Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hamilton lämnade Baku med ryggsmärtor: "Bad för att loppet ska ta slut" – Yle Sportens F1-expert: "Inga överdrifter, gjorde ont att titta på"

Lewis Hamilton står under ett paraply.
Bildtext Lewis Hamilton kämpade mot smärta och belönades med en fjärdeplats.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Lewis Hamilton hade stora problem att ens ta sig ur bilen efter Azerbajdzjans GP. Sjufaldige mästarens smärtor ringar in en svaghet för Mercedes – men problematiken berör hela gridden.

Red Bull var bäst och Ferrari den stora förloraren, men några av de mer bekymrande bilderna från Azerbajdzjans GP kom när Lewis Hamilton skulle kliva ur bilen.

Under loppet klagade Hamilton på ryggont och den sjufaldige världsmästaren hade stora problem att resa sig ur bilen efter fjärdeplatsen.

– Det gjorde nästan ont att bara titta på de bilderna, säger Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

– Genom åren har jag sagt att Hamilton beter sig som en skådespelare i bilen – då han pratar om slitna däck eller strategi. Han vet om att de andra lyssnar. Nu var det något annat och det var inga överdrifter. Man ser ju hur hans huvud hoppar upp och ner under loppet.

Lewis Hamilton lämnar depån.
Bildtext Lewis Hamilton lämnade depåområdet med ryggont.
Bild: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

Mercedes har inte lyckats med att hitta rätt i de nya aerodynamikreglerna. Bilen har studsat rejält i flera tävlingar – och stallchefen Toto Wolff bad om ursäkt på nytt i dag.

– Jag bet bara ihop på grund av smärtan. Jag kan inte beskriva smärtan på framför allt raksträckorna. Till slut ber man bara för att loppet ska ta slut, säger Hamilton till Sky Sports.

"Nästan alla klagar"

Mercedes är inte ensamma med de här problemen. Förarna ska ha tagit upp frågan inför helgens tävling och bett om att titta på förändringar för säkerheten i bilen.

– Det skakar väldigt mycket och Hamilton har tidigare sagt att det kan bli svårt att se, säger af Petersens.

– Nästan alla förare klagar – och nästa vecka blir det inte mycket bättre i Kanada. På den banan finns också en lång raksträcka som inte är den allra jämnaste.

Hamiltons stallkamrat George Russell kallade förarnas verklighet för brutal körning i en och en halv timme.

Ferraris tillförlitlighet?

Brutal var också Ferraris dag. Charles Leclerc och Carlos Sainz Jr avbröt, två förare från Ferraris olika kundstall tvingades också att avbryta och nu är frågan hur tillförlitligheten ser ut för giganten.

– Om jag hade varit chef för Ferrari hade jag varit smått orolig, säger af Petersens.

– Lätt överdrivet lär det bli tjugofyra timmar jobb för att försöka hitta felet och varför det hände. De har inte mycket tid på sig, allt material ska finnas i Kanada på torsdag nästa vecka. De får troligen vänta ett lopp till för att komma med någon förbättring.

Carlos Sainz ser besviken ut.
Bildtext Carlos Sainz har avbrutit tre av åtta lopp den här säsongen.
Bild: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

Ferrari har haft problem med att få förarna i mål – en faktor som kan bli avgörande i titelstriden om de inte får bukt med det.

– Finns det något inbyggt fel i motorn? Att motorn går sönder måste man ta på mycket stort allvar. Det är ett orostecken.

"Är som Prinsessan på ärten"

I Viaplays intervju sa Valtteri Bottas att han hade en märklig känsla i bilen. Bottas kör för ett av Ferraris kundstall och finländarens kommentarer kan tas med i den större diskussionen om Ferrari.

– Formel 1-förare är som Prinsessan på ärten, de känner minsta lilla förändring i bilen. Om Valtteri säger så är det något som inte stämmer.

Alfa Romeo har inte lyckats leverera varken i Monaco eller Baku – två stadsbanor där Bottas förväntades göra väl ifrån sig.

– Tidigare har han kört för placering bland de sju–åtta främsta. I de senaste tävlingarna har skillnaden varit markant.

Formel 1-säsongen fortsätter i Kanada nästa vecka.

Diskussion om artikeln