Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fransk polis ber om ursäkt för kaoset kring Champions League-finalen – men videobevisen på skandalscenerna har raderats: "Inkompetens"

Från 2022
Polis vaktar Liverpools fans på Champions League-finalen.
Bild: IMAGO/Domenic Aquilina/ All Over Press

Nej, det var inte fansens fel att insläppet till Champions League-finalen eskalerade och resulterade i tårgas och skadade anhängare. Det medger man från fransk polis – samtidigt har myndigheterna inte längre tillgång till videomaterial på kaoset.

Tongångarna i Frankrike var tydliga efter att Champions League-finalen överskuggats av totalt kaos vid ingångarna för Liverpools fans.

Bedrägeri med falska biljetter som stockade insläppet var något man skyllde på från ministerhåll.

Bilderna på fans som var fast i trängseln och sprejades med tårgas ledde till stor kritik mot arrangemangen. Och nu medger man från fransk polis att man får se sig i spegeln.

– Det är uppenbart att vi misslyckades. Det var ett misslyckande eftersom folk blev sammantryckta och attackerade. Det var ett misslyckande eftersom människors bild av vårt land försämrades, sa Didier Lallement, polischef i Paris.

Videobevis borta

Lallement talade för den franska senaten, som tittar närmare på händelserna. Polisbasen medgav att de tidigare uppskattningarna på mellan 30 000 och 40 000 fans utan biljett kan ha varit missvisande.

– Jag kan ha haft fel. Men oavsett om det var 20 000, 30 000 eller 40 000 så fanns det tiotusentals som inte fick plats på Stade de France.

I senaten kom det också fram en aspekt som kan försvåra utredningarna. All videobevisning som fåtts från övervakningskamerorna är raderad.

– Bilderna är tillgängliga i sju dagar. Därefter försvinner de automatiskt. Vi skulle ha behövt en rekvisition för att leverera dem. Bilderna var extremt våldsamma, avslöjade Erwan Le Prevost från det franska fotbollsöförbundet.

Paris representant i senaten, David Assouline, såg mycket allvarligt på missen.

– Bevisen har förstörts på grund av inkompetens, konstaterade ledamoten.

Källor: Sky Sports, RMC Sport

Diskussion om artikeln