Krisen på Sri Lanka gör det svårt att tillgodose grundläggande matbehov – nu fick invånarna ändå tillbaka elektriciteten
Strejkande arbetare inom elsektorn återvände till arbetet i Sri Lanka på torsdagen efter att presidenten lovat engagera sig i deras problem.
Därmed är ett omfattande strömavbrott slut, och landet får en stunds andrum igen.
Sri Lankas ekonomi har drabbats av den största krisen på flera decennier.
Cirka 900 av cirka 1 100 ingenjörer i det statliga Ceylon Electricity Board (CEB) har strejkat. Åtta vattenkraftverk stängdes och strömavbrottet drabbade hela önationen.
Ingenjörsförbundet CEB motsätter sig regeringens planer på nya lagar i branschen gällande konkurrensutsättning. Ingenjörerna återupptog sina arbetsuppgifter efter att ha fått ett löfte av president Gotabaya Rajapaksa om att deras problem skulle beaktas i ny lagstiftning
Sri Lankas 22 miljoner människor lider av den allvarligaste finansiella turbulensen på sju decennier.
Det råder svår brist på bränsle, mediciner och andra förnödenheter. Inflationen är rekordhög.
Som svar på en begäran från regeringen, meddelade FN att man lanserat en plan för bistånd i sommar för 1,7 miljoner människor som drabbats värst av krisen.
FN bedömer dock att uppskattningsvis närmare 5,7 miljoner människor behöver omedelbar hjälp.
"Grundläggande matbehov kan inte tillgodoses"
Flera faktorer påverkar Sri Lankas livsmedelssäkerhet. Om vi inte agerar nu kommer många familjer inte att kunna tillgodose sina grundläggande matbehov, säger FN:s koordinator i Sri Lanka, Hanaa Singer-Hamdy.
Sri Lanka var också tidigare i år lamslaget av långa strömavbrott eftersom det inte varit möjligt att importera den mängd bränsle som behövs för att generera elektricitet.
Läget förbättrades något då monsunregnen stärkte vattenkraftsproduktionen.
Regeringen hoppas på att förnybar energi kan lösa problem med elförsörjningen. Avsikten är ändra på lagstiftningen för att påskynda den typens projekt.