Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern hoppas på valseger genom förtroende i stort och smått

Uppdaterad 13.06.2022 13:27.
Flagg- och folkdräktsparad vid Centerns partikonkress
Bildtext Centerns partikongress avslutades med traditonell parad i Villmanstrand
Bild: Lauri Heino / Lehtikuva

Centern bevisade igen sin styrka som en folkrörelse med stora partikongresser. Mötet i Villmanstrand avslutades med flagg- och folkdräktsparad, efter debatt om smått och stort. Det mest kontroversiella beslutet gäller kanske jakt på nationalfågeln svanen.

“Trygghet, arbete och hopp”. Eller “Hopp, trygghet och arbete”? Det var många detaljer för Centerns partikongress att rösta om på söndag förmiddag. I det här fallet handlade det om hur rubriken för Centerns program för riksdagskampanjen skulle formuleras.

När världsläget blir osäkert och invecklat är det politikens uppgift att ge trygghet och hopp för framtiden. En världsomspännande pandemi och Rysslands grova anfallskrig i Ukraina förändrar världen - och Centerns politik.

"Förtroendeval för ansvarstagande center"

Centerordföranden Annika Saarikko talade om att riksdagsvalet blir ett “förtroendeval”, om vem som kan visa och genomföra lösningar - och “inte bara peka på problemen”.

Centern kan visa på ett längre regeringsansvar än något annat parti. Många har sagt, bland dem Paavo Väyrynen, att det inte enbart är positivt.

Centern återgår till grunderna för ett gott liv i politiken. Det handlar om trygghet, utkomst, hälsa, familjen och mat, både produktion och konsumtion till rimliga priser.

Utsatta regioner ska ha stöd

Centern har hela veckoslutet trummat för budskapet om ekonomiska specialområden, det vill säga regionalpolitik som stöder de svagare områdena i landet.

Den frågan var speciellt viktig i Villmanstrandstrakten, där gränsen mot Ryssland stängdes redan i början av coronapandemin. Därefter kom Ukraina-sanktionerna, med sammanlagt stora förluster för handel, turistnäring och transportbransch.

Självförsörjning är nu ännu viktigare för Centern, både gällande energi- och matförsörjning. Den statliga låntagningen måste begränsas genast det är möjligt, enligt Centern.

Ideologisk debatt inte så pop

Riksdagsvalprogrammet är partiets kortsiktsprogram. Partiets egentliga principprogram är fyra år gammalt och fortsätter gälla, trots att det fanns många som talade för en reform också av partiprogrammet.

Det är från år 2018 och allt förändras ju så snabbt nu. Men partikongressen förkastade den tvåspråkiga kretsorganisationens förslag, genom Paavo Väyrynen, om ett nytt principprogram.

Några hetsiga debatter fördes kring flera av de inlämnade medlemsförslagen.

Folkdräktsklädda Centerkvinnor röstar nej med handuppräckning på partikongress
Bildtext Nej - blev resultatet i den här omröstningen på Centerkongressen.
Bild: Bengt Östling / Yle

Inte banbrytande men gav råg i ryggen

Många centerpartister uttryckte sin tillfredsställelse med partikongressen. Det talades om ett nytt självförtroende och en slags framtidstro, med förhoppningar om framgång i nästa riksdagsval.

Centerns språkrör Suomenmaa ansåg att partikongressen inte blir ihågkommen som en av de stora och viktiga.

Möjligtvis kan man tala om en ljummen kongress, men det var ingen ny era som inleddes. Den gav åtminstone arbetsfred åt partiledningen, enligt chefredaktör Pekka Pohjolainen.

"Tillräckligt med nya ansikten"

Partiordförandevalet gav inte någon linjediskussion, eftersom styrkeförhållandet mellan Annika Saarikko och Paavo Väyrynen var så klart från början.

Chefredaktör Pohjolainen ser ett mycket litet missnöje med partiledningen eftersom Väyrynen fick bara 151 röster, mot över 1300 för Saarikko.

Men möjligen fanns det lite proteststämning i de 25 blanka röster som avgavs i ordförandevalet.

Det behövdes inte heller några nya ansikten i partiledningen, eftersom det har bytts ut alldeles tillräckligt ofta under den senaste valperioden, skriver Pohjolainen syrligt. Det har varit snabb rotation på ministerposterna.

Den synligaste och populäraste Centerpolitikern lär vara Antti Kaikkonen på försvarsministeriet. Han får nu allt han pekar på.

På söndagen var det han som fick äran att bära in den finländska flaggan vid en avslutande fest i ishallen efter en folkdräktsparad genom Villmanstrands centrum.

Antti Kaikkonen bär in Finlands flagga på Centerkongress
Bild: Bengt Östling / Yle

Smått och stort

Det var inte enbart stora och allvarsamma nationella frågor som fyllde partikongressen.

Dagens längsta debatter handlade om helt andra frågor. En av dem gällde om man ska godkänna sprutrum för narkomaner, eller knarkrum som motståndarna här kallade dem.

Det förslaget gick inte igenom. Det kunde vara för farligt med knarkcentraler, ansåg Centern efter omröstning.

Partiet betonade i många debatter barnskydd och familjerna. En längre principdebatt fördes om bidragspolitik och utkomstsskydd, och vilka krav man ska ställa på bidragsmottagarna.

Förslagen om att innefatta en liten aktieportfölj i moderskapsförpackningen godkändes och kravet på att höja gränsen för det skattefria aktiesparkontot.

Studenternas mentalvårdstjänster måste garantera och utvecklas. Den finländska gratisutbildningen på högskolenivå kan inte utvidgas, sades det också i debatten.

Tre folkdräktsklädda kvinnor på partikongressens första rad
Bildtext Centern vill gärna framställas som ett modernt parti, med agrara traditioner.
Bild: Bengt Östling / Yle

Svanjakt nästa?

En annan diskussion fördes med glimten i ögat. Det gällde om man ska godkänna jakt på vitkindade gäss och nationalfågeln svanen. Partistyrelsen förlorade en kaotisk omröstning efter en brokig debatt.

Många ville skydda nationalfågeln sångsvanen och hänvisade till EU-regler som förbjuder jakt på hotade och skyddade djurarter.

Men ordföranden för Centerns Ungdomsförbund Aleksi Sandroos var för jakten.

– Vi fångar nationalfisken abborren också, och äter med god aptit. Om en art slutar vara utrotningshotad och rentav blir för riklig är det god naturhushållning att tillåta jakt, sa han.

En knapp majoritet höll med honom och röstade ner partilinjen.

Anna Svanljung från Helsingfors var med på sin första Centerpartikongress. Hon ville bevara svanen också av symboliska skäl. Nationalfåglar ska få vara i fred, tyckte hon.

Kvinna i folkdräkt (Anna Svanljung) framför Centerns partiskyltning
Bildtext Anna Svanljung på sin första partikongress hoppas på framgång i riksdagsvalet i svåra Helsingfors.
Bild: Bengt Östling / Yle

Annars var Anna Svanljung nöjd med partikongressen, stämningen, talen och resultaten. Hon litar på Annika Saarikkos löfte om att Centern ska vinna i nästa val, även om hon medger att det kan ge extra arbete i Helsingfors.

Därför vill hon tona ner Centerns historia och tradition av jordbrukarparti.

– Idag är vi bara ett parti i mitten, där vi ska vara, säger Anna Svanljung.

I en tidigare version av artikeln talades om knölsvanen. Men det är sångsvanen som är Finlands nationalfågel.