Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pjukala gamla folkhögskola är såld – bygdens egen dotter slog till och har stora planer för framtiden

Från 2022
Uppdaterad 13.06.2022 10:13.
Folkhögskolan i Pjukala.
Bildtext Pjukala anrika folkhögskola ska bli ett nytt tillskott för ortsborna.
Bild: Yle/Carmela Johansson

Tidigare Pargaspolitikern Barbara Heinonen valde efter mycket funderande och många sömnlösa nätter att ta chansen och äger nu den gamla folkhögskolan i Pjukala.

– Ibland måste man bara ta chansen då den kommer, men visst känns det fortfarande lite overkligt att jag nu äger fastigheterna. Men det finns möjligheter och potential, så därför vågade jag satsa, säger Heinonen.

Det var i mars i fjol som Garantiföreningen för Åbolands folkhögskola lade ut den gamla folkhögskolan i Pjukala till försäljning. Innan försäljningen blev aktuell hade flera rättsprocesser genomförts kring ägandet men efter att de avslutades kunder fastigheten säljas.

Glad kvinna i färgglad klänning står på gata i Pargas i solsken.
Bildtext Barbara Heinonen säger att det känns bra att nu ha köpt den gamla folkhögskolan.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Byggnaden behöver tas hand om och den behöver omvårdnad samt skötsel och lite kärlek, säger Heinonen. Det är dessutom en vacker, skyddad byggnad i en fin miljö så det blir nog ett projekt.

Målet är att den anrika byggnaden delvis blir ett hem

Enligt Heinonen krävdes det en hel del funderande och sömnlösa nätter innan hon gjorde slag i saken och bestämde sig för att köpa den gamla folkhögskolan.

– Under året har intresset varit stort och många har varit och tittat, men samtidigt har många överraskats av de många byggnaderna på året som ska hållas i skick, säger Heinonen. Det är många tak som kräver omvårdnad så att säga och att få verksamheten och driften att gå runt blir den stora utmaningen.

Har du tänkt flytta in själv?

– Nog ser planerna ut så för tillfället och det är väl lite så att man blir både vaktmästare och disponent. Men det är säkert den enklaste lösningen, för målet är att de hyresgäster som finns i byggnaderna i dag ska ha det bra och vilja fortsätta.

Dansande kursdeltagare
Bildtext I folkhögskolans lokaler ska det också i fortsättningen arrangeras olika sorters aktiviteter.
Bild: Yle / Annika Holmbom

Då kräver det enligt Heinonen att ägaren är på plats och kan åtgärda saker som behöver åtgärdas.

– Lite som Parfix här i Pargas som ofta får mycket beröm, säger Heinonen. Det behöver inte ofta vara så stora saker, men att man är närvarande och kan fixa saker som går sönder och sedan att man sköter underhållet så att allt ser snyggt och prydligt ut.

Pargas stad var inte intresserad av att köpa

Heinonen är själv ordförande för Garantiföreningen som tidigare ägde fastigheten, men betonar i samma mening att hon jävat sig i alla de saker som gällt föreningen.

– Jag ska också gå ur föreningen och lämnar ordförandeklubban till andra på föreningens följande årsmöte. Det är viktigt eftersom det snabbt blir svårt att vara aktiv i föreningen och dessutom intressent samt köpare.

Heinonen berättar att inledningsvis förde föreningen också förhandlingar med Pargas stad om att donera fastigheten till staden. Men staden var inte intresserad.

Folkhögskolan i Pjukala.
Bildtext På området finns många byggnader som behöver underhåll men den gamla skolbyggnaden behöver inledningsvis mest omsorg.
Bild: Yle/Nicke Packalén

– Jag kan på sätt och vis förstå staden, för de har inte intresse eller ekonomiska möjligheter att köpa och restaurera gamla fastigheter som det finns gott om i Pargas, säger Heinonen. För att renovera och reparera byggnaderna i Pjukala krävs det nog otaliga gratistimmar av arbete.

Heinonen skrattar på frågan om det är hon själv som ska göra allt.

– Som tur är har jag en man som har en byggfirma samt en son som är i VVS-branschen, så jag kan utnyttja deras expertis och erfarenhet, säger Heinonen. Det vi inte kan göra tillsammans köper vi in, men ganska långt har vi nu inledningsvis åtminstone tänkt att vi gör så mycket som möjligt själv.

Föreningen har också visat intresse att hjälpa till där det behövs eftersom de har samma mål som Heinonen. De vill också skapa goda förutsättningar för ny verksamhet i den anrika gamla folkhögskolan.

Bildtext Dunderhyttan är bara en av många byggnader på området som ska ses över.
Bild: Yle/Carmela Johansson

– Vi vill alla att det ska bli något bra för Pargasborna och åbolänningarna, säger Heinonen. Det finns möjligheter för vad som helst och nu redan finns där mycket verksamhet i byggnaderna.

Äldreboende kan bli aktuellt

Heinonen har också ruvat på tanken att skapa ett boende för äldre med olika sorters behov.

– Min långsiktiga dröm är att skapa en verksamhet som kan hjälpa och stödja äldre som vill bo hemma men ha hjälpen nära till hands, säger Heinonen.

– I dag växer antalet äldre och behovet av service ökar, vilket jag också lagt märke till i min närkrets och då tänker jag mig att det här kunde fungera som ett sorts stöd för äldre som har olika sorters behov.

Böcker i ett gammalt bibliotek.
Bildtext De gamla byggnaderna behöver underhåll men samtidigt har de enligt Heinonen en själ som äldre fastigheter ofta har.
Bild: Yle/Carmela Johansson

När det blir verklighet är ännu för osäkert att säga och inledningsvis ska Heinonen nu satsa alla krafter på att piffa upp byggnaderna.

– Underhållet kräver sitt nu och är det mest akuta. Sedan ska vi se över el- och värmesystemet eftersom byggnaderna nu värms med olja och jag ogärna är helt beroende av den sortens uppvärmning, säger Heinonen.

En dröm sedan barnsben

Enligt Heinonen känns det bra att nu kunna titulera sig som ägare till Pjukala folkhögskola.

– Jag minns att jag redan som litet barn gillade skolbyggnaden och ansåg att den var vacker då vi om somrarna åkte båt till Nagu och såg den, säger Heinonen. Det är en mycket vacker byggnad med en själ som äldre byggnader ofta har.

Skolbyggnaden är den som nu också kommer att kräva mest underhåll och omsorg då projektet inleds.

– Man kan tydligen förälska sig i ett tak i en byggnad också, skrattar Heinonen. Men det känns nog väldigt bra och det finns många möjligheter.

Tillbaka i Pargas efter sju år på Åland

Heinonen är tillbaka på hemorten efter sju år som stadsdirektör i Mariehamn. Tiden där har lärt henne ett och annat och hon gillar att vara hemma igen.

– Det känns fint att vara här igen och projektet med folkhögskolan kan vara ett litet tillskott till allt det andra som händer i Pargas för tillfället, säger Heinonen. Det har ju hänt en hel del sedan jag senast var här och man kanske vill vara med och bidra till sin hembygd på något hörn.

Flera gula byggnader på rad.
Bildtext På lång sikt hoppas Heinonen att byggnaderna och Pjukala folkhögskola ska bli ett tillskott för alla i regionen.
Bild: Yle/Carmela Johansson

Men politiken och tjänstemannayrket har Heinonen åtminstone för tillfället lämnat bakom sig.

– Nej, jag har inga som helst planer att ställa upp i politiska val för tillfället och min tid som stadsdirektör har gett mig mycket, men nu vill jag göra något annat, säger Heinonen.

"Ibland måste man bara våga och ta chansen" säger Barbara Heinonen som köpt Pjukala folkhögskola

12:49

Diskussion om artikeln