Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tv-utfrågning om attacken mot Kapitolium inleddes i USA:s kongress: "Den sjätte januari var kulminationspunkten i ett försök till en statskupp"

Uppdaterad 10.06.2022 08:57.
Polis som skadades vid Kapitolium-attacken i USA: "Jag såg vänner som var blodiga i ansiktet" - Spela upp på Arenan

När kongressattacken bröt ut gjorde Donald Trump inget för att sätta stopp för våldet, trots upprepade vädjanden från personer inom hans närmaste krets. Det var en av 6 januari-kommitténs slutsatser som presenterades när tv-utfråningen inleddes i torsdags.

I nästan ett år har kongressutredningen om attacken mot Kapitolium pågått bakom stängda dörrar.

På torsdagen gick utredningen in i en ny fas, när 6 januari-komittén drog igång den första av en serie tv-sända utfrågningar där man presenterar sina fynd.

På förhand hade kommittén utlovat stora nya avslöjanden. Målet är att demonstrera ett tydligt samband mellan expresidenten Donald Trumps försök att vända på valresultatet i presidentvalet samt den våldsamma stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari 2020.

Thompson: Våldet var ingen tillfällighet

Mississippidemokraten Bennie Thompson fungerade som ordförande för torsdagskvällens utfrågning och beskrev kongressattacken som ett försök till en statskupp.

– Den sjätte januari var kulminationspunkteni ett försök till en statskupp. Det var ett försök att störta statsledningen, såsom en av upprorsmakarna sade strax efter den sjätte januari, sade Thompson.

Demokraten Bennie Thompson representerar Mississippi i representanthuset och är ordförande för den kommitté som granskat stormningen av Kapitolium.
Bildtext Demokraten Bennie Thompson representerar Mississippi i representanthuset och är ordförande för den kommitté som granskat stormningen av Kapitolium.
Bild: Lehtikuva

Enligt Thompson var våldet ingen tillfällighet - det representerade president Donald Trumps sista desperata försök att stoppa maktskiftet.

Liz Cheney utlovade vittensmål där Trump höll med supportrar som krävde att vicepresidenten Mike Pence "ska hängas"

Republikanen Liz Cheney höll 6 januari-kommitténs inledande anförande, där hon bland annat beskrev hurudant bevismaterial som kommittén kommer att presenterade vid de kommande tv-ufrågningarna.

Cheney kallade kongressattacken en "sofistikerad plan på sju punkter för att upphäva valresultatet" ledd av Donald Trump.

Cheney, en av få uttalade Trumpkritiker inom sitt parti, beskrev också hur Trump trotsade upprepade försök från personer inom sin närmaste som uppmanade presidenten att försöka sätta stopp för den våldsamma mobbens framfart.

Kongressledamöterna och tv-publiken fick också se en del nytt videomaterial på stormningen av Capitolium.
Bildtext Kongressledamöterna och tv-publiken fick också se en del nytt videomaterial från stormningen av Capitolium.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Trump gjorde heller inga försök att sammankalla nationalgardet, fortsatte Cheney, men han publicerade Twitterinlägg som lästes upp av upprorsmakare under attacken, fortsatte Cheney och hänvisade till bildmaterial i en videoinspelning som kommittén visade upp.

Det mest uppseendeväckande i Cheneys anförande handlade om hur Trump reagerade när den våldsamma mobben skanderade "hang Mike Pence" , alltså krävde att Trumps vicepresident ska hängas.

Cheney utlovade vittnesmål som visar hur Trump ska ha reagerat med att säga att "kanske våra supportrar har rätt" och att Pence "förtjänar det."

William Barr: Trump var besatt av tanken på att presidentvalet skulle ha stulits från honom

Kommittén visade också upp en videoinspelning på tolv minuter med upprörande och delvis nytt material från den våldsamma attacken. Sekvensen innehöll också klipp från bandade intervjuer med medlemmar i Trumps administration.

I ett klipp berättade Trumps justitieminister William Barr för kommittén hur Trump var besatt av tanken på att presidentvalet skulle ha stulits från honom.

– Jag sade till honom att det där är galenskap och att ni slösar bort er tid och gör vårt land en stor björntjänst, sade Barr i sekvensen.

I ett annat klipp sade Ivanka Trump – Trumps äldre dotter – att hon “accepterade Barrs uttalande.”

Också tidigare vittnesmål av Ivanka Trump visades under torsdagens utfrågning.
Bildtext Också tidigare vittnesmål av Ivanka Trump visades under torsdagens utfrågning.
Bild: Lehtikuva

Den två timmar långa utfrågningen på torsdagen innehöll också vittnesmål från den brittiska dokumentaristen Nick Quested som filmade den högerradikala grupperingen Proud Boys i samband med stormningen och ett annat från Caroline Edwards, en polis som skadades allvarligt i vid attacken.

Tv-showen fortsätter kommande vecka - republikanerna beskriver utredningen som partipolitisk häxjakt

Tv-utfrågningarna fortsätter på måndag nästa vecka. De väntas kretsa starkt kring Trump med fokus bland annat på ex-presidentens försök att vända på valresultatet och utövandet av påtryckningar mot justitieministeriet och representanter för valmyndigheter i olika delstater.

Kommittén har inte angett hur många förhören blir sammanlagt, men de antas bli högst åtta till antalet.

6 januari-kommitténs arbete har stött på mostånd. Republikanerna avvisade ett försök av demokraterna att grunda en oberoende kommission som skulle ha utrett kongressattacken enligt samma modell som utredningen av elfte november-attacken genomfördes.

Republikanerna har beskrivit den kongressledda utredningen som en partipolitiskt motiverat försök att smutskasta Donald Trump och det republikanska partiet. Partiets minoritetsledare Kevin McCarthy kallade i torsdags kommittén för "den mest politiserade och minst legitima i USA:s historia".

6-januarikommittén bestående av sju demokrater och endast två republikaner har under elva månader tagit del av över 100 000 dokument och genomfört över 1000 intervjuer.

USA:s justitieministerium har åtalat över 800 personer med koppling till attacken.

Artikeln har uppdaterats med ytterligare information.