Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-kolumnen: Artturi Lehkonen levandegör fiktionens finländska hjälte – en anspråkslös handlingens man som stiger fram när det krävs okuvlig vilja och is i magen

Artturi Lehkonen gör mål.
Bildtext Artturi Lehkonen gör mål.
Bild: Ron Chenoy-USA TODAY Sports/All Over Press

Artturi Lehkonen är inte den blåvita NHL-spelaren som väcker det största intresset eller lyfter den högsta lönen. Men när coachen behöver en riktigt bra karl för att sköta en verkligt tuff uppgift finns Pikiskillen på isen.

"Mr Sudden Death", Artturi Lehkonen, har en stor roll även i veckans NHL-podd. Colorados chanser att ta hem Stanley Cup för första gången sedan 2001 och eventuella mästerskapsfestligheter på torget i Åbo hör till övriga ämnen.

Artturi Lehkonens historiska avgörande ett bevis på Colorados bredd – men orosmolnen hopar sig över titelfavoriterna

29:56

Ingen hade mäktat med det på 83 år. Skjutit förlängningsmålet som förde hans lag till Stanley Cup-final för andra året i sträck. Toronto Maple Leafs-spelaren och Hockey Hall of Fame-medlemmen Gordon "Gordie" Drillon gjorde det vårarna 1938 och 1939.

Undrar vad herr Drillon sagt om han fått veta att en finsk hockeyspelare blir följande i tur med dubbla semifinalavgörande förlängningsmål? Visserligen hade finskfödde Albert Pudas spelat i Leafs redan på 1920-talet, men han var bara en invandrare bland många.

Ingen som följt Artturi Lehkonens karriär kan ändå vara speciellt överraskad av hans tendens att verkligen ge allt när det gäller. Första exemplet på Lehkonens spelaridentitet steg över nyhetströskeln för dryga åtta år sedan.

Hockey kan göra ont

JVM i årsskiftet 2013–2014 inledde den historiska period av stora segrar som finsk landslagshockey just nu lever i. En av bragdjuniorerna bakom det ytterst otippade guldet i Skåne var assisterande kaptenen Artturi Lehkonen.

Den som har en klockarkärlek för ishockeyns vilja, smärta och kamp-nisch minns säkert unge herr Lehkonen från turneringen i Malmö. Lehkonen spelade VM med en ordentligt trasig vrist och kunde inte ha medverkat i finalen utan ett antal bedövande sprutor. Fem stycken, påstås det.

Skadan påverkade Lehkonens turnering och 2+2 på sex matcher (han vilade vristen i en match) var inte att jämföra med exempelvis Teuvo Teräväinens femtonpoängsparad. Lehkonen producerade, typiskt nog, hälften av sina fyra poäng i de två viktigaste matcherna.

Artturi Lehkonen distraherar målvakten.
Bildtext Artturi Lehkonen representerade KalPa säsongen 2013/14.
Bild: EPA/ANDREAS HILLERGREN/All Over Press

I semifinalen mot Kanada sköt Lehkonen struten som kom att bli segermålet (Finland vann med 5–1) och i finalen, som Juniorlejonen vann med 3–2, var han med om att spela fram till 2–1-ledningsmålet.

Mest typiskt för Lehkonen var att han noterades för +3 i finalen. Om det gjorts fördjupad statistik i JVM på den tiden vågar jag tippa på att han inte hade behövt skämmas.

Dessutom lever legenden om att Lehkonen skuffades omkring i en butiksvagn efter finalen för att han inte kunde stödja på sitt ben. Och varför förstöra en god berättelse?

Sverige – Lehkonens "Happy place"

Inte bara bragden i Malmö ger Lehkonens minnen från Sverige en gyllene inramning. Två säsonger i Frölunda (2014/15, 2015/16) utmynnade i guldfest efter den sista matchen i Göteborg. Det var också i Frölunda som Lehkonen blev en spelare redo för NHL.

Dessutom lämnade han ett stort avtryck på den svenska västkusten. I slutspelet 2016 vann Lehkonen poängligan i SHL:s playoff med 11+8 på 16 matcher. Samtidigt passerade han Daniel Alfredsson som poängetta i Frölunda genom tiderna under ett slutspel.

Artturi Lehkonen firar ett mål.
Bildtext Artturi Lehkonen firar ett av sina elva mål i SHL-slutspelet 2016.
Bild: imago/Kamerapress/ All Over Press

Två mål i den avgörande finalen lyfte honom till guldlagets största hjälte. Då hade Artturi ännu inte fyllt 21 år.

Och Lehkonen skulle inte vara Lehkonen om han inte också utanför isen gjort ett stort positivt intryck. Under andra säsongen i Frölunda var den helt finskspråkiga Lehkonens svenska flytande – också i intervjuerna.

Det är helt tydligt att Lehkonen aldrig ser sig bara som en spelare i laget, utan som en del av lagets själ.

En lyckospark

Förra säsongen slutade med en totalt otippad finalserie för Montreal, laget som reserverade Artturi Lehkonen och till vilket han flyttade efter guldfesten i Göteborg. I finalerna mot Tampa – dit Lehkonens förlängningsmål tog Habs – var Canadiens sedan chanslöst.

Nu gäller helt andra premisser. Vilken lyckospark för TuTo-adepten att vid trade deadline hamna hos NHL:s hetaste mästarkandidat!

Många lag hade behövt ett mångsidighetsverktyg med tvåvägsspel, stark skridskoåkning och utmärkt speluppfattning som största styrkor. Den dokumenterade förmågan att skjuta stora mål är extra bonus.

Det verkar för övrigt som att Montreals färska GM Ken Hughes och ännu färskare coach Martin St. Louis kanske inte riktigt hade koll på Lehkonen. Annars är det svårt att förstå hur man ger bort en spelare av den typen som de flesta lag drömmer om.

Är det skribentens blåvita glasögon som tar över igen?

Joe Sakic handplockade statistikälsklingen

Inte den här skribentens i så fall. Kanadensiska TSN:s NHL-bevakare Travis Yost uppmärksammade redan dagen före julafton hur starkt Lehkonen spelar.

I Canadiens, som hela hösten var en total katastrof, stack Artturi Lehkonen ut som varken mer eller mindre än ett statistiskt mirakel. Och det gäller för statistik som inte ljuger eller är irrelevant.

Yost kallade Lehkonens höstsäsong för en kurs i att spela pålitlig defensiv hockey. Och underströk att den här kursen hölls av en spelare i ett lag som fick stryk enligt noter hela höstsäsongen.

Exempelvis: endast medlemmarna i Bostons extremt svårhanterade "Perfection Line", Brad Marchand, Patrice Bergeron och David Pastrnak, hade bättre statistik än Artturi Lehkonen gällande förväntade mål i egen ände med 5 mot 5.

Alltså av alla NHL-forwardar. I ett lag som ständigt tog stryk och var 23:a av 32 i just den här jämförelsen. Lehkonen stack totalt ut från hela det övriga Canadiensgänget.

Artturi Lehkonen spelar ishockey för Montreal.
Bildtext Artturi Lehkonen spelade för Montreal i sex säsonger, från 2016/17 till 2021/22.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Med Lehkonen på isen var Canadiens också 74 skott på plussidan i 5 mot 5 mellan säsongsstarten i oktober och julen 2021. Laget som helhet noterades för -85 skott.

TSN:s Yost avslutade sin artikel med konstaterandet om att Lehkonen har en fantastisk säsong på gång. I det skedet visste han såklart inte hur fantastisk den skulle bli.

Att bli handplockad av GM Joe Sakic till ligans största Stanley Cup-favorit är väl "top of the world" så att säga.

Och Lehkonen har minsann tackat för förtroendet. Han är sjua i den interna poängligan i slutspelet och trea för mål. Och såklart etta för matchvinnande mål, med tre avgörande strutar. Hälften av hans sex mål har varit matchavgörande.

Och vem av Colorados forwardar tror ni har blockerat flest skott i slutspelet så här långt? Tätplatsen får han visserligen dela med tredjecentern J.T. Compher. Elva blockeringar är noteringen.

Lehkonen, som blir begränsad fri agent (RFA) efter säsongen, borde ha en ganska ordentlig förhöjning att vänta till sin nuvarande säsonglön på 2,3 miljoner dollar.

Jere Lehtinens efterföljare?

Den här säsongen och speciellt våren har också tydligt visat var Artturi Lehkonen placerar sig i den nuvarande blåvita NHL-generationen.

Lehkonen flyttade till NHL hösten 2016 som 21-åring och har aldrig spelat för Lejonen i en herrturnering. Och då hans roll för det mesta varit att spela i en ganska defensiv roll i ett lag som förutom våren 2021 varit mediokert har han inte riktigt figurerat i drömlagssnacket.

Senast nu är det ändå dags att skriva in Lehkonens namn med versaler i ett bästa möjliga Lejonlag. Ett lag som vi förhoppningsvis och så småningom får se spela i en seriös turnering innan den nuvarande drömgeneration börjar placera skridskorna på hyllan.

Artturi Lehkonen har faktiskt nu visat att han är sista biten i svaret på frågan hur det bästa möjliga landslagets första kedja skulle se ut (eller den ena av två offensiva spetskedjor).

Artturi Lehkonen avgjorde serien mot Edmonton.
Bildtext I Montreal gjorde Artturi Lehkonen 29 poäng på 58 grundseriematcher. I Colorado var saldot 9 poäng på 16 matcher.
Bild: Walter Tychnowicz-USA TODAY Spor

Åtminstone för undertecknad känns Lehkonen nu som en solkar kedjekompis till Aleksander Barkov och Patrik Laine – medan den fysiska jätten och skarpa målskytten Mikko Rantanen är det naturliga valet till att spela med Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen.

Lehkonen skulle vara det som Jere Lehtinen var i både Knatte-Fnatte-Tjatte-kedjan och i trion med Teemu Selänne och Saku Koivu. Alltså den säkrande pjäsen som alltid gör de ansvarsfulla besluten och jobbar varenda gnutta energi ur sig från första till sista bytet.

Den anspråkslösa och stora handlingarnas man som inte gör ett nummer av sig själv.

För visst passar den fiktiva klyschan, som en stor del av alla finländska män från generation till generation så gärna identifierar sig med, ganska perfekt in på Artturi Lehkonen.

Alltså den där undersergeant Antero Rokka berättar för fänrik Koskela att när det behövs en riktigt bra karl för en riktigt utmanande uppgift, så är "Rokan Antti" rätt man för jobbet.

Tack för att du läste.

Källor: tsn.ca, nhl.com, statmuse.com, naturalstattrick.com

Diskussion om artikeln