Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ruskiga matchtakten är för mycket för många landslagsspelare – Joel Pohjanpalo: "Obegripligt med fyra matcher på elva dagar"

Uppdaterad 11.06.2022 09:35.
Joel Pohjanpalo med väst på sig.
Bildtext Joel Pohjanpalo var matchhjälte mot Montenegro med två mål.
Bild: Tomi Hänninen/ Yle

Nations League går vidare i ett sällsynt hastigt tempo och landslagen tvingas rotera friskt. Alla lag funderar på när man kan vila olika spelare, tror Finlands förbundskapten Markku Kanerva.

Fotbolls-VM i Qatar blir av först månader efter den traditionella tidpunkten på sommaren och det gav Uefa chansen till ett sällsynt omfattande landslagsuppehåll för Nations League.

För finska landslagets del betyder det här fyra matcher på elva dagar. Halvvägs in i samlingen berättar målspottaren Joel Pohjanpalo hur han och hans lagkamrater känner.

– Fyra matcher på elva dagar – det är obegripligt. Som man har kunnat se så har det blivit många skador i landskamperna. Med tanke på belastningen är det här helt för mycket, säger Pohjanpalo till Yle Urheilu.

Kylian Mbappe sitter på gräset.
Bildtext Två tredjedelar av årets Nations League avklaras under ett par juniveckor.
Bild: JOHN SPENCER/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Det täta tempot har resulterat i att flera stortstjärnor fått lämna Nations League-planerna på sistone. Hit hör spelare som Kylian Mbappe, Raphael Varane, Romelu Lukaku och Kalvin Phillips.

– Men det är vad det är. Vi ger allt vad vi kan på planen. Lyckligtvis får man semester nästa vecka, fortsätter Pohjanpalo.

Teemu Pukki huiskuttelee kannattajille, taustalla Lukas Hradecky ja Joel Pohjanpalo.

Yle Sporten sänder: Landslaget vill bryta Rumänienförbannelsen

Finland tampas med en mardrömsmotståndare då man ställs mot Rumänien.

Svensk mittbackskris

I Sverige har man tvingats matcha ett reservbetonat lag. Avbräcken var många redan inför landslagssamlingen och under de senaste dagarna har flera spelare bytts ut i truppen.

Bland annat har förbundskaptenen Janne Andersson varit tvungen att matcha fem olika namn på mittbacksposten.

– Jag har bara varit förbundskapten i sex år. Det är den märkligaste samlingen hittills, gällande hur vi ska få ihop det, med mittbacksproblematiken, sa tränaren på en presskonferens häromdagen enligt Expressen.

Janne Andersson bland spelare och ledare.
Bildtext Janne Andersson har fått kalla in många nya namn under pågående samling.
Bild: Reinaldo Ubilla/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Sverige har förlorat två av tre matcher. För Andersson är de slitna spelarna ett tecken på att också klubblagen spelar för mycket.

– Jag vill gärna ha fler landskamper. Klubblagsfotbollen kan inte fortsätta så här. Det är klart att de har haft en jättetuff lång säsong. Över tid tror jag inte att det är bra. Vi kan inte ha det så här. Vi kan inte ha den här belastningen på spelarna.

Blandar bort tankarna med yatzy

I Finland är det bara målvakten Lukas Hradecky samt försvararna Robert Ivanov och Leo Väisänen som varit på planen hela tiden i de två första matcherna.

– Vi måste vara väldigt noggranna, eftersom vi vill undvika skaderiskerna. Även de andra lagen funderar på vilka spelare som kan vilas i olika skeden, berättar förbundskapten Markku Kanerva.

Även den mentala återhämtningen är viktig. Ivanov håller den till och med som viktigare än den fysiska.

– Vi spelar yatzy med killarna och försöker hålla bort tankarna från fotbollen på det sättet. Visst hjälper det om man spelar bra och vinner, men det minskar inte på betydelsen av den mentala återhämtningen, menar mittbacken.

På lördagen gästar man Rumänien, som inlett med att förlora med 0–2 mot Montenegro och 0–1 mot Bosnien-Hercegovina.

– Matchen mot Bosnien-Hercegovina var förhållandevis jämn, och jag tycker att Rumänien till och med hade bättre chanser. Marginalerna i den här gruppen är små, tycker Kanerva.

Nations League-matchen Rumänien–Finland sänds på TV2 och Arenan med start klockan 21.35. Chriso Vuojärvi kommenterar på svenska.