Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Evenemangssommaren i Östnyland ser ut att bli livlig: "Jag tror att vi slår rekord i år"

Försäljare vid Borgå å.
Bildtext Marknader hör till sommaren, här ett exempel från åstranden i Borgå.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Sommaren är här och den är igen full av olika mindre och större evenemang. Flera evenemang återkommer efter en coronapaus.

Liljendaldagarna i Sävträsk i Lovisa och Riverside festival i Söderkulla i Sibbo ordnas i sommar för första gången efter två års paus.

– Vi fortsatte där vi slutade 2020. Vi hade redan temat färdigt och hade lite hunnit fundera på själva programmet för två år sedan, säger Lovisa stads kulturproducent Agneta Longhurst.

Också Robi Nyman, som är med och ordnar Riverside festival i Sibbo, säger samma.

– Nu var det bara att samla ihop det som vi hade gjort redan för ett par år sedan. Till exempel den största delen av artisterna är samma som vi hade planerat då.

Månsidigt program och bra stämning

Liljendaldagarna ordnas veckoslutet 17-19 juni och de är fulla av både traditionellt och också helt nytt program. Veckoslutet börjar på fredag med kvällskonsert i Liljendal kyrka och slutar på söndag med friluftsgudstjänst vid Mariagården. Temat i år är Konsterna är många.

– Det finns mycket att göra och att se för alla från barn till vuxen. Det finns olika utställningar och utställare som visar upp sin konst och sina färdigheter. I år har vi också Lovisa konstförening med för första gången, berättar Agneta Longhurst.

Tarjottimella on kolme pitaleipää.
Bildtext På festivalområdet i Sibbo finns det också olika matkiosker med allt från hamburgare till thailändsk mat, säger Robi Nyman. Arkivbild.
Bild: Jyri Pitkänen/Yle

Den två dagar långa Riversidefestivalen i Sibbo ordnades för första gången 2019. I år ordnas den 22-23 juli. På festivalen uppträder till exempel Remu och Hurriganes, Reckless Love och Borgå Big Band feat. Mikko Leppilampi och Diandra.

– Det finns musik lite för alla smaker, huvudsakligen ändå för en vuxen publik. Alla borde hitta någonting som intresserar dem. Förutom musik finns det en liten utställning med amerikanska bilar och god mat förstås, säger Robi Nyman.

Både Longhurst och Nyman tycker att stämningen på evenemangen är någonting speciellt.

– Sådana här lokala festivaler är på ett sätt speciella. Här träffar man alltid bekanta och stämningen är en helt annan än på större festivaler, säger Nyman.

Borgådagarna är större än någonsin

Borgådagarna ordnas i år igen som vanligt i juni. Under pandemin har de ordnats i mindre form i augusti. I år arrangeras Borgådagarna 11-12 juni.

Susanne Dahlqvist, vice ordförande i styrelsen för föreningen Borgå levande centrum, berättar att Borgådagarna ska blomstra i år. Hon berättar att mängden försäljare och föreningar som presenterar sin verksamhet på Borgådagarna är större än någonsin i år.

– Anmälningar kom mer än vi hade möjlighet att ta emot. Vi gjorde vårt bästa för att största delen ska kunna delta. Det blir massor med program.

En kvinna i grått hår står framför en tegelvägg med fönster och ler mot kameran
Bildtext Det brukar alltid vara fint väder på Borgådagarna. Det kan regna en dag före eller en dag efter men det är oftast soligt under evenemanget, säger Susanne Dahlqvist.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

På Borgådagarna finns det olika slags program runt om i centrum: i stadsparken, på Salutorget, vid Lundi, i Gamla stan, på Konstfabriken och vid ån där det blir en traditionell åmarknad.

– Stommen är att presentera det som finns i Borgå. Det brukar alltid finnas åtminstone musik, dans, marknader och program för barn, säger Dahlqvist.

Arrangörer förväntar sig många besökare

Alla arrangörer förväntar sig många besökare efter coronatiden. Robi Nyman tror att människor längtar efter att gå på olika evenemang nu när det igen är möjligt. Susanne Dahlqvist håller med.

– Nu kan vi igen samlas på helt annat sätt och folk vill träffa varandra. Vi väntar oss att alla platser är fulla på Borgådagarna. Jag tror att vi slår rekord i år.

- Alla är välkomna, önskar också Agneta Longhurst i Lovisa.

Diskussion om artikeln