Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Solliden camping kan tvingas flytta om Pargas Havis-planerna går igenom – företagaren: "Campingen skulle kunna vara en del av helheten"

Från 2022
Badstrand och brygga med solande barn och vuxna.
Bildtext Arkivbild. Solliden camping finns intill Norrby badstrand i Pargas.
Bild: Arash Matin

Solliden camping kan tvingas flytta från området vid Norrby badstrand på grund av planerna på ett nytt aktivitetscenter.

Planerna på att bygga ett nytt idrottscenter vid Norrbyområdet i Pargas presenterades tidigare i veckan.

Pargas Havis, som projektet kallas, ska byggas i anslutning till den allmänna badstranden och helheten innefattar också byggandet av fyra låga flervåningshus.

Enligt information på projektets webbplats kan Solliden camping, som finns intill badstranden, tvingas att flytta på grund av planerna.

Johan Gräsbeck som driver campingen berättar att han har känt till planerna på ett aktivitetscenter vid Norrbystranden i ungefär ett års tid.

– Redan ifjol när jag tog över här på Solliden talades det om planer på att utveckla området vid badstranden. Tanken är att det nya centret ska byggas på det område där campingen nu är, vilket innebär att campingen tvingas flytta, berättar Gräsbeck.

Konceptbild för idrottsanläggning.
Bildtext Bakom projektet Pargas Havis står det nygrundande bolaget PRGS Oy.
Bild: Schauman & Nordgren Architects Ab

Kan dröja flera år innan en flytt blir aktuell

Planerna för Pargas Havis är bara i startgroparna, och det skulle dröja flera år innan en flytt blir aktuell, men Gräsbeck menar att ett annat alternativ skulle vara att hålla kvar campingen på Norrbyområdet.

– Om man flyttar campingen till Mustfinn eller någon annanstans så går man ju miste om eventuella synergier med människor som finns på området. Campingen skulle kunna vara en del av helheten med aktivitetscentret. Som jag ser det kunde campingen fortsätta som sådan och bidra till områdets attraktionskraft.

Gräsbeck säger också att det är för tidigt att sia kring ifall han vill fortsätta att driva campingen efter en eventuell flytt. För tillfället har han fullt upp med att ta emot de första sommarturiserna.

– Försäsongen har visat att de utländska gästerna verkar ha hittat tillbaka. Över hälften av våra besökare så här långt har kommit från Centraleuropa, och jag hoppas att det ska fortsätta i samma takt!

Diskussion om artikeln