Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Festgudstjänst från Sunds kyrka kröner 100-års festligheterna på Åland

Från 2022
Programmet är inte längre tillgängligt

I år är det 100 år sedan Åland blev självstyrt. Den 9 juni infaller Ålands självstyrelsedag och på söndag 12 juni firar landskapet och de åländska församlingarna en gemensam festgudstjänst i Sunds kyrka.

− Orsaken till att festgudstjänsten firas i Sunds kyrka är att Sund fram till Mariehamns grundande var det politiska centrumet för öarnas förvaltning. Nu avslutar det självstyrda Åland sitt tre dagar långa firande av 100 år av egensinne just där, berättar kontraktsprosten Benny Andersson som är liturg i gudstjänsten.

En gammal stenkyrka omgärdad av höga lövträd och en gammal stenmur.
Bildtext Sunds kyrka är den största av Ålands alla medeltida kyrkor.
Bild: Lucas Snellman

Åländsk sommarpsalm

− I festgudstjänsten ingår förstås den åländska sommarpsalmen Nu lyser våra backar som ofta sjungs så här års på Åland. Församlingens kör Spirit medverkar med två sånger om trygghet och omsorg, berättar kantor John-Adam Sjölund.

Festgudstjänstens predikan hålls av biskop Bo-Göran Åstrand. Söndagens bibeltexter läses av kaplanen Outi Laukkanen och förtroendevalda Jan-Erik Berglund. Diakonen Maria Sjölund medverkar som förbedjare och Siv Ekström och Mâra Micule spelar violin.

Flaggor, kors och ljus

Gudstjänsten inleds med procession där Andreas Sjöstrand bär korset, Maiken Poulsen Englund och Leif Englund flaggorna och Viktor Eriksson, Olivia Eriksson, Doris Eriksson och Erica Engström bär ljus.

− Det blir en festgudstjänst där det som sägs och sjungs får uttrycka tacksamheten och glädjen, och Finlands och Ålands flaggor, och trumpetinslag understryka det högtidliga och värdiga, berättar Lucas Snellman som ansvarar för att gudstjänsten sänds i Yle Fem och Yle Vega.

Lucas Snellman i närbild framför en syrenbuske.
Bildtext Lucas Snellman är regissör för tv-sändningen från festgudstjänsten i Sund.
Bild: Lucas Snellman

Gudstjänsten sänds söndag 12.6.2022 kl. 13.03 i Yle Fem och Yle Vega.

Mer om ämnet på Yle Arenan