Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Säsongens rekordpublik i Pargas såg EIF vinna målkalas i sydvästderbyt – gästerna höll undan i andra halvlek efter att ha tagit ledningen

Uppdaterad 10.06.2022 21:46.
EIF:s Valdrin Rashica löper undan med bollen.
Bildtext EIF och Valdrin Rashica har flyt i herrettan. Arkivbild.
Bild: Patric Westerlund / Yle

PIF gick på den femte raka förlusten i fotbollsettan när EIF tog hem poängen med 2-3. Gästerna vände matchen i andra halvlek. Säsongens största publik hjälpte inte hemmalaget till efterlängtad seger.

Det var upplagt för fotbollsfest i Pargas. Som bäst firar orten den årliga Pargas-dagen, och dessutom hade en supporterskara från Ekenäs sedvanligt rest för att se de sina på planen.

Totalt kom 504 personer till matchen – säsongbästa på Pajbacka – och fick uppleva ett målkalas där Ekenäs IF vann över Pargas IF med 2–3.

I och med segern steg EIF upp på andra plats i tabellen jämsides med JäPS, tre poäng efter ledande TPS från Åbo, men med två matcher mera spelade än de följande placerade Gnistan och SJK Akatemia.

Serienykomlingen PIF förlorade för femte gången på raken. Laget parkerar på sista plats i tabellen med sina 4 poäng på 9 matcher.

PIF starkare i första halvan

PIF inledde starkt i sydvästderbyt, men det var EIF som var först med målskyttet.

Efter att PIF-försvaret slarvat blev EIF:s Adam Larsson frispelad i målgården och satte in matchens öppningsmål i den tolfte minuten.

Innan bakslaget hade PIF haft hand om bollen och radat upp anfall efter anfall mot EIF-målet. PIF hade redan hunnit få tre hörnsparkar.

Under halvlekens lopp kom EIF bättre in i matchen och bägge lagen lyckades skapa lägen.

PIF var ute efter en kvittering. En frispark strax utanför målgården resulterade i några fortsatta lägen framför mål, men till slut var ligaerfarna Tomas Hradecky i offside.

Vår klart bästa halvlek för i år.

― Benjamin Heikkinen, PIF

Då PIF fick sin följande hörna, stod Lahti rätt placerad framför målet, fick bollen direkt mot huvudet och nickade in kvitteringen när 40 minuter var spelat.

Några minuter senare hände det igen i EIF-målgården. Gezim Voca bryter in sig i zonen och får ett domslut med sig efter kontakt med EIF-försvaret – straff! PIF:s lagkapten Voca ställer sig själv bakom bollen, slår bollen i mål via ribban och för sitt lag upp i ledning inför pausvilan.

– Första halvleken var vår klart bästa i år. Vi spelade bra, fick farliga lägen och gjorde två mål, summerade PIF:s Benjamin Heikkinen.

EIF-dominans efter paus

Ifall det var PIF som dominerade i början av första halvlek, var det EIF som fick en rivstart på den andra halvleken.

Xhevdet Gela avfyrar ett långskott efter mittcirkeln och bollen flyger in mellan stolpen och PIF-målvakten Arnold Uschanovs händer då halvleken bara hunnit bli några minuter gammal.

– Jag har lyckats med sådana skott på träningarna, nu gick det vägen också i en match. Jag måste nog sluta passa, ska bara skjuta i fortsättningen, smålog Xhevdet Gela efter matchen i en intervju för Ruutu.

– Vi var tama i första halvlek och PIF var bra. Vi har inte tränat på gräs, och det kan ha inverkat. I pausvilan var ingen nöjd och vi beslöt oss för att höja nivån – vi är ju inte här som turister!

Vi beslöt oss för att höja nivån – vi är ju inte här som turister!

― Xhevdet Gela, EIF

Halvvägs in i andra halvlek ger EIF-spelaren Yassin Daoussi ett inlägg från kanten, och efter några studsar når bollen fram till Stanislav Efimov. Efimov är fri framför målet och för EIF åter upp i ledning.

Efter 2–3-målet hade EIF grepp om matchen, och PIF kom enbart stundvis åt att jaga en ny kvittering.

På allvar kom PIF:s slutspurt i gång först på stopptid. Strax innan avblåsning fick laget ännu en chans från hörnan, men EIF-försvaret rensade.

Innan sista hörnan stod spelet stilla en stund i samband med EIF:s byte. Målskytten Efimov var på väg ut, men fick till slut fortsätta då det visade sig att inhopparen Arttu Sivonen inte ingick i den meddelade laguppställningen.

Fotboll: Ettan, herrar

PIF EIF 23 (21)
1. halvlek:
12 ' Adam Larsson 0–1, 40 ' Matias Lahti 1–1, 44 ' Gezim Voca 2–1 str.
2. halvlek: 49 ' Xhevdet Gela 2–2, 68 ' Stanislav Efimov 2–3.
Publik: 504.

MP TPS 11 (01)

PEPO JäPS 24 (20)

Serietabellen finns på Yles text-tv.

Diskussion om artikeln