Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Flyktingförläggning grundas i Lovisa – ska ha plats för 270 asylsökande

En grupp barn från Ukraina cyklar omkring på en cykelväg.
Bildtext Behovet av platser för asylsökande är stort på grund av kriget i Ukraina. Flyktingarna från Ukraina som kommer till Finland är mestadels kvinnor och barn. Bilden är från Nyslott.
Bild: Esa Huuhko / Yle

En ny flyktingförläggning kommer med snabb tidtabell att startas upp i Lovisa. De asylsökande ska bo i bostäder som finns på olika håll i staden.

– Valet föll på Lovisa för att det är en företagar- och invandrarvänlig stad, säger Katja Auvinen som är servicechef på bolaget Hemcare.

Det är Hemcare som upprätthåller flyktingförläggningen på beställning av Migrationsverket.

Bor i privatägda bostäder

I Lovisa ska det finnas plats för 270 asylsökande. De ska bo i bostäder runt om i Lovisa. Enligt Auvinen finns bostäderna på ungefär en radie på sex kilometer från centrum.

Bostäderna är privatägda och antalet är runt 70, berättar Pyttisbon Mark Wasenius från företaget Vaspa.

Han är ansvarig för att flyktingförläggningen får de bostäder som den behöver i Lovisa.

Wasenius hoppas att folk som har lediga lägenheter att hyra ut tar kontakt med honom.

Personal behövs

Hemcare rekryterar nu personal till flyktingförläggningen. Det behövs tretton personer, bland annat en enhetschef, sjukskötare, socialarbetare och handledare av olika slag.

Personalen ska huvudsakligen jobba i ett kontor i centrala Lovisa. Hemcare har tittat närmare på tre olika lokaler som alla finns på Drottninggatan.

Tidtabellen är tajt och målet är att flyktingförläggningen ska kunna ta emot asylsökande i mitten av juli.

Om det är möjligt beror bland annat på hur snabbt man får tag på personal.

Behovet av platser är stort

Hur länge flyktingförläggningen i Lovisa kommer vara öppen är oklart. Enligt Katja Auvinen kommer den vara det så länge det behövs.

Just nu är behovet av platser för asylsökande stort och därför startas också förläggningen upp med kort varsel. Orsaken är kriget i Ukraina, som har gjort att många ukrainare flytt sitt hemland.

Flyktingförläggningen i Lovisa är till för asylsökande oberoende hemland, men i huvudsak är det fråga om ukrainare, säger Katja Auvinen.

Bolaget driver också flyktingförläggningar i till exempel Fredrikshamn och Äänekoski, och där har alla asylsökande varit från Ukraina.