Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Väyrynen ger inte upp efter förlusten mot Saarikko: Centern kan bli störst åtminstone i Lappland när han kandiderar i aprilvalet

Uppdaterad 11.06.2022 19:14.
Paavo Väyrynen talar med partimötesdelegater
Bildtext Paavo Väyrynen på valkampanj igen – vid Centerns partikongress i Villmanstrand.
Bild: Lauri Heino / Lehtikuva

Det blev ingen revansch för Paavo Väyrynen i Centerns partiordförandeval. Den 75-åriga veteranpolitikern förlorade mot Annika Saarikko, 38 år. I en långt udragen omröstning med tekniskt trubbel i Villmanstrand fick Saarikko 1 341 röster mot Väyrynens 151.

Paavo Väyrynen ville bli partiordförande i stället för Annika Saarikko. Det har han varit en gång tidigare, från år 1980 till 1990, då han efterträddes av Esko Aho.

Väyrynen var riksdagsledamot i två repriser, 1970–2003 och 2007–2011. Dessutom blev han långvarig EU-parlamentariker för Centern 1995–2007, trots sitt växande EU-motstånd.

"Saarikko kan fortsätta som minister"

Väyrynen hade lovat att Saarikko skulle få fortsätta som minister även om man väljer Väyrynen. Annika Saarikko skulle ha ansvarat för centerns arbete i regeringen. Väyrynen ville satsa på ideologin och valframgången i nästa val.

I en innehållsrik blogg gav Väyrynen för några dagar sedan sin syn på Centerns moderna historia och valförlusterna som har drabbat Centern utan honom.

I en intervju för Svenska Yle sa han också att han kanske inte blir så långvarig på posten. Jämförelsen med Donald Trumps och Joe Bidens ålder skrattade han bort.

Men efter att valresultatet var kungjort meddelade Väyrynen att han nu satsar på kandidatur i riksdagsvalet i april 2023.

– Då kan vi bli stora i Lappland åtminstone.

Annika Saarikko i Centerns talarstol
Bildtext Annika Sarikko tackade delegaterna för stödet och motkandidaten Paavo Väyrynen, "den enda i sitt slag".
Bild: Lauri Heino / Lehtikuva

Ständig nedgång utan Väyrynen

Väyrynen hade lovat leda Centern till valseger och positionen som Finlands största parti.

Nu har det varit ständiga förluster, med ett väljarunderstöd till Centern på 12–13 procent.

Rotationen på partiordförandeposten har varit snabb, men ingen har lyckats öka valframgångarna. Annika Saarikko efterträdde Katri Kulmuni, som efterträdde Juha Sipilä, som efterträdde Mari Kiviniemi. Allt detta har hänt på tio år.

"Det har gått förr"

Väyrynen påpekar att han har goda erfarenheter av att dela på jobben. I presidentvalet 1982 koncentrerade han sig på valkampanjen och att leda partiet.

Han skriver sin egen historia:

– Mauno Koivisto, KGB och SDP beslöt tillsammans att jag inte fick fortsätta som utrikesminister, skriver Väyrynen i bloggen. I stället erbjöds han posten som handels- och industriminister. Det tog han inte, utan ledde partiet på heltid och återvände först efter Centerns valseger till regeringen.

Det var de händelserna som ledde Svenska folkpartiets ordförande Pär Stenbäck till utrikesminister i ett års tid. Man ville verkligen inte ha Väyrynen på posten just då.

Paavo Väyrynen på Centerns partikongress i Villmanstrand den 11 juni 2022.
Bildtext Paavo Väyrynen sålde muggar á 30 euro på partikongressen i Villmanstrand.
Bild: Bengt Östling / Yle

Sparsam fuskare?

Då han blev vanlig riksdagsmedlem anklagades han också för arvodesfusk. Frågan gällde var han egentligen bodde, på gångavstånd från riksdagshuset eller en lång och dyr resa från en liten sommarstuga i Keminmaa, Lappland.

Väyrynen tvingades återbetala sina alltför stora dagtraktamenten men såg en komplott mot sig själv, den gången gillrad av journalisterna. Senare har det varit söderns media som har förstört hans chanser att bli president, enligt honom själv.

Han har också anklagats för att kreativt använda sig av de generösa reglerna för EU-parlamentariker.

Som många gånger tidigare är Centerns tidigare hedersordförande Väyrynen kränkt. Han strävade än en gång efter revansch i ordförandevalet.

Revansch för svenska distriktet?

Väyrynen har gjort sina ökenvandringar, men återvände till Centern år 2020 efter flera partibyten. Han har varit invald både i flera kommuners fullmäktige, nationellt och i EU-parlamentet.

Nu är han ordförande för det som en gång var Centerns svenska distrikt. Numera kallas det partiets tvåspråkiga distrikt. De flesta verkar numera tala finska efter att också Peter Ahlbäck har hoppat av till Sannfinländarna. Det tvåspråkiga distriktet lediganslog nyligen jobbet som verksamhetsledare.

Ideologisk upprustning kan gillas av Santeri Alkios anhängare och kanske kan Väyrynen fortsätta väcka förtroende bland centerpartisterna i Lappland. Eventuella Nato-motståndare kan gilla hans åsikt om att Finlands Nato-ansökan borde dras tillbaka. Någon valseger gav det inte.

Inga överraskningar

Ordförandevalet i Villmanstrand tog två timmar. Därefter gick man över till viceordförandevalet, som hade lockat fler kandidater än det fanns platser. Riikka Pakarinen, Petri Honkonen och Markus Lohi återvaldes.

Också partisekreteraren Riikka Pirkkalainen blev återvald. Hon valdes första gången till posten år 2018.

Centerns partikongress avslutas med flaggparad och parkfest på söndag eftermiddag.