Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Trötta och slitna spelare – kan en sista kraftansträngning innan sommarlovet ge Finland greppet om gruppsegern?

Uppdaterad 14.06.2022 21:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
Nations League: Bosnien-Hercegovina - Finland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Markku Kanerva har använt sina nyckelspelare betydligt flitigare än vad konkurrenterna gjort. Huvudfrågan inför den fjärde matchen på elva dagar är därför hur slitet och slutkört Finland är.

Bosnien-Hercegovina–Finland

Uefa Nations League, liga B, grupp 3.
Bilino Polje-stadion, Zenica, klockan 21.45.
Matchen sänds på Yle Arenan och TV2 och kommenteras på svenska av Christoffer Herberts.

Huvudfrågan: Hur går Kanervas gambling?

Ett märkligt fotbollsår med VM lagom till glöggtider och adventskalendrar medförde ett rasande Nations League-tempo med fyra matcher på elva dagar. En välkänd förutsättning, och något som också finländska spelare kritiserat.

Mot bakgrunden av det är det anmärkningsvärt hur lite Finlands förbundskapten Markku Kanerva har tagit matchtakten i beaktande. Hela fem av utespelarna i Finland startade i lördags sin tredje match på åtta dagar.

I motståndarlaget Rumänien var det en enda spelare som gjorde sin tredje raka start. Om Rumänien såg mer piggt och energiskt ut berodde det helt enkelt på att laget var det.

Tre starter av tre möjliga

Här är utespelarna i Finlands grupp som startat alla tre matcher i Nations League:

Bosnien-Hercegovina (2): Anel Ahmedhodzic (mittback), Edin Dzeko (anfallare)
Finland (5): Leo Väisänen (mittback), Robert Ivanov (mittback), Glen Kamara (mittfältare), Robin Lod (mittfältare), Teemu Pukki (anfallare)
Montenegro (2): Igor Vujacic (mittback), Zarko Tomasevic (mittback)
Rumänien (1): Vlad Chiriches (mittback)

Och det handlar inte bara om Finlands grupp. Av de Nations League-lag som haft samma matchrytm som Finland (lördag-tisdag-lördag) är det bara Ungern som har matchat sin trupp lika hårt som Kanerva. Exempelvis länder som Tyskland och Italien har bara varsin spelare som startat alla tre (Joshua Kimmich och Lorenzo Pellegrini) och Nederländerna har inte en enda.

Markku Kanerva ser fundersam ut.
Bildtext Markku Kanerva har en del att fundera över inför den fjärde matchen på kort tid.
Bild: Lehtikuva / AFP

Frågan är nu hur Markku Kanerva resonerar inför matchen mot ett bevisligen mer utvilat Bosnien-Hercegovina. Kvintetten som redan startat tre matcher såg ibland sliten ut redan i lördags. Ska de starta på nytt? Eller ska piggare namn få chansen, spelare som på pappret inte är lika bra?

Klart är oavsett att belastningen blir en faktor i Zenica. Finland har gjort sig väldigt beroende av axeln Kamara-Lod-Pukki. är det faktiskt realistiskt att den trion ska tänja sig till stordåd?

Bosniens läge: Idel lyckade byten

Finland hade länge kommandot i hemmamatchen mot Bosnien-Hercegovina, men lyckade byten hos bortalaget ändrade på matchbilden och inhopparen Smajl Prevljak kvitterade på stopptid till 1–1.

Trenden har hållit i sig efter det, åtminstone sett till målskyttarna. Efter krysset i Helsingfors vann bosnierna hemma över Rumänien med 1–0. Prevljak kom på nytt in från bänken och gjorde mål igen.

Och när Bosnien-Hercegovina i lördags gick upp i gruppledning genom att spela 1–1 borta mot Montenegro var det inhopparen Luka Menalo som gjorde målet.

Tre mål av tre från bänken har gett det bosniska laget en bra start på Nations League och satt truppen i förarsätet i gruppen. Nu väntar landet bara på att stjärnorna Miralem Pjanic, Edin Dzeko och Rade Krunic ska kliva fram så kan det bli riktigt bra.

På spel: Gruppsegern, väl?

Med gruppen halvvägs handlar det om ett riktigt getingbo. Med Bosnien-Hercegovina på fem poäng, Finland tillsammans Montenegro på fyra pinnar och Rumänien på tre poäng har vi det fascinerande läget att samtliga fyra lag ännu har gruppsegern i egna händer.

Skulle Finland ta en trepoängare och klättra upp i topp är mycket upplagt för att Kanervas landslag vinner gruppen och stiger till A-ligan. De två återstående matcherna i september ser inte omöjliga ut, Rumänien hemma är den typen av match som Finland har vunnit på senare tid, och Montenegro kan vara avsågat inför gruppavslutningen i Podgorica.

Bosnian supervaihtomies Smail Prevljak saa onnitteluja maajoukkuekavereilta
Bildtext Tre mål från inhoppare har gett Bosnien-Hercegovina ett bra läge i gruppen.
Bild: Tomi Hänninen

Å andra sidan, får Finland noll poäng med sig från Bosnien har nog tåget gått. Då får Finland i höst mer koncentrera sig på att hålla sig kvar i B-ligan.

Mycket på spel för två trupper där de flesta av spelarna påbörjar en efterlängtad semester i samma stund som de vandrar ut från stadion i Zenica.

Statistikhörnan noterar: Starka i varsin halvlek

Särskilt målglada lag handlar det inte om. Framför allt inte sett över 90 minuter.

Bosnien har på sina senaste nio landskamper gjort totalt sex mål. Alla sex har kommit efter paus.

Finland har i sin tur gjort sammanlagt fyra mål på sina sex senaste matcher. Alla fyra har gjorts i första halvlek.

Tidigare möten: Jämnt jämnt jämnt

1–1 mellan lagen på Olympiastadion för halvannan vecka sedan jämnade ytterligare ut en jämn statistik. Länderna har nu mötts sex gånger: vunnit två var och spelat två oavgjorda. Målskillnaden är helt jämn den också: 9–9.

Miralem Pjanic EM-karsintaottelussa Suomea vastaan 12.10.2019.
Bildtext Miralem Pjanic sänkte Finland hösten 2019.
Bild: All Over Press

I Zenica har Finland spelat två gånger de senaste knappa tre åren. Hösten 2019 blev det storstryk då Bosnien-Hercegovina vann med 4–1.

I fjol höstas togs däremot en seger med 3–1, efter mål av Marcus Forss (nu skadad), Daniel O'Shaughnessy (nu skadad) och Robin Lod (än så länge frisk).

Kommentatorns tips: Finland slår ur underläge

Markku Kanerva och de finländska spelarna har verkat smått frustrerade över att nu ha uppnått en sådan status i fotbollsvärlden att motståndare anpassar sig efter Finland och drar sig tillbaka.

Nu får landslaget gå tillbaka till ruta ett igen. Här är Finland utmanare och underdog, Bosnien är bättre på pappret och på hemmaplan klar favorit mot ett finländskt lag som hittills gått runt på färre spelare.

Ett utgångsläge som definitivt kan passa Kanervas gäng, men grundtipset blir 2–0 till Bosnien-Hercegovina.

Diskussion om artikeln