Helsingfors och Vanda är de största förlorarna då Nyland för första gången på 70 år tappar invånare – "det var väntat", säger forskare
För första gången på åtminstone sju decennier gör Nyland, med huvudstadsregionen i spetsen en nettoförlust då det gäller migration. Pandemin är en orsak, prisnivån en annan.
Enligt en ny undersökning som Statistikcentralen publicerade i slutet av maj har det skett stora förändringar i folks flyttningsbeteende. Trots att fler än någonsin har flyttat från andra länder till Finland, förlorar Nyland fler invånare än antalet som flyttar in.
– Det här kunde vi se tecken på redan tidigare, säger Marianne Pekola-Sjöblom, forskningschef på Kommunförbundet. Det är helt tydligt pandemin som fått folk att börja se sig om efter ett nytt liv.
Pekola-Sjöblom får stöd av professor Östen Wahlbeck som forskar i migration på Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors.
– När folk har suttit hemma och jobbat på distans, blir kvadratmetrarna mycket hastigt allt för få. Då måste man hitta en större bostad. Men bostadspriset i huvudstadsregionen är högt så folk söker sig bort från tätorterna, om de bara kan, säger han.
Flyttlasset gick från Esbo till Korsholm
Samuel Svenfelt hör till den skaran som beslöt sig för att söka sig bort från huvudstadsregionen. Tvåan i Mattby blev för trång.
– När vi började vänta barn så insåg vi att lägenheten är helt för liten. Då vi båda kommer från Österbotten var valet ganska naturligt. Jag fick dessutom jobb som lärare i Korsholm och då var det inte att fundera så värst mycket längre, berättar Svenfelt.
Levnadskostnaderna och speciellt priset på boendet har ökat hela tiden och för Svenfelt var valet inte svårt efter att han fick jobb i sin nya hemkommun. För samma pris för en tvåa i Esbo fick hans familj mycket mera i Korsholm.
– Nu bor vi i ett radhus på över hundra kvadratmeter och så blev det pengar över till sommarstuga dessutom. Det var inte mycket att fundera där, Samuel Svenfelt.
Inte nödvändigtvis en långlivad trend
Varken Marianne Pekola-Sjöblom eller Östen Wahlbeck tror att den här trenden är evig. Vid något skede uppstår en balans och folk kommer att börja flytta tillbaka igen.
– Det här kan pågå i några år ännu nog, men vid något skede tror jag nog att vågen vänder, menar Pekola-Sjöblom.
Hon får medhåll av Wahlbeck.
– Det här kommer inte att pågå i all evighet. Vid något skede kommer det att leda till att priserna på bostäder sjunker i huvudstadsregionen varpå den igen blir en attraktiv plats att bo på, säger han.
Det är främst unga personer som flyttar
― Östen Wahlbeck, professor
En sak som Östen Wahlbeck, professor vid Svenska social- och kommunalhögskolan, vill påpeka är åldern på dem som nu flyttar.
– Det som är intressant är att det främst är unga personer som flyttar. En del av dem är säkert sådana som flyttar utanför Nyland för att studera. Därför blir städer som till exempel Kuopio nettovinnare då det gäller migration, de har börjat locka till sig unga studerande, säger han.
Kan vara en positiv trend
Det är fortfarande en förhållandevis liten mängd invånare som huvudstadsregionen har förlorat. Några tusen personer är en liten droppe i det människohav som trots allt bor i landets största städer, Helsingfors, Esbo och Vanda. Men det kan föra goda saker med sig, förutom att hyresnivån sjunker, tror Marianne Pekola-Sjöblom.
– Det här minskar inte bara prisnivån här, utan också på trafikmängderna och rusningen vi har här. Vi talar ofta om ekologisk hållbarhet men det är också bra för den sociala hållbarheten att det inte flyttar in så mycket människor, säger hon.