Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glädjebeskeden i friidrotten: Lehikoinen klarade VM-gränsen på långa häcken – Pulli hoppade säsongsbästa exakt två år efter sitt finska rekord

Viivi Lehikoinen.
Bildtext Viivi Lehikoinen är nu alla tiders näst snabbaste finländare i sin gren. Arkivbild.
Bild: Jussi Saarinen / All Over Press

Viivi Lehikoinen satte personbästa på 400 meter häck och ska ha fixat en plats i årets friidrotts-VM. Lehikoinen tid 54,96 är Finlands näst bästa genom tiderna. Tuija Helanders finska rekord från 1987 är 54,62.

Häcklöparen Viivi Lehikonen gjorde sin hittills bästa tävling i karriären. Lehikoinen sprang 400 meter häck på 54,96, sänkte sitt rekord med nästan en halv sekund och vann tävlingen i schweiziska Geneve.

I och med tiden ska Lehikoinen vara klar för årets VM i Eugene i USA om en dryg månad. Lehikoinens resultat är dessutom det näst bästa finländska någonsin. Det finska rekordet 54,62 från 1987 innehas av Tuija Helander.

– Det var svårt att förvänta sig något av det här loppet. Redan i början av säsongen kändes det att förväntningarna var så höga. Jag har försökt tänka att tiden blir bättre för varje lopp. Det var bra att spräcka VM-gränsen redan nu, säger Viivi Lehikoinen enligt friidrottsförbundet.

22-åriga HIFK-friidrottaren Lehikoinen har hittills tävlat i ett EM och ett OS på seniornivå.

Hon har vunnit två FM-guld och tre silver. Det här är sjätte säsongen i rad som hon har nationsbästa i grenen.

Pulli tvåa på säsongbästa

Längdhopparen Kristian Pulli nådde sitt säsongbästa med resultatet 8,00 i Geneve. Tävlingen var hans andra för utomhussäsongen och den bästa noteringen kom i femte omgången.

Pulli kom på andra plats i tävlingen som vanns av australiensaren Frayne Henry med 8,10.

– Det var en helt bra och balanserad tävling. Vid andra och tredje försöket fick jag hoppen bra uppåt fastän det blev övertramp. Sedan kom jag åt att göra lovande resultat på de följande försöken, summerade Kristian Pulli.

Pullis personbästa är det finlänska rekordet 8,27, som han hoppade för exakt två år sedan – den 11 juni 2020.