Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vad händer med Jesse Puljujärvi? Framtiden i Edmonton oviss: "Vet inte om jag kommer tillbaka"

Uppdaterad 11.06.2022 13:02.
Jesse Puljujärvi håller i klubban med två händer.
Bildtext Jesse Puljujärvi skadade axeln på slutet av säsongen.
Bild: IMAGO/Larry MacDougal/ All Over Press

Jesse Puljujärvis kontrakt med Edmonton Oilers tar slut, samtidigt som lönetaket kan tvinga klubben till tuffa beslut. Mycket är ovisst, men finländaren tänker vara kvar i NHL. Vad som helst kan hända, säger Puljujärvi till Yle Urheilu.

Snacka om tudelad säsong. Jesse Puljujärvi fick en flygande start på säsongen och glänste i Oilerströjan på höstsäsongen.

Men våren var trögare. I grundserien noterades 24-åringen för 14+22=36 poäng på 65 matcher, i slutspelet blev det 1+2=3 poäng på 16 matcher.

Efter att Colorado slagit ut hans lag i fyra raka matcher var det en fundersam finländare som satt i Oilers omklädningsrum. Puljujärvi drog dessutom på sig en skada i matchserien som kräver operation.

– Det var en väldigt tom känsla. Det kändes som att allt var slut så plötsligt. En konstig känsla, sommaren börjar och man står utan kontrakt. Och man vet aldrig vad som händer, filosoferar "Pulju" i Yle Urheilus intervju.

I konferensfinalserien mot Avalanche hade Edmonton inte mycket att säga till om.

– Colorado har redan under ett par år hört till de bästa i väst, vilket vi nu fick märka. De var ett väldigt snabbt lag och bättre på allt, det hjälps inte.

Vill stanna i ligan

För Puljujärvi är sommaren som sagt fylld av frågetecken. Rehabiliteringen av den färska axeloperationen ska räcka i 4-6 veckor.

Samtidigt spekuleras det om hans framtid i Alberta. Hur mycket är general manager Ken Holland beredd att höja den begränsade fria agentens lön på 1,45 miljoner dollar – eller släpper man Puljujärvi?

Jesse Puljujärvi jublar.
Bildtext Jesse Puljujärvi beskriver sin säsongsstart som "otrolig".
Bild: Perry Nelson-USA TODAY Sports

Oilers har inte alltför mycket spelrum under lönetaket.

– Det är svårt att säga något alls i detta skede, men ett NHL-kontrakt ska jag ha. Man får se i lugn och ro hur det blir, säger anfallaren.

Att det finns efterfrågan på Puljujärvi bland andra klubbar torde vara givet.

– Det här är en tuff värld där det kan hända vad som helst. Jag vet inte om jag kommer tillbaka hit eller vad de som leder laget beslutar.

– Det blir säkert spännande att se om det händer något i samband med draften. För mig är NHL-kontraktet det viktigaste. Jag vill verkligen fortsätta att spela här.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Tommi Seppäläs artikel Jesse Puljujärven valtasi outo tunne, kun kausi ja sopimus loppuivat – "Mitä tahansa voi sattua, mutta NHL-sopimuksen haluan" för Yle Urheilu. Översättningen och bearbetningen är gjord av Walter Kronqvist.

Diskussion om artikeln