Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I Åbos nya musikhus blir åhörarna verkliga åhörare, då Aura ås rytm ska höras i huset

Från 2022
Visionsbild över Åbos planerade konserthus.
Bildtext Åbo musikhus är planerat att stå färdigt år 2025.
Bild: PES-Arkkitehdit Oy

På en konsert vill du uppleva musiken, så att akustiken får dig att känna musiken överallt omkring dig och i dig. Men hur bygger man ett musikhus, så att konserten faktiskt berör dig på det viset?

- För mig som åskådare är ett optimalt lyssnande detsamma som ett aktivt lyssnande. Jag vill inte bara sitta i min bekväma fåtölj som på bio, där man ser och hör saker långt borta, utan jag vill vara mitt i det, säger akustiska designern Eckhard Kahle.

Kahle har anlitats som akustisk designer för Åbos nya musikhus, som ska ersätta det gamla huset från 1952. Det 70 år gamla musikhuset på Aningaisbacken är fint, men både på scenen och bakom scenen är det så trångt att Åbo filharmoniska orkester inte längre får plats.

Det nya musikhuset byggs på Självständighetsplan vid Aura å, bredvid stadsteatern i centrum av Åbo. Och man har särskilt velat satsa på akustiken, så mycket att man har engagerat en av världens största experter på akustisk design.

- Man kommer till en konsert för att koncentrera sig på musiken till 100 procent. Då ska allt som händer runt omkring dig stöda den här upplevelsen.

Eckhard Kahle, en man med grånande hår och grånande buskiga ögonbrun, står i en orange skjorta med en orkester på en scen i bakgrunden.
Bildtext Eckhard Kahle strävar efter att planera en akustik som är unik för Åbo.
Bild: Carolus Manninen / Yle

Kahle förklarar att musik inte är bara ljud som produceras på en scen, och som hoppar in i ditt högra eller vänstra öra. I en konsertsal eller på en utekonsert händer så mycket mer.

Redan då du kommer in i foajén uppfattar din hjärna rymden, höjden, lukter, stämningar, sorlet, hur folk är klädda och så vidare. Och då du vandrar till din plats lägger du märke till om du sitter långt fram eller bak, hur mycket du ser av uppträdandena och av den övriga publiken. Allt påverkar hur och vad du hör.

- Det finns teorier hur man med olik rumsakustik kan höra ljudriktningen, alltså hur hjärnan uppfattar ljudkällan, det varierar ibland. Och det är just det som är spännande. Då är ljudet inte längre ett fixerat instrument på scenen, utan det händer mycket mer. Musiken flyter fram och in i dig.

Eckhard Kahle använder ordet flyter, eftersom Åbo musikhus byggs vid ån, vilket också är en sak som du undermedvetet uppfattar. Därför ska hela huset andas samma känsla. Som åhörare ska du höra åns rytm.

Illustrerande bild av Åbo nya musikhus på Självständighetsplan vid Aura å.
Bildtext I Åbos nya musikhus ska åhörarna höra ån.
Bild: PES-Arkkitehdit Oy

Det finns olika slags konsertsalar där du får olika upplevelser. Åbo domkyrka med sitt 7 sekunder långa eko lämpar sig för körmusik och medeltida sång och musik, medan Logomo-salen med sin artificiella akustik kan anpassas enligt behovet.

Åbos nya musikhus kommer att ha två konsertsalar: en huvudsaklig konsertsal med 1 300 platser och en multifunktionssal med 300 platser.

Den stora salen planeras främst för orkestermusik, och där vill Kahle att det ska höras att det är Åbo filharmoniska orkesters konsertsal, så att det nordiska, det finländska och det aboensiska poängteras.

Illustrerande bild av takterrassen på Åbo musikhus och Aura å i Åbo.
Bildtext Illustrerande bild av hur takterrassen på Åbo musikhus kunde se ut.
Bild: PES-Arkkitehdit Oy

- Det krävs en viss akustik för en konsertsal i Tyskland, en annan för en i Frankrike och en helt annan akustik för en sal i Åbo. Här har vi nu möjlighet att skapa en akustik som gör Åbo musikhus unikt, som inte låter som något annat eller som alla andra musikhus.

Samtidigt som den stora salen måste vara unik, ska den också kunna fungera för internationella orkesterbesök och också kunna användas för annat. Förutom orkestermusik vill Åbo stad att konsertsalen kunde användas för operor, elektroniskt förstärkt musik, mindre föreställningar, möten och kongresser.

Men för Kahle kommer de här behoven i andra hand. Åbo musikhus ska i första hand vara Åbo filharmoniska orkesters hus.

- Som åhörare vill jag ha musikerna framme i salen, men salen ska finnas överallt runt omkring mig. Och varför vill jag det? Jo, för då ljudet verkligen finns omkring mig, då är jag medelpunkten. Och varje besökare ska känna att hon eller han är medelpunkten.

Åbo musikhus ska börja byggas sommaren 2023, och är beräknat att stå färdigt år 2025. Kostnadskalkylen ligger på 62 miljoner euro.

Åbos nya musikhus ska låta unikt - akustisk designer planerar akustiken

5:44
Åbo musikhus ska låta unikt - för alla 1 300 åhörare i den stora konsertsalen

Diskussion om artikeln