Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Invånare fick ställa politiker i Pargas till svars – Pargasarenan nytt koncept som får tummen upp

Från 2022
Uppdaterad 13.06.2022 17:04.
Politker i tält på scen.
Bildtext På det första evenemanget Pargas Areena fanns det mer politiker än publik på plats.
Bild: Jesper Alm / Yle

Politiker i Pargas fick diskutera och svara på invånarnas frågor om investeringar, företagarvänlighet och inflyttning då Pargasarenan arrangerades. Konceptet är likt det i Björneborg under Finlandsarenan.

– Det här var kul, men det skulle förstås ha varit roligare om det hade varit fler människor i publiken. Men det är viktigt att träffa invånarna och diskutera vad de anser är viktigt för tillfället, säger Maria Sainio (Saml).

På plats vid Pargasarenan var en handfull åhörare och om publikbortfallet berodde på programmet eller på det soliga varma vädret förblir oklart. Vänsterförbundets Nina Söderlund anser att det är viktigt att träffa väljarna.

– Det är viktigt att diskutera saker och ting, men jag tror att invånarna nog vet vem deras politiker redan är och känner att de kan dra mig i ärmen om det finns något som bör diskuteras, säger Söderlund.

– Geografiskt är staden utmanande, men som vi politiker vet är tröskeln låg att kontakta oss redan nu så därför kanske få vill delta i den här sortens evenemang.

Ung blond kvinna på gågata i Pargas.
Bildtext Maria Sainio vill gärna träffa och prata mer med väljarna.
Bild: Jesper Alm / Yle

SFP-politikern Sandra Bergqvist var inne på samma linje som Söderlund, men betonar att det behövs många olika forum där politiker och invånare kan träffa varandra och diskutera.

– Under en kort tid här på Köpmansgatan har jag haft många intressanta pratstunder med ortsbor och turister. Det märks att det finns ett uppdämt behov av att träffa varandra och berätta för oss politiker hur det står till i staden, säger Bergqvist.

Glad nöjd ung kvinna i Pargas.
Bildtext Sandra Bergqvist hade många intressanta möten och pratstunder med väljare i Pargas.
Bild: Jesper Alm / Yle

Företagarvänligheten kunde bli bättre

Den senaste näringslivsbarometern som Egentliga Finlands företagare har låtit göra visar att det finns utmaningar i Pargas som staden kunde åtgärda. Det handlar främst om hur man bemöter invånare och hur staden kunde bli mer företagarvänlig.

– Jag måste erkänna att jag trots mitt parti inte känner till hur företagarvänligheten betonas i staden, säger Sainio.

– Jag har alltid varit i statens tjänst så det kan kanske förklara min okunskap, men det är nog viktigt att diskutera företagarvänlighet hela tiden.

Äldre kvinna i sommarvärme i Pargas.
Bildtext Nina Söderlund tror att väljarna nog vet vem deras lokala representanter är och rycker en i ärmen om det är något som bör diskuteras.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt Söderlund är det här något hon har förespråkat redan längre och läget har nog förbättrats under de senaste åren.

– Det handlar mycket om hur vi bemöter invånare och de företagare vi har i staden. Den här tanken på att staden betjänar sina företag och invånare borde genomsyra hela organisationen och inte anses gälla bara vissa sektorer utan alla borde ha det i åtanke när jobbet görs, säger Söderlund.

Företagaren Kenneth Stubb ger staden bra betyg trots att det finns saker som kunde bli bättre.

– Det handlar kanske främst om de stora företagen som har andra behov än jag själv som är småföretagare. Men om företagarvänligheten ökade så skulle det naturligtvis påverka alla företag i staden och det kunde stor som liten dra nytta av, säger Stubb.

Nöjda invånare ger inflyttning som ger investeringar

En fråga som publiken ställde politikerna i samband med Pargasarenan var varför staden främst vill satsa på nya invånare. Har staden blivit som tele- och el-operatörer som främst vill ha nya kunder?

Politiker på arena under tält.
Bildtext Politikerna fick diskutera och besvara publikens frågor under evenemanget som arrangerades för första gången i Pargas.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Det är en bra poäng och något som bör tänkas på. Det handlar förstås om att staden den senaste tiden talat mycket om inflyttning och att locka investeringar till staden och då kan det kännas att de nuvarande invånarna glöms bort, säger Söderlund.

Poängen är enligt Söderlund att ifall Pargas skulle satsa på dem som redan bor där och få dem nöjda så skulle de generera nya invånare och kanske också investeringar.

Ortsbor fick träffa lokalpolitiker under Pargasdagarna

5:06