Kostvetarens bästa tips för sommarlovets luncher: "Förbered och gör ett storkok av rätter som står sig i kylen någon dag"
Planera luncherna, laga något som räcker i många dagar och var snäll mot dig själv. Det är kostvetaren Silvia Englunds bästa tips inför sommaren, då många måltider ska planeras och lagas.
Skolornas sommarlov betyder inte bara varma lata dagar på stranden och glass. I de flesta familjer betyder sommarlov också att många luncher ska planeras och lagas.
Så hur ska man tänka för att fantasin och orken ska räcka hela sommaren till mat som alla vill äta och som dessutom gärna är sådan att det blir pengar över också till annat?
Sommaren kan bli extra utmanande i år då livsmedelpriserna säger.
Det lönar sig att förbereda och göra storkök
Kostvetaren Silvia Englund säger att hennes bästa tips inför sommaren är att förbereda maten, göra en lista och följa den.
– Gör lite storkok, man är kanske inte jättesugen på att göra lasagne när det är sommarlov och man känner att man vill vara spontan och äta en sallad. Men man måste ju äta så det det lönar sig att vara förbered och göra ett storkok av rätter som står sig i kylen någon dag.
Just lasagne och makaronilåda är ofta också favoriträtter för många barn.
Krångla inte till det tipsar Englund.
– Satsa på linsgrytor och purésoppor, vanlig, enkel mat.
Dessutom kan det vara bra att alltid ha en del råvaror hemma. Då det gäller att hålla kostnaderna nere tipsar Silvia Englund om tomatkross, linser, bönor på tetra och makrill i tomatsås.
Silvia tycker inte att man måste klämma in en varm lunch varje dag, beroende på familjens tidtabell kan man ta en enklare lunch och äta en ordentlig middag senare.
– Beroende på barnens ålder förstås, men ofta blir det ju senare morgnar på sommaren och frukost och lunch kanske flyter ihop. Det är helt ok. Det går jättebra att äta ägg och piroger och sen äta varm mat en gång. Men man måste se det individuellt, tar energin slut och det blir sura miner och dålig stämning så kanske det behövs en måltid till.
Man ska vara lite snäll med sig själv också som förälder på sommaren. Det är tio veckor och det är jättemycket mat som ska lagas.
Kostvetare Silvia Englund
Krångla inte till det, satsa på vanlig mat som barnen gillar
Silvia tycker inte att vi ska krångla till maten i onödan. Hon säger att vanlig mat är näringsrik.
– Makaronilåda och lite rivna morötter, där har du allt i ett. Blir det morot tre dagar så kanske det kan vara tomat den fjärde dagen och broccoli den femte. Det måste inte vara alla sorter på en gång.
Färdig mat från frysdisken är enligt Silvia inte alls dålig, även om där finns mat som man inte ska äta alla dagar.
– Man ska vara lite snäll med sig själv också som förälder på sommaren. Det är tio veckor och det är jättemycket mat som ska lagas. Det är helt ok om det ibland är färdig mat, ingen går under av det, säger Englund.
Hon räknar upp färdigt hackade grönsaker och färdig potatismos som exempel på bra saker som finns i frysdisken.
Om man tar färdig, frysen pyttipanna som finns i frysdisken så säger Silvia att den kan vara onödigt saltig och innehålla mycket mättat fett.
För att kolla matkostnaderna nere tipsar Silvia om kycklinglår.
– Lår med ben är billigare och har rätt mycket mat trots ben och ger ett saftigt och gott kycklingkött. Man kan dessutom passa på att köpa då de på grund av kort datum är på 30 procents rabatt så får man det ännu billigare.
Av potatis och rotsaker gör man bra och billig mat
Potatis och rotsaker är billiga året runt. Silvia tipsar också om havregryn och ägg som är bra och prisvärda råvaror.
Listan på olika favoriträtter med potatis är lång.
– Potatis i ugn, ugnsrostade, ugnsbakade, potatismos är ju ofta en hit hos barn och kokt potatis är ju också jättegott.
Många tror att nyttig mat är lika med dyr mat men så måste det inte vara.
– Man kanske tror att bra mat är det som finns i en specialhylla, med alla möjliga påsar och pulver. Bra mat är ju det som vi har pratat om, morötter, broccoli, potatis, havregryn, ägg och det får man ofta till ett ganska bra pris.
Att skicka barnen till en snabbmatsrestaurang när man själv jobbar tycker inte Silvia är så farligt, bara de inte äter där varje dag.
– Då och då är ingen fara. Men där är ju näringsämnen man inte får. Man kan ju välja morötter och äppelklyftor istället för pommes frites. Man kanske inte alltid får ta läsk, utan väljer vatten eller mjölk. Men absolut kan man äta där då och då, säger Englund.
Många barnfamiljer har svårt att få pengarna att räcka till på sommaren – i år ställer de höga livsmedelspriserna till det ytterligare
Utebliven skollunch en utmaning för många familjer.