Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det blir knappa tider i många familjer i sommar – det är viktigt att förhålla sig rätt och inte se situationen som en stor tragedi

Från 2022
En mamma matar sitt barn i Dickursby i Vanda.
Bildtext Victoria matar sin son Filip i Dickursby i Vanda. Det blir främst "The mökki" för dem den här sommaren.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Barnfamiljerna har ett hårt tryck på sig under sommaren. Många har inte råd med resor och dyr mat. Servera det inte som en stor tragedi och sorg, är expertens råd.

–Det är sol och varmt i centrala Dickursby i Vanda. Victoria sitter på en bänk invid stadshuset och matar sonen Filip, som är både hungrig och nyfiken på vad reportern har för ärende.

Victoria berättar att hon för tillfället är hemma med Filip, och att familjen har planerat stugvistelse ("The mökki") för midsommaren.

– Men det lär bli allt vi gör under semestersäsongen. Allt är så dyrt, säger Victoria.

Familjen kollade in priserna på flygbiljetter. Det brukar till exempel vara billigt att flyga till Barcelona, men i år är också det dyrt de önskade dagarna.

Kostnaderna ökar då man vill göra "det lilla extra"

Victoria tänker inte ta någon stress över eventuellt uteblivet sommarprogram, men situationen är bekant för många och alla kan inte hantera den så bra.

Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell säger att sommaren är en utmanande tid för barnfamiljer redan i vanliga fall. Kostnaderna ökar då man vill göra "det lilla extra" och röra på sig.

I Finland finns det många familjer som inte kommer att kunna göra något utöver det vanliga. Det kan leda till stress och ångest.

– Jag befarar att det ska bli oroligheter. Många brukar alkohol under sommaren och jag är orolig för att missbruksproblemet växer. I samband med att livskriserna och ångesten ökar hos den unga vuxna befolkningen så ökar alkoholbruket, säger Sundell.

Barn snappar upp mer om världens gång än de vuxna tror

Då barnet är lite äldre är det viktigt för en förälder att veta var och hur barnet rör sig och hur det tänker. Ibland har vuxna en tendens att tro att barn inte vet något om världens gång.

– De vet mycket och lever i samma värld som de vuxna och snappar upp saker som de inte kan tolka. De behöver hjälp att tolka och förstå.

Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell fotograferad på en innergård.
Bildtext Matkostnaderna stiger under sommaren, säger Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Samtidigt har vuxna en tendens att tolka in saker hos barn som de kanske inte själva har föreställt sig.

– Det att familjen har ekonomiska bekymmer eller oro om ekonomin avspeglar sig på barnen. Barn är mycket medvetna om familjens ekonomiska situation. Och ofta är det så att barn inte vill belasta sina föräldrar ännu mer.

Det är viktigt att kommunicera på rätt nivå med barnet

Också om det kan finnas många saker som man inte har råd att göra är det bra att komma ihåg att tiden tillsammans är det viktiga.

– Det är säkert så att många får prioritera bort utlandsresor och kanske resor i Finland. Man får hålla sig i sin närmiljö. Men barn tar inte så mycket skada av det, säger Sundell.

Hur öppet tycker du att man ska kommunicera det här till barnet?

– Man ska alltid tala enligt barnets nivå så att barnet kan förstå. Man kan helt öppet säga att vi inte kommer att kunna göra det här, men sen istället kan vi göra något annat. Serverar man det som en stor tragedi och sorg så kommer barnen också att tycka att det är de.

Det finns mycket som man kan göra gratis i Finland

Victoria tycker också att det är bra att jämföra med hur det är i vissa andra länder.

– Jag tycker det är häpnadsväckande hur mycket det finns här i Finland som man kan göra gratis med barn, både inomhus och utomhus.

Hon räknar upp biblioteket och kyrkans familjecafé som de brukar besöka.

Vidare kan man i Finland utnyttja servicen i grannstäderna. För en Vandabo kan det betyda besök i till exempel Helsingfors eller Esbo.

"Kollektivtrafiken kunde ha subventionerat pris under sommaren"

Många samhälleliga stödtjänster håller stängt i Finland under sommaren. Pia Sundell säger att de centrala och kritiska stödformerna nog fungerar, men att en del av samhällsservicen är stängd i juli.

Hon skulle vilja att samhället är mer tillmötesgående under sommaren.

– Jag skulle önska att kollektivtrafiken hade ett subventionerat pris under sommaren. Sen hoppas jag att badstränderna ska hållas rena och att familjerna ska kunna besöka dem.

En skål med fisksoppa i ett barns händer. Barnet verkar sitta på en blå filt.
Bildtext Parklunchen är ett populärt inslag i huvudstadsregionen.
Bild: Yle/Lukas Rusk

Sundell är en stor anhängare av den så kallade parklunchen för barn i huvudstadsregionen.

– Alla städer borde ta det här i bruk.