Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny tågoperatör börjar trafikera i Egentliga Finland 2024 – ska renovera VR:s gamla elmotortåg för lokal tågtrafik

Från 2022
Gammalt tåg vid en perrong.
Bildtext Bolaget Suomen Lähijunat Oy ska renovera gamla elmotortåg som VR tagit ur bruk. Arkivbild.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Bland annat Onnibus grundare Pekka Möttö ligger bakom det nya bolaget Suomen lähijunat Oy, som siktar på att senare bli en nationell aktör i tågtrafiken.

Den nya tågoperatören Suomen Lähijunat Oy tänker börja med lokal tågtrafik i Egentliga Finland.

Tågen kommer först att vara i trafik på rutten Åbo-Nystad, men senare också gå till Nådendal, Loimaa och Salo. Till en början kommer tågen att avgå en gång i timmen.

Många av hållplatserna har redan nu en befintlig tågstation, men enligt bolaget måste perrongerna byggas om. Trafikledsverket ska ansvara för byggandet av perrongerna.

Pekka Möttö, vd för Onnibus som står i röd overall.
Bildtext Pekka Möttö är van med att ruska om marknaden och vill nu skapa liknande konkurrens i tågtrafiken som han redan gjort inom busstrafiken i Finland.
Bild: Yle

Suomen Lähijunat rustar upp VR:s gamla elmotortåg, och tanken är att den lokala tågtrafiken i Egentliga Finland skulle inledas år 2024.

Det är bland annat Onnibus grundare Pekka Möttö och Antero Alku, expert på järnvägstrafik, som ligger bakom den nya tågoperatören.

“Lokaltågstrafiken i Egentliga Finland lades ner i slutet av 1980-talet. Sedan dess har många kommuninvånare längtat efter smidig kollektivtrafik som kommunerna inte haft rätt att beställa, och VR har inte varit intresserade av att erbjuda det med rimliga villkor”, kommenterar bolaget i ett pressmeddelande.

Suomen Lähijunat berättar i pressmeddelandet, att bolaget anlitat bolaget Suomen Kiskokalusto Tehdas Oy, som ska sköta renoveringen av elmotortågen. Tågen är Sm2-tåg som VR tagit ur bruk.

Y-tågets framtid är oviss
Bildtext VR hade redan planerat att skrota de gamla Sm2-tågen men nu ska de piffas upp av det nya bolaget och återtas i trafik.
Bild: Yle/Veronica Montén

– Den största frågan har varit varifrån vi ska få tågen. Vi köper gamla tåg av VR som vi sedan moderniserar för att de ska uppfylla alla moderna krav. För passageraren som reser med tågen kommer de kännas som alldeles nya, berättar Antero Alku för Yle.

Börjar i Nystad och expanderar senare

Enligt Trafikledsverkets utredning från 2021 om den lokala tågtrafiken (på finska) finns det ett behov av och ett intresse för lokaltågstrafik särskilt i Egentliga Finland, men också på andra håll i Finland.

Enligt Suomen Lähijunat saknas tills vidare de lagstiftningsåtgärder som skulle möjliggöra lokaltågstrafiken i Egentliga Finland, men att en lagförändring är på gång. Lagförändringen skulle också ge kommunerna rättighet att beställa tågtjänster, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Antero Alku berättar att det finns en särskilt stor efterfrågan på tågtrafiken till Nystad.

Bildörrar monteras fast på Mercedesbilar på bilfabriken i Nystad.
Bildtext Många av dem som jobbar på bilfabriken i Nystad bor i Åbotrakten och skulle dra nytta av en tågförbindelse i framtiden.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

– Redan nu bor och jobbar så pass många längs med tågbanan, att vi skulle fylla ett tvåvagnståg redan om ett par procent av dem skulle börja använda tåget. Vi antar att det första tåget kommer nå sin fulla kapacitet på ett par år och efter det måste vi leta efter tilläggsutrustning, säger Alku.

Efter att tågtrafiken till Nystad har inletts skulle den lokala tågtrafiken expanderas endera till Salo eller Loimaa. Enligt Alku är det upp till kommunerna eller landskapsförbundet i vilken ordning projektet ska framskrida.

Tanken är att lokaltågstrafiken skulle bli en del av det redan existerande kollektivtrafiksnätverket.

– En tågbiljett skulle kosta lika mycket som en bussbiljett. Med tanke på passageraren skulle det vara viktigt att hen kan resa till sitt ändamål med en och samma biljett, säger Antero Alku.

Järnvägsexpert Antero Alku står och ler på perrongen vid Helsingfors centralstation.
Bildtext Enligt järnvägsexpert Antero Alku visar siffror som de låtit ta fram att behovet av lokal tågtrafik är mycket stort i Egentiga Finland.
Bild: Toni Määttä / Yle

Suomen Lähijunat Oy siktar på att bli en nationell aktör. Under de kommande åren tänker bolaget anskaffa ny utrustning, eftersom det enligt bolaget inte finns tillräckligt med kapacitet i Finland för det växande bolaget.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Uusi junaoperaattori aloittaa Varsinais-Suomessa 2024 – Suomen lähijunat kunnostaa liikenteeseen vanhoja VR:n sähkömoottorijunia skriven av Tarja Hiltunen. Översättningen är gjord av Maria Lammassaari.

Diskussion om artikeln