Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ingen ändring i pensionärernas bostadsbidrag

Från 2015
Uppdaterad 16.11.2015 17:14.
Ett korsord och en kaffekopp på ett köksbord.
Bild: Yle/ Maria Wasström

Det blir inget av planerna om att kombinera pensionärernas bostadsbidrag med det allmänna bostadsbidraget.

Den föreslagna förändringen har kritiserats hårt som sparförslag. Regeringen har försvarat försämringen av pensionärernas bostadsbidrag medan oppositionen har undrat hur landets ekonomi blir bättre av att nästan 30 000 pensionärer hamnar under fattigdomsgränsen. Nu har regeringen ändå beslutat att backa.

Social- och hälsovårdsminister Hanna Mäntylä (Sannf.) säger att utredningar visat att situationen för en del pensionär hade blivit orimlig ifall planerna genomförts.

- Jag är glad för pensionärernas skull att regeringen backade i det här beslutet som var väldigt orättvist och korsiktigt. Det skulle ha drabbat väldigt många finländska pensionärer, säger Maarit Feldt-Ranta, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

30 000 pensionärer skulle hamnat under fattigdomsgränsen

Enligt regeringen skulle nedskärningen ha minskat på stödet till tiotusentals pensionärer. Enligt Feldt-Ranta skulle regeringens ursprungliga plan att skära i pensionärernas bostadsbidrag inneburit att 30 000 pensionärer med väldigt små pensioner skulle ha hamnat under fattigdomsgränsen i Finland år 2016.

- Det känns mycket grymt och orättvist och därför är det ett bra beslut att förslaget nu upphävs.De skulle ha hamnat att välja mellan att köpa mat eller mediciner och då måste ju alla människor inse att det skulle ha varit ett grymt beslut.

"Regeringen borde lyssna på sakkunniga"

- Skulle regeringen ha lyssnat på sakkunniga och mer fokuserat på vad det här leder till så skulle de kanske inte ha gjort ett sådant här vansinnigt förslag, säger Feldt-Ranta.

Feldt-Ranta är däremot väldigt glad att regeringen lyssnade på oppositionen. Socialdemokraterna, De Gröna och Vänsterförbundet lämnade in en interpellation och lade fram experternas beräkningar om vad det här skulle innebära i praktiken.

- Jag hoppas att hela oppositionen kunde vara med och sätta ner foten och säga att regeringens ekonomiska politik är orättvis. Det här är ju inte det sista sparbeslutet som kommer att drabba människor som har låga inkomster. Jag hoppas att SFP och Kristdemokraterna som hittills har flaggat för regeringens ekonomiska politik också skulle inse hur grymma besluten kan bli med regeringens ekonomiska linje.

Utöver att det inte sker några ändringar i pensionärernas bostadsbidrag halverar regeringen sparmålet på 50 miljoner euro för medicinkostnader.

Diskussion om artikeln