Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ostoppbara Tampa Bay klart för final igen – Rangers tränare vägrade motivera petningen av Kaapo Kakko: "Inte rätt läge"

Från 2022
Uppdaterad 12.06.2022 08:55.
Tampa Bay till final – se målen! - Spela upp på Arenan

Tampa Bay Lightning är bara ett hinder från tredje raka Stanley Cup-bucklan. Vändningen i konferensfinalserien mot New York Rangers fullbordades tack vare Steven Stamkos dubbel i den sjätte matchen.

Rangers tog hem de två första konferensfinalmatcherna mot Tampa Bay. Det skulle bli lagets sista skalper för den här hockeysäsongen.

Detta eftersom dynastilaget Lightning vägrar att förlora en slutspelsserie. För elfte raka gången slog man ut sin motståndare, och nu kan bara Colorado stoppa laget från att ta en tredje titel.

– Det är knappast det mest lämpliga ordet att använda, men jag är så jäkla imponerad av den här gruppen, säger Lightnings lots Jon Cooper på presskonferensen.

– Det som de har gjort imponerar. Jag är bara så ytterst imponerad av hur de tar sig till för att vinna en hockeymatch.

I game 6 fick Tampa försprång halvvägs. Igor Sjestiorkin gjorde i övrigt en bra match i Rangers mål, men Steven Stamkos låga puck från distans såg ut att slinka in aningen lätt.

Kaptenen visade vägen

I slutperioden tändes hoppet för gästerna, då Frank Vatrano prickade in kvitteringen på powerplay.

Kapten Stamkos var den som ledde Lightning till final. Bara ett tjugotal sekunder efter 1–1 tvingade ledstjärnan fram ett nytt ledningsmål.

Efter att Sjestiorkin räddat Stamkos första skott gick samma killes returförsök in.

– Det är lätt att säga nu, men av någon orsak var jag inte lika skakig som jag brukar vara i dessa lägen, säger Stamkos.

Tampa Bays spelare med Prince of Wales Trophy.
Bildtext Vana med bucklor – Tampa Bay är i samma läge för tredje året i rad.
Bild: Kim Klement-USA TODAY Sports

Kakko borta: "Inte rätt läge att tala om det"

Tre raka finalplatser är en superraritet i NHL.

Senaste laget att lyckas med samma sak är Edmonton Oilers mellan åren 1983 och 1985. Senaste laget som vann elva raka matchserier är i sin tur New York Islanders, också de på 1980-talet.

– Jag var bara säker på att vi skulle klara den här matchen på något sätt, oavsett om det var i ordinarie speltid eller förlängning. Vi förtjänade att vinna. Det var känslan vi hade från nedsläpp, fortsätter Stamkos.

I vårens två tidigare matchserier hade Rangers lyckats resa sig från ett 2–3-underläge i vinster. Det gick inte mot Tampa.

– Det är tufft just nu. Men vi spelade bra, bjöd upp till kamp och hade chans att vinna varje match. De lyckades göra ett viktigt mål när det gällde, tycker coachen Gerard Gallant.

För första gången i slutspelet saknades Kaapo Kakko i Rangers laguppställning. In kom i stället Dryden Hunt – Gallant vägrade att tala om varför finländaren, som stått för 2+3 i vår, saknades.

– Jag tänker inte tala om det. I dag är det inte rätt läge för mig.

Tampa Bays första finalmatch mot Colorado spelas under natten till torsdagen. Yle sänder alla finalmatcher med svenskt referat.

Resultat

Tampa Bay–NY Rangers 2–1 (0–0, 1–0, 1–1)

30.43 Steven Stamkos (Ondrej Palat, Michail Sergatjov) 1–0
43.07 Frank Vatrano (Andrew Copp) 1–1 pp
43.28 Stamkos (Nikita Kutjerov, Palat) 2–1

Målvakter:

Andrej Vasilevskij TBL 7+6+7=20
Igor Sjestiorkin NYR 11+11+7=29

Videokälla: Viaplay

Diskussion om artikeln