Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen: Personen som framförde ”allvarligt hot” mot tingsrätten i Vanda är i polisens förvar – har inte koppling till gatugäng

Uppdaterad 13.10.2022 18:07.
Poliser utanför Östra Nylands tingsrätt.
Bildtext Bombhotet riktas mot Östra Nylands tingsrätts kansli i Vanda.
Bild: Silja Viitala / Yle

Alla rättegångar vid Vandas kansli var stängda för publik på grund av ett hot under en rättegång om en gängskjutning. Polisen var på plats och tryggade rättegångens säkerhet.

Ett allvarligt hot har riktats mot tingsrättens kansli i Vanda, uppgav Östra Nylands tingsrätt på morgonen.

Polisen har nu fått tag på och förhört personen som framförde hotet.

”Personen har konstaterats vara ofarlig och har inga som helst kopplingar till gängverksamhet”, skriver Polisinrättningen i Östra Nyland på Twitter.

Den misstänkta är i polisens förvar och utredningen fortsätter, meddelar Östra Nylands tingsrätt.

Miika Laine vid polisinrättningen säger till Yle Uutiset att hotet verkar ha riktats mot endast en person som deltog i gängrättegången där bland annat rapartisten Milan Jaff är åtalad för mordförsök.

Inget bombhot

Lagman Timo Heikkinen uppgav först att det var frågan om ett bombhot.

Polisen meddelade senare att det inte handlar om ett bombhot, utan om ett mer allmänt hot mot människors liv och trygghet.

Tingsrätten fick hotet som ett e-postmeddelande. Enligt preliminära uppgifter från polisen gick det inte att utesluta bombhot, men då utredningen fortskred verkade hotet främst rikta sig mot personers hälsa, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Tingsrätten stängdes för publik

Inga utomstående personer uppges ha varit utsatta för fara.

Redan på förhand var polisen och tingsrätten förberedda på en förhöjd risk för våldsamheter i samband med rättegången. Efter hotet meddelade polisen man kan garantera säkerheten och behandlingen kunde fortsätta enligt planen.

Också övriga rättegångar kunde hållas som planerat, men hela Östra Nylands tingsrätts kansli stängdes för allmänheten av säkerhetsskäl. Endast berörda parter och medierepresentanter fick delta i rättegångarna.

Alla som släpptes in måste gå via säkerhetskontrollen.

Östra Nylands tingsrätts kansli finns i Aviapolis i Vanda.

Poliiseja vartiossa käräjäoikeuden edessä.
Bildtext Polisen var på plats och tryggade rättegångens säkerhet.
Bild: Silja Viitala / Yle

Hämndspiral mellan gäng

Hotet kopplas till rättegången om en skottlossning i Vanda i fjol mellan två rivaliserande gäng. Domstolsbehandlingen inleddes i måndags.

Enligt åklagaren handlar det om en uppgörelse mellan två gatugäng, ett Esbogäng och ett Helsingforsgäng.

Milan Jaff, även känd som rapartist, anses leda ett av gängen.

I bakgrunden ligger en hämndspiral av våld mellan de två grupperna. I våras dömdes flera personer till fängelse i Helsingfors tingsrätt, Jaff var en av dem. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Gatugäng kan innebära nya hot

Kriminalkommissarie Antti Hyyräläinen vid Centralkriminalpolisen kommenterar gatugängen på ett allmänt plan till Yle Uutiset. Enligt honom innebär gängen en ny form av hot mot myndigheter.

– Man kan urskilja ett större motstånd mot myndigheterna bland gatugängen, jämfört med andra kriminella gäng, säger Hyyräläinen.

Han säger också att det är typiskt att gatugäng öppet använder våld, utan att försöka dölja det.

Artikeln har uppdaterats 13.10 klockan 16.50 med nya uppgifter om att polisen har fått tag på personen som framförde hotet och att hotet verkar vara riktat mot en person.

Artikeln har uppdaterats 13.10 kl. 12.05 med ny information från polisen gällande hotets art. Rubriken ”Tingsrätten i Vanda har blivit bombhotad – kopplat till rättegång om gängvåld” har uppdaterats.

Diskussion om artikeln