Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gästhamnar kan dra nytta av höga bränslepriser – längre övernattningar ger mer klirr i kassan

Uppdaterad 10.06.2022 08:53.
Brygga med otaliga segelbåtar som står förtöjda i rad.
Bildtext Nagu gästhamn brukar låna kajplatser av segelsällskapet då det blir för trångt i gästhamnen.
Bild: Jesper Alm / Yle

Stigande bränslepriser kan vara till nytta för gästhamnar i Åboland. Redan ifjol lade gästhamnar märke till att fler valde att övernatta längre tider än tidigare.

– Många kommer säkert att stanna i hamnen längre tider men det är svårt att se hur det blir så här tidigt på säsongen, säger hamnkapten Kasper Vienanlinna vid Nagu gästhamn. Om folk stannar längre och trivs samt köper något annat än bara övernattning så är det alltid bra för oss.

Ung man i solglasögon och knallröd skjorta.
Bildtext Hamnkapten Kasper Vienanlinna tror att båtgäster övernattar längre perioder i sommar.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt Vienanlinna finns det drygt 140 båtplatser i Nagu gästhamn, men ifall det kniper får gästhamnen låna kajplatser av Nagu segelsällskap.

– Ifjol hade vi dagar som det var väldigt trångt men alla får nog rum som är intresserade, säger Vienanlinna. Säsongen kör igång på allvar efter midsommar och vi hoppas naturligtvis att flera ska välja att övernatta längre tider.

Segelbåtar står förtöjda i Nagu gästhamn.
Bildtext Segelbåtarna har redan hittat till Nagu trots att säsongen kör igång på allvar efter midsommar.
Bild: Jesper Alm / Yle

Motorbåtsägarna tar största smällen

Vid Nagu gästhamn har säsongen inte riktigt tagit fart än, och det är främst segelbåtar som upptar kajplatserna i hamnen.

– Vi som seglar påverkas naturligtvis inte i någon större utsträckning av bränslepriserna eftersom vi kör så lite som möjligt med motor, säger Gustavsbon Ari Karppinen. Men visst är priserna höga och konstigt vore det om det inte påverkade båtägarnas beteende.

Glad man med rufsigt hår och solglasögon.
Bildtext Ari Karppinen använder båtmotorn så lite som möjligt, men tror att många får ta sig en funderare hur de kör i sommar.
Bild: Jesper Alm / Yle

Liisa Aro från Helsingfors har seglat ute på böljan den blå i sju veckor redan, och har sett färre motorbåtar än tidigare år.

– Jag har lagt märke till att flera båtar ännu står inplastade på stränderna och kanske fler har valt att inte sjösätta sin båt alls i sommar, säger Aro. Vi kan som tur är hissa segel och inte använda motorn, men jag har stor förståelse för de som är tvungna att punga ut med tusentals euro i sommar.

Aro är övertygad om att de som har en motorbåt måste fundera noggrant på hur man kör.

– Då kan man kanske bli en natt extra i gästhamnen, säger Aro.

Äldre kvinna som tittar in i kameran.
Bildtext Efter sju veckor till sjöss gillar man gästhamnarnas utbud och Aro tror bestämt att många kommer att övernatta längre perioder i år.
Bild: Jesper Alm / Yle

Sixten Henriksson har seglat ner från Jakobstad och håller med Aro. Henriksson står och tömmer båtens septiktank då vi träffar honom och han tror också att motorbåtsägarna kan bli längre tider i gästhamnarna i sommar.

– Har du en båt som dricker tvåhundra liter i timmen så får du nog fundera extra mycket på hur du kör och då blir det billigare att stanna i gästhamnen någon natt extra, säger Henriksson.

Äldre man som tittar in med vass blick i kameran.
Bildtext Sixten Henriksson tror att motorbåtsägarna kanske stannar en dag till i gästhamnen för det är bra mycket billigare än att köra omkring i skärgården.
Bild: Jesper Alm / Yle

"Fortsätter priserna att stiga så ändras nog mitt beteende också"

Lauri Pullinen har kommit till Nagu gästhamn med motorbåt. Trots höga priser har han åtminstone hittills valt att köra nästan som han har gjort tidigare.

– Eftersom det är en hobby som jag gillar att hålla på med så får det kosta men visst har priserna stigit rejält den senaste tiden, säger Pullinen. Det är en ständig snackis bland mina kompisar och något får man säkert hitta på om priset fortsätter att stiga.

Ung man i gul t-tröja och solglasögon.
Bildtext Lauri Pullinen har hittills valt att köra motorbåten som tidigare. Men stiger priserna ytterligare så måste han nog ta sig en rejäl funderare.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt Pullinen får han ta sig en ordentlig funderare ifall priset går över tre euro per liter.

– Då kanske jag stannar längre tider i gästhamnen eftersom det finns mycket att göra här och mycket människor i rörelse, säger Pullinen.

Gästhamnar hoppas på en livlig säsong

Trots att säsongen kommer igång på allvar efter midsommar så har veckosluten redan nu varit livliga på många håll i Åboland.

– Direkt efter skolavslutningarna har vi lagt märke till en märkbar ökning av gäster i hamnen, säger ekonomichef och hamnkapten Seidi Lindroos vid Dalsbruks gästhamn.

Seidi Lindroos i Dalsbruks gästhamn
Bildtext Seidi Lindroos hoppas att många hittar till Dalsbruk i år och att man nog får plats trots längre övernattningar.
Bild: Jasmine Nedergård / Yle

Redan ifjol valde fler båtgäster att övernatta längre tider i gästhamnen och den trenden hoppas nu gästhamnarna att fortsätter.

– Vi har nog lagt märke till det redan nu och det är goda nyheter för oss ifall fler väljer att stanna längre tider, säger Lindroos. Ifall läget är lika i alla hamnar så blir det mindre byten av hamn per sommar och det påverkar också oss.

Kapaciteten räcker nog till

Lindroos betonar att det finns rum och kapacitet tillräckligt så att ingen behöver vara rädd att bli utan gästhamnsplats trots att fler väljer att övernatta längre tider.

Båtar står förtöjda vid gästhamn.
Bildtext I gästhamnen i Nagu lyser de stora motorbåtarna åtminstone tills vidare med sin frånvaro.
Bild: Jesper Alm / Yle

Inne på samma linje är Nikolai Sumelius som driver Pargas gästhamn för andra året i rad.

– Fler övernattningar är positivt för oss och jag ser nog att vi har kapacitet att betjäna alla, säger Sumelius. Vi får se hur det blir i år men kanske Pargasborna inte kör iväg utan stannar här hemma om priserna fortsätter att stiga.

Gästhamnarna väntar en livlig säsong - stigande bränslepriser ger längre besök

4:56

Diskussion om artikeln