Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Första sommardagen med högsommarvärme – med de här fem tipsen skyddar du dig från solen

Uppdaterad 11.06.2022 10:51.
En brygga i solsken.
Bildtext Framför allt vid vatten är risken för att bränna sig i solen stor.

I dag lördag väntas det bli över 25 grader varmt på sina håll i landets södra- och mellersta delar, enligt Meteorologiska institutet.

Också längre norrut är det sommarvarmt, med över 20 grader i Lappland.

Ett område med regnskurar kommer ändå in över Finland västerifrån på morgonen och för med sig molnighet. Regnskurarna når landets östra delar till kvällen och natten.

Det varma vädret håller i sig också på söndag.

I år har det hittills varit högsommarvärme en gång. Den 25 maj var det 25,4 grader i Uleåborg.

Kraftig UV-strålning – så här skyddar du dig

UV-indexet är också väldigt högt. Meteorologiska institutet varnar för att indexet är 6 i söder och på Åland. Som starkast är UV-strålningen mellan klockan 11 och 15, och det betyder att det är extra viktigt att skydda huden.

Här kommer fem tips på hur du skyddar dig bäst!

  1. Använd generöst med solkräm. Smeta in dig en halvtimme före du ger dig ut i solen. Lägg sedan på mera varannan timme. Kom ihåg att solkrämen minskar strålningens påfrestning på huden, men den ska inte användas för att förlänga vistelsen i solen.

  2. Kläder ger det bästa skyddet mot UV-strålning. Löst sittande kläder är bättre än spända och mörkare kläder ger bättre skydd än ljusa. Det är speciellt viktigt att försöka täcka in axlar, nacke och handleder eftersom de hudpartierna är känsligast.

  3. Skydda dina ögon med solglasögon och hatt. Det gör att UV-strålningen inte når fram till hornhinnan som kan ta stryk av strålningen. Bra solglasögon ska effektivt skydda mot strålningen och också hindra den från att komma in från sidan.

  4. Skugga är din bästa vän! Ju högre solen står på himlen, desto mer intensiv är UV-strålningen. Ta skydd i skuggan senast då din skugga är kortare än du själv. I skuggan är UV-strålningen hälften av vad den är i solen.

  5. Undvik att ligga ner – stå hellre upprätt och rör gärna på dig. Då man ligger ner får man fyra gånger mer UV-strålning än om man står upprätt. Exponeringen fördelas dessutom jämnare över hela kroppen om man rör på sig. Huden bränns speciellt effektivt på badstränder och på havet.

Källor: Meteorologiska institutet, STUK, STT