Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Li Andersson fortsätter som Vänsterförbundets partiordförande tre år till – andra återvalet utan motkandidat

Uppdaterad 11.06.2022 18:24.
Li Andersson har blivit omvald till Vänsterförbundets ordförande. Hon står i en talarstol och har blommor i handen.
Bildtext Li Andersson har redan tidigare meddelat att detta är hennes sista ordförandeperiod.
Bild: Jussi Partanen / Lehtikuva

Li Andersson har återvalts till partiordförande på Vänsterförbundets partimöte i Björneborg. Hon hade ingen motkandidat.

Andersson har redan tidigare meddelat att detta är hennes sista ordförandeperiod. Hon kommer ändå att få leda partiet lite längre än hon kanske räknat med. Partimötet förkastade nämligen tidigare i lördags lite oväntat ett förslag om att förkorta ordförandeperioderna från tre till två år.

Yngsta partiledaren någonsin

Li Andersson är född 1987 och har lett Vänsterförbundet sedan 2016 då hon valdes som den yngsta person någonsin att leda ett politiskt parti.

Som kuriosa kan nämnas att dåvarande ordföranden för vänsterförbundets ungdomsförbund var ett år äldre än Andersson.

Partiledaren mer populär än partiet

Trots att Vänsterförbundets understöd inte nämnvärt stigit under Anderssons ledarskap har hon personligen vunnit ett brett stöd. Andersson har kommit på tredje plats när man i enkäter frågar efter de mest populära partiledarna.

Samtidigt har partiets stöd stampat på stället mellan 7 och 9 procent år efter år.

Pragmatisk vänsterpolitiker

Li Andersson har stått för traditionell och till viss del pragmatisk vänsterlinje. Hon har bland annat motsatt sej att utropa Vänsterförbundet som ett feministiskt parti, med motiveringen att de olika “ismerna” ska synas i den vardagliga politiken, inte som påklistrade epitet.

Trots att många inom Vänsterunga spottat och svurit över partiledningens oförmåga att förstå de identitetspolitiska finesserna, så har Li Andersson nog sett ut som den mest ohotade partiordföranden i Vänsterförbundet, eller dess föregångare DFFF.

Andersson nöjd med dagens Vänsterförbund

Men partiet ser nu ut som det borde, tycker Andersson

- När jag valdes till ordförande 2016 diskuterade vi mycket huruvida vi är det unga rödgröna partiet eller nåt annat. Nu tycker jag att partiet har hittat sej självt. Det finns många olika sätt att vara vänster på. Man kan vara ung, gammal, akademiker, facklig förtroendeman, stadsbo eller komma från glesbygden.

- Partimötet hade bjudit in två ukrainska politiker från vänsterpartiet Sotsialnij Ruch. Deras budskap till er var att inte lyssna på "geopolitiker", att Ukraina måste vinna kriget, att man kan inte kräva att Ukraina går med på vapenstillestånd och fredsförhandlingar. Tror du att alla inom Vänsterförbundet håller med?

- Jag förstod det som att de uttryckligen menade att man inte får gå med på att förhandla ovanför ukrainarnas huvuden. Att de själva måste få bestämma om sin framtid.

- Partimötet ska behandla inställningen till Nato i morgon. Kommer frågan att dela partiet?

- Det skulle vara mycket underligt om Natofrågan inte delar partiet. Det är inte världens undergång om man är av olika åsikter, men det betyder slutet om vi inte kan diskutera tillsammans.

Diskussion om artikeln