man på hur han positionerar partiet inför riksdagsvalet. Inte minst eftersom han också måste få ihop en regering efter valet, om han nu vinner.

Annars domineras partimötet av säkerhetspolitik. Ett nytt politiskt program inleds med krav på försvarssatsningar och en aktiv Natopolitik. Bland motionerna finns krav på värnplikt för alla oavsett kön, även om partiledningen nöjer sig med uppbåd för alla.

En bonus är motionen som kräver att den såkallade Tiitinens lista med högt profilerade personer som hade skumma kontakter till Stasi ska offentliggöras.

Centern: Väyrynen, skattepopulism och landsbygdens ungkarlar

Mötesplats: Villmanstrand

Antal deltagare: Dryg 2 400

Antal motioner: 294

Den dalande formkurvan i opinionsmätningarna borde stämma till eftertanke inom Centern, men förhandstipset är ändå att man kommer att vara rörande enig i de flesta viktiga frågor i Villmanstrand.

Enligt pejlingar bland distriktsordförande på fältet har partiordförande Annika Saarikko ett grundmurat understöd, inte en enda distriktsordförande nämnde namnet på motkandidaten Paavo Väyrynen.

Väyrynen har under det senaste decenniet tagit som sin livsuppgift att göra livet surt för centerledningen. Ännu under Juha Sipiläs ordförandeskap lyckades Väyrynen tidvis åsamka partiledningen sömnlösa nätter, men i dagens läge parkerar Väyrynen så långt i marginalen att han kan avfärdas med en axelryckning. Väyrynens dogmer hämtade i sjuttiotalets VSB-anda väcker inte längre några passioner på centerhåll.

Däremot kunde kanske Väyrynen platsa i Guinness rekordbok i kategorin "längsta tidsspannet mellan två kandidaturer för partiordförande". Väyrynen kandiderade första gången år 1972 och nu femtio år senare är det dags igen.

Kanske den senaste gallupnoteringen på ynka 12,1 procent inspirerar till lössläppthet i inställningen till rikets finanser

Partiordförande och finansminister Annika Saarikko har något överraskande talat sig varm för skattesänkningar, intressant mot bakgrunden av att statsskulden ökat med fyrtio miljarder euro under den här regeringsperioden. Kanske den senaste gallupnoteringen på ynka 12,1 procent inspirerar till lössläppthet i inställningen till rikets finanser.

Centern vill också värna för att tillfredsställa ungkarlarnas grundläggande behov på landsbygden. Man vill stödja husböndernas aktivitet för att hitta en livskompanjon. Det är lokalavdelningen i Hirvensalmi som engagerat sig för ungkarlarna i en motion och centerns partistyrelse föreslår att motionen ska bifallas.

Vänsterförbundet: Nytt partiprogram och Natokritiska kandidater

Mötesplats: Björneborg

Antal deltagare: 300

Antal motioner: 122

Det mest Natokritiska regeringspartiet, Vänsterförbundet, samlas till partikongress i Björneborg.

Livlig debatt är att vänta då partiet ska välja nya viceordförande och formulera ett nytt partiprogram med målsättningar för de närmaste åren.

Det nuvarande partiprogrammet är från 2007 och innehåller flera kritiska formuleringar om såväl militärallianser som globalisering och växande sociala samhällsklyftor.

Tre vice ordförande ska väljas och bland kandidaterna finns flera uttalade Natokritiker, bland dem riksdagsledamot Veronika Honkasalo.

Tre vice ordförande ska väljas och bland kandidaterna finns flera uttalade Natokritiker

Vänsterförbundets riksdagsgrupp splittrades i Natoomröstningen i maj. Nio ledamöter röstade för Natoansökan, Honkasalo var en av de sex som röstade emot.

Partiordförande Li Andersson har meddelat att hon ställer upp för ytterligare en treårsperiod, men sen får partiet tydligen se sig om efter en annan ledare.

Tänkbara tronföljare är tillsvidare svåra att peka ut. Andersson har lett Vänsterförbundet sedan 2016. Vice ordföranden Jussi Saramo ställer inte upp för omval.

Väljarstödet för partierna.

Yles partimätning: Samlingspartiet vinner fortfarande på Natobeslutet

Partiernas enighet i Natofrågan märks i opinionssiffrorna.