Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

"Förr dansa jag ute till fem, nu vill jag bara gå hem i egen säng" – Sonja och Jannes sommarplåga "Älska humppa" handlar om att medelåldern är helt okej

Från 2022
Efter Nios sommarplåga: Älska humppa. - Spela upp på Arenan

Sonja Kailassaari och Janne Grönroos från Efter Nio besökte musikproducenten Erik Nyholm för att skapa en sommarplåga som etsar sig fast i minnet och som man ofrivilligt nynnar till. Resultatet blev låten "Älska humppa".

Men vad utmärker en sommarplåga?

– Folk ska både kunna älska och hata dem. Och så skall man bli glad – det är vad en sommarplåga går ut på, säger låtskrivaren och musikproducenten Erik Nyholm som jobbat med musik i över 15 år.

Viktigt är också att det är lätt att sjunga med i låten.

– Sången får gärna innehålla “”uu-u” eller “aa-a” och visslingar.

Under låtskrivningsprocessen var Erik Nyholm säker på att Janne och Sonja skulle fixa det. Sonja tog musiklektioner senast för 23 år sedan medan Janne har lite mera erfarenhet i bagaget med låtarna Drottningen av Åland och Gung i Kajutan, varav den senare också produceradas av Erik Nyholm.

Musikproducenten Erik Nyholm
Bildtext En bra sommarplåga är både älskad och hatad, menar musikproducenten Erik Nyholm.
Bild: Erik Nyholm

En bra refräng kan rädda dåliga verser, men inte tvärtom

– Det är sällan som människor tänker att “oj, vilken bra vers” men det är viktigt att refrängen sitter. Tematiken och lyriken i låten skall vara lätt att relatera till, även om texten ofta är tillskruvad och överdriven, säger Erik Nyholm.

Han, Janne och Sonja var överens om att sommarplågan ska vara en sång man blir glad av och en låt man vill dansa till. Det skadar inte heller om folk nynnar på den i misstag. Sedan gäller det att hitta ett tema som passar musiken.

Inte bara sommar, sol och drinkar

– Låten får inte vara för mjäkig, utan det måste finnas en twist på det hela.

Sonja föreslog att låten kanske kunde handla om att bli äldre.

– Om vi leker med det här att uppnå medelåldern och att njuta av livet, samtidigt som man kanske har svårt att släppa ungdomen, säger Sonja.

Elektrohumppa

“Efter ett glas skumpa älskar jag humppa…”. Elektrohumppa, kanske det kan vara grejen, säger Janne efter att han nynnat på texten.

Sonja fyller i att elektro får stå för det ungdomliga och humppa för medelåldern.

Efter många dåliga men roliga rim, samt textutbyte fram och tillbaka, är låten skriven. Ett studiobesök senare är sången inspelad och efter ett proffsigt efterarbete av Erik är låten Älska humppa klar.

– Sonja och Janne var superduktiga. Som musikproducent är det viktigt att vara uppmuntrande för att få det bästa ut av alla. Jag tycker vi lyckades riktigt bra, säger Erik Nyholm.

Älska humppa handlar om att bli äldre och prioritera andra saker än vad man gjorde tidigare, men att livet fortfarande är en fest och att allt desutom blir roligare ju äldre man blir.

Text: Hanna Lämsä

Mera om låtskrivningsprocessen i säsongsavslutningen av Efter Nio.

På sommaren badar Alex Schulman bastu varje dag - Spela upp på Arenan