Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler amerikaner pressade när bostadshyror ökar explosionsartat i hela USA – Svenska Yle besökte New Orleans där läget är särskilt akut: “Jag skulle helst bara ha ett jobb”

Uppdaterad 10.06.2022 14:28.
86-åriga Symentress Calloway sitter på balkongen till sin bostad i New Orleans.
Bildtext 86-åriga Symentress Calloway fick nyligen beskedet om att hennes hyra ökar med över fyrahundra dollar. Nu vet hon inte om hon har råd att bo kvar.
Bild: Uwa Iduozee

Hyreskrisen är ett faktum i stora delar av USA. Bostadshyrorna har ökat explosionsartat runtom i landet efter att coronapandemin lättat. Svenska Yle besökte New Orleans där bostadsmarknaden också präglas av hotet från stormar och extremt väder.

Dagens värsta hetta har avtagit när 86-åriga Symentress Calloway sitter ute på sin balkong. Hon har nyligen fått veta att hennes hyra kommer att öka markant.

– Nu betalar jag 589 dollar. Men hyresvärden meddelade att hon tänker öka hyran till tusen dollar, berättar hon till Svenska Yle.

Som låginkomsttagare får Calloway hyresstöd från ett federalt socialt program. Stödet täcker en del av hyran, men det är oklart om det räcker i fortsättningen.

– Kanske får jag mer pengar från programmet. Om inte så måste jag kanske flytta ut. Det vore tungt, men jag måste göra det som krävs.

Hus i New Orleans.
Bildtext Hälften av invånarna New Orleans bor på hyra.
Bild: Uwa Iduozee

Hyrorna sjönk i början av pandemin – men sköt i höjden igen

Många amerikaner delar Calloways öde.

Bostadshyror sjönk i flera amerikanska städer när pandemin bröt ut år 2020, men trenden vände snabbt och från och med 2021 har ökningen varit markant. På många håll har hyrorna överstigit nivåerna innan pandemin.

Experter pekar på flera orsaker till ökningen: den galopperande inflationen, en “normalisering” av priserna efter prisfallet under pandemin, och en brist på skäligt prissatta hyresbostäder runtom i USA.

Bostadsexperten Andreanecia Morris leder bostadsorganisationen Housing Nola i New Orleans.
Bildtext För vanliga medelinkomsttagare håller New Orleans på att bli en alltför dyr stad att bo i, säger Andreanecia Morris.
Bild: Uwa Iduozee

Den sistnämnda orsaken väger starkast, menar Andreanecia Morris, som leder bostadsorganisationen Housing Nola i New Orleans.

– Bostadspolitiken prioriteras inte av beslutsfattarna. Man ingriper inte i marknaden, utan låter allt fortsätta som förr och det fungerar inte.

Lagstiftningen i Louisiana tillåter i likhet med många andra delstater i USA ingen form av hyresreglering som skulle lägga ett tak på hyrorna.

Morris talar om en fullskalig bostadskris i sin hemstad, där ungefär hälften av invånarna bor i hyreslägenhet.

– För en medelinkomstfamilj är det nästan omöjligt att hitta boende till överkomligt pris i New Orleans.

Med överkomligt pris säger sig syftar Morris på en hyresnivå som inte slukar upp mer än vad ett hushåll eller en familj har råd med.

– Man brukar tala om ungefär 30 procent av den totala nettoinkomsten som ett mått på vad en skälig bostadshyra kan motsvara.

Klimatkrisen – ett hot som överskuggar bostadsmarknaden i New Orleans

New Orleans har dessutom vissa särdrag som gör att staden skiljer sig från andra amerikanska städer, till exempel klimatet.

Staden lever under ett ständigt hot från kraftiga stormar och extremt väder. Orkanen Katrina år 2005 begravde stora delar av New Orleans under vatten. Många invånare förlorade sina hem medan andra flydde. Stadens invånarantal på en halv miljon halverades nästan över en natt.

Den berömda gatan Bourbon Street i New Orleans, Louisiana.
Bildtext Invånarantalet i New Orleans sjönk drastiskt efter orkanen Katrina 2005. Staden har återhämtat sig, men invånarantalet har aldrig återgått till samma nivå.
Bild: Uwa Iduozee

Även om man återhämtat sig sedan dess, ligger invånarantalet fortfarande ungefär 100 000 personer under nivån innan Katrina.

Att befolkningsökningen stampar på stället samtidigt som huspriser och hyrorna stiger är ett ett misslyckande, tycker Morris.

– New York, San Fransisco, Seattle, Austin och Atlanta är städer som också tampas med bostadsproblem, men de har ändå en befolkning som växer. Vi växer inte. Vi har gjort det omöjligt för många att bo här.

Färggranna hus i New Orleans, Louisiana.
Bildtext De färgsprakande husfasaderna - ett av många särdrag som kännetecknar New Orleans.
Bild: Uwa Iduozee

Bostadsförmedlare: Hemförsäkringar kan kosta upp till 5000 dollar per år

Klimathotet har också bidragit till att priset på hemförsäkringar skjutit i höjden i New Orleans, då försäkringsbolagen räds nya stormar som kan ge upphov till skador på hus och fastigheter.

– Jag har sett vanliga trerumsbostäder där hemförsäkringen kostat upp till 5000 dollar per år, berättar bostadsförmedlaren Lydia Cutrer.

– Det borde inte få kosta så mycket, tycker Cutrer.

Lydia Cutrer är bostadsförmedlare i New Orleans.
Bildtext Bostadsförmedlaren Lydia Cutrer häpnas över de höga husförsäkringsprisen.
Bild: Uwa Iduozee

Fastighetsägarna kanaliserar ofta försäkringskostnaderna delvis eller helt och hållet till hyresgästerna i form av högre hyror, berättar Andreanecia Morris. Hon efterlyser marknadsregleringar för att stoppa försäkringskostnaderna från att skena iväg.

– Ett av våra största problem är en oreglerad försäkringsmarknad.

För många New Orleansbor är staden – känd för sitt bland annat nattlivet, restaurangkulturen och den färgsprakande arkitekturen – ändå den enda rätta.

Artisten Chelsea Merrill bor i New Orleans. Hon har tre olika jobb för att kunna betala sin bostadshyra.
Bildtext Chelsea Merrill lämnade Mississippi för att sikta på en artistkarriär i New Orleans. Hon har tre jobb för att kunna betala hyran och få pengarna att räcka till.
Bild: Uwa Iduozee

Chelsea Merrill lämnade för flera år sedan hemdelstaten Mississippi för att göra karriär som bildkonstnär i New Orleans.

– Jag vill inte flytta härifrån. Allt vore billigare i Mississippi, men jag är artist och det är här jag vill bo.

Men vardagen är utmanande. Merrill säger sig göra tre olika jobb.

– Det är stressigt. Jag skulle helst bara ha ett jobb. Jag försörjde mig som artist innan pandemin slog ner, men nu har jag två andra jobb vid sidan om för att ha råd med allt.