Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Genombrott nära i vapenfrågan – grupp med 20 senatorer föreslår försiktiga skärpningar i de federala vapenlagarna

Från 2022
Uppdaterad 13.06.2022 05:04.
Demokratledaren Chuck Schumer talar för strängare vapenlagar i Washington DC den 8 juni 2022.
Bildtext Demokratledaren Charles "Chuck" Schumer talar till demonstranter som kräver strängare vapenlagar i Washington den 8 juni 2022.
Bild: Lehtikuva

USA:s kongress kan vara nära ett genombrott i fråga om vapenlagarna. En partiöverskridande grupp med 20 senatorer har uppnått en preliminär överenskommelse om skärpningar i vapenlagstiftningen.

– Familjer är rädda och det är vår plikt att samarbeta och uträtta något som återställer folkets trygghetskänsla, konstaterar 10 demokratiska och 10 republikanska senatorer i ett gemensamt uttalande.

– Målet är att rädda människoliv och samtidigt bevara medborgarnas grundlagsenliga rättigheter, säger demokratsenatorn Chris Murphy som tillhör partiets mest engagerade förespråkare av strängare vapenlagar.

Huvudförslaget i överenskommelsen är ett krav på strängare bakgrundskontroller i samband med vapenköp för personer som är under 21 år.

I överenskommelsen ingår också extra satsningar på säkerheten i skolorna och på mental hälsa.

Biden: Ett viktigt steg i rätt riktning

President Joe Biden välkomnade ramverket. Han kallade överenskommelsen "den mest betydelsefulla vapenreformen i kongressen på decennier" ifall den omsätts i lagstiftning.

– Förslaget innehåller inte allt som behövs enligt mig, men det är ett viktigt steg i rätt riktning, säger Biden i ett pressuttalande från Vita huset.

Överenskommelsen omfattar inte till exempel förbud av automatvapen, ett förslag som Biden lyfte fram nyligen.

Vapenfrågan har starkt delat partierna, då demokrater länge krävt strängare vapenlagar men gång på gång stött på motstånd från en stor majoritet av republikanerna.

I den jämnt fördelade 50–50 senaten behövs 60 röster för att ett lagpaket ska gå igenom. Att tio republikanska senatorer nu signalerar beredskap att rösta för skärpningar kan således betyda ett genombrott i frågan.

Det har skett minst en masskjutning varje dag utom en den här månaden i USA, enligt statistik från organisationen Gun Violence Archive som kartlägger vapenvåldet.

På lördagen hölls hundratals demonstrationer runtom i landet för strängare vapenlagar.