Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottens välfärdsområde måste välja ny förvaltningsdirektör – beslutsprocessen gick inte rätt till

Uppdaterad 10.06.2022 12:41.
Linda Jakobsson-Pada i Yle Österbottens nyhetslandskap.
Bildtext Korsholms förvaltningsdirektör Linda Jakobsson-Pada valdes till tjänsten i slutet av april.
Bild: Kati Enkvist / Yle

Korsholms förvaltningsdirektör Linda Jakobsson-Pada valdes till tjänsten i april. En av de sökande som inte fick jobbet har begärt att styrelsen lediganslår tjänsten igen och fått rätt.

Valet av förvaltningsdirektör till Österbottens välfärdsområde kommer att tas om.

En av dem som sökte tjänsten, när den var lediganslagen i början av mars, har gjort en begäran om omprövning av beslutet.

Tjänsten var lediganslagen under tiden 23 februari till 9 mars, och under den tiden inkom tre ansökningar.

– Då ansökningstiden hade gått ut tyckte vi att det hade kommit in för få ansökningar så vi beslöt att förlänga ansökningstiden i hopp om att få in flera. Vi skickade ut ett meddelande till alla styrelseledamöter och alla godkände det per e-post, säger Hans Frantz, styrelseordförande för samkommunen för Österbottens välfärdsområde.

Ansökningstiden förlängdes efter det till den 31 mars. Ytterligare tre ansökningar kom in så totalt sex personer sökte tjänsten. Tre kallades till intervju och av dem valdes Korsholms förvaltningsdirektör Linda Jakobsson-Pada.

Inte ok att förlänga ansökningstiden per e-post

Jakobsson-Pada skulle tillträda tjänsten som förvaltningsdirektör för Österbottens välfärdsområde i juni men det står nu klart att tjänsten måste lediganslås igen. Allt gick nämligen inte rätt till då styrelsen valde att per e-post förlänga ansökningstiden.

Styrelsen fattade aldrig ett formellt beslut om ett nytt ansökningsförfarande.

– Det visade sig att det enligt lagstiftningen inte räcker att meddela om saken via e-post utan vi borde ha haft ett regelrätt möte för att kunna ta ett beslut om att förlänga ansökningstiden, konstaterar Frantz.

Man i övre medelåldern iklädd skjorta och kavaj står utomhus och tittar in i kameran. I bakgrunden grön gräsmatta och fasaden av ett betonghus.
Bildtext Hans Frantz, styrelseordförande för samkommunen för Österbottens välfärdsområde.
Bild: Yle/Markus Bergfors

På sitt möte den 14 juni kommer därför samkommunens styrelse att ta ett beslut om att igen ledigförklara tjänsten som förvaltningsdirektör. Förslaget är att tjänsten kommer att lediganslås under tiden 16 juni till 30 juni.

Den 5 juli ska styrelsen på ett extra inkallat styrelsemöte igen välja förvaltningsdirektör.

Alla intresserade måste lämna in en ny ansökan

Alla som sökt tjänsten tidigare måste lämna in en ansökan igen om de är intresserade av tjänsten.

– Beroende på vem som söker får vi se om det blir nödvändigt att sammankalla intervjugruppen igen. Ansökningstiden går ut den sista juni så det finns tid för eventuella intervjuer.

Under tiden fungerar Päivi Berg som tf förvaltningsdirektör.

– Vi jobbar med en mycket snabb tidtabell. Vi har inte en dag att förlora utan borde ha en person i huset omgående.

Hoppas man att det kommer att komma in nya ansökningar?

– Vi fick in sex ansökningar förra gången och av dem hittade vi en bra kandidat. Det är svårt att säga vem som kommer att söka men det finns säkert en som vi kan välja, säger Frantz.

Yle Österbotten har sökt Linda Jakobsson-Pada för en kommentar. Korsholms kommun har ännu inte anställt någon förvaltningsdirektör som skulle ersätta henne.

Förvaltningsdirektören leder den allmänna förvaltningen och det är en ledande tjänst inom samkommunen. Direktören ska tillsammans med sitt team bland annat svara för ägarstyrningen, den interna kontrollen och riskhanteringen, avtal, dataskydd och juridiska tjänster.

Artikeln har uppdaterats den 10 juni klockan 12:39 med kommentarer av styrelseordförande Hans Frantz.