Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nyvalda Orpo i Kalajoki är noga med att varje finländare måste dra sitt strå till stacken

Uppdaterad 11.06.2022 18:25.
Petteri Orpo håller upp det nya politiska programmet på partidagen i Kalajoki.
Bildtext Samlingspartiets nya politiska program för 2030 ska föra Finland och den ekonomiska politiken på spåret högerut.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Det är oron för för både statens och hushållens kassa som är huvudsamtalsämne när Samlingspartiet möts i Kalajoki. Riksdagsvalet ska vinnas med löften om en ny riktning inom ekonomin.

– Vårt viktigaste mål nästa år är att vinna riksdagsvalet, säger nyvalda Petteri Orpo när han håller linjetal, till rungande applåder.

Det är påtagligt god stämning i Kalajoki och både fotfolket och partiledningen har svårt att dölja de självsäkra leendena opinionssiffrorna ger anledning till. Samtidigt påpekar många att det hinner hända mycket på de tio månaderna som är kvar till val.

För ledningen gäller det också att lägga orden noga i förhållande till de andra partierna, inför eventuella regeringssonderingar. I sitt linjetal väljer Orpo att betona samarbete över alla gränser.

– Den här våren har visat att vi kan jobba för finländarnas och Finlands bästa över gränsen mellan regering och opposition. Jag vill leda Finland genom att värna om den andan, säger Orpo.

Fokus på statsskuld och skatter

Orpo inleder sitt linjetal med Natoglädjen och fokuserar överlag mycket på försvars- och säkerhetsfrågor. Det är stort säkerhetsfokus också i det nya partiprogram för 2030 som partimötet ska godkänna och i många av de 241 motioner mötesdeltagarna ska ta ställning till.

Men framför allt vill Samlingspartiet diskutera ekonomi. Partiet lyfter gärna upp oron för både Finlands skuldsättning och finländarnas köpkraft.

Petteri Orpo hymyilee kameralle vieressä toinen ihminen pitää suurta Petteri Orpo naamaria kasvoillaan.
Bildtext På partimötet i Kalajoki förstärks partiordförande Petteri Orpos breda leende av flera stora kopior i papp av hans breda leende.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Redan under fredagen blev det stort fokus på sänkta skatter, när Samlingspartiet valde att skicka hälsningar till Centern och finansminister Annika Saarikko som den här helgen möts i Villmanstrand: Samlingspartiet vill att finansministern gör allvar av sitt prat om att sänka skatterna.

Något prat om att prioritera särskilt geografiska områden vill Samlingspartiet inte höra talas om. Hela landet har en utsatt ekonomi just nu och skattesänkningar behövs för finländare i hela Finland, i alla löneklasser.

Samlingspartiet kallar sin önskade sänkning av skatt på arbete och pension för arbetsmiljarden, och menar att den skulle ge finländarna hundratals euro mer per år att röra sig med.

"Varje finländare ska sköta sin del"

Orpo understryker i sitt linjetal att samhällskontraktet kräver att var och en finländare deltar i arbetet: när var och en sköter sin del, genom arbete eller på annat sätt, får den också sin rättvisa andel tillbaka.

Men under pressträffen efter linjetalet gör Orpo också klart att statskassan behöver omprioriteringar.

– Vi behöver tillväxt, vi behöver jobb och vi behöver gammal god sparsamhet, säger Orpo.

Var det kan möbleras om i statsbudgeten och varifrån det kan skäras ner vill han inte gå in på nu utan hänvisar till kommande skuggbudget vid höstens budgetförhandlingar och till att partiet kommer att presentera sin ekonomiska linje närmare valet.

Gräsrötterna glada att ses, och nöjda med Orpo

Bland mötesdeltagarna är det tydligt att det finns en glädjeyra både över att äntligen få träffas i större sammansättning och över opinionssiffrorna.

– Vi är mycket säkra att det kommer gå väldigt bra för oss, men samtidigt pratar alla om att hålla huvudet kallt. Vi får inte tappa fokus, säger Sanna-Maria Bertell från Helsingfors.

Sakari Pääkkö från Kuopio säger att den goda stämningen nu ger en god start för valarbetet.

– Jag tror starkt på att det finns en beställning för Samlingspartiet i Finland nu, det syns i opinionssiffrorna.

Som främsta valtema lyfter alla ekonomin.

– Samlingspartiet är enda partiet i Finland som på riktigt vill ta hand om ekonomin och som vill se till att också ungdomarna får se en framtid där vi inte har så stor skuld, säger Veera Hellman, också från Helsingfors.

– Vi har kört med stora skuldberg i många år, det finns mycket att göra efter följande riksdagsval, säger Bertell.

Att Orpo är rätt man att leda partiet till valvinst råder det inget tvivel om alls hos gräsrötterna.

– Det har svängt sedan vi hade lågt väljarstöd och sämre valresultat, och Petteris person har spelat en stor roll där. Han är lugn och förtroendeingivande, säger Pääkkö.