Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Från Raseborgs sommarteater till burleskdans på Hangö Teaterträff – Antonia Atarah drömmer om ett rikt liv inom skådespelarkonsten

Från 2022
Uppdaterad 28.06.2022 16:23.
Portträtt bild av en kvinna.
Bildtext Antonia Atarah ler stort då hon snart ska få gå upp på scen och uppträda på Hangö Teaterträff.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Det är två saker som står Antonia Atarah varmt om hjärtat: Raseborg och skådespelarkonst. Huvudroller på Raseborgs sommarteater och burleskdans i Hangö är bara början. Antonia Atarah önskar få ett smakprov på allt inom sitt blivande yrke.

Antonia Atarah är uppvuxen i Helsingfors men har spenderat mycket tid i Tenala och Ekenäs. Vid ett tillfälle bodde hon också i Ekenäs.

Två huvudroller på samma teater

Raseborgs sommarteater har även varit en viktig del av Antonia Atarahs liv. Förutom att det varit tradition att gå och se på föreställningen varje sommar, har hon även spelat två huvudroller på teatern. 2017 spelade hon Ariel i musikalen Footloose och 2019 Aouda i musikalen Jorden runt på 80 dagar.

Premiären på raseborgs sommarteater 29 juni.
Bildtext Antonia Atarah skakade loss tillsammans med Lars M. Huldén under musikalen Footloose som spelades 2017 på Raseborgs Sommarteater. (Arkivbild)
Bild: Yle/Sofia Kajander

Att stå på scenen kom naturligt för Antonia Atarah

– Ända sedan liten var jag väldigt pratglad och sprallig, så att vara sprallig och pratglad på scen kom på något sätt ganska naturligt, berättar Atarah.

Antonia Atarah har hela livet njutit av att uppträda och stå på scen. Ändå var det först då hon började göra sina första produktioner som hon verkligen fick upp ögonen för skådespeleri och scenkonst.

Efter att ha upptäckt hur roligt och naturligt det kändes att uppträda på scen, beslöt hon sig för att försöka komma in på Konstuniversitetets Teaterhögskola i Helsingfors. I dag studerar hon fjärde året skådespelarkonst.

Konstuniversitetets Teaterhögskola erbjuder de facto utbildning på högsta nivå inom scenkonst i Finland.

En kvinna går ner för en trappa.
Bildtext Antonia Atarah färdigklädd och sminkad. Inte länge kvar till showtime.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

– När jag fick göra mig synlig på inträdesprovet och faktiskt jobba och göra olika slags teater, märkte jag hur mycket roligare det blev.

I utbildningen ingår praktik och projekt som hjälper studerandena att utveckla sig och verkligen lära hur produktioner och uppträdande fungerar i praktiken. Antonia Atarah avslutade precis sin praktik på Esbo Stadsteater. Där jobbade hon med en modern performativ teaterpjäs.

“En show i form av en fest där alla är bjudna”

Antonia Atarahs nyaste projekt var Private Dancer, Konstuniversitetets Teaterhögskolans produktion, som hon uppträdde med tillsammans med sina studiekamrater under teaterfestivalen Hangö Teaterträff.

Private Dancer är regisserad av Lidia Bäck, som även är skådespelare och burleskartist.

Föreställningen är en blandning av burlesk- och kabarétraditioner, dans, musik, sång och kommunikation med publiken. Tanken var från början att föreställningen skulle visas redan för två år sedan, men tyvärr satte Covid-19 käppar i hjulet för det.

Lyckligtvis fick skolan möjlighet att samarbeta med Hangö Teaterträff och fick uppträda tre gånger under festivalen det här året.

Snart är det dags för premiären för Private Dancer på Hangö Teaterträff. (fv) Ellen Edlund, Sara-Maria Pirhonen, Patrik Kumpulainen, Antonia Atarah och Tobias Klemets förbereder sig för uppträdandet. - Spela upp på Arenan

Konceptet för produktionen bygger på inspiration från texter som Teaterhögskolans studerande skrev för två år sedan. Lidia Bäck samarbetade med den svenska artisten Min stora sorg och omvandlade texterna till sånger.

Under föreställnignen uttrycks dessa sånger genom olika konstformer – bland annat genom dans, sång och skådespeleri, men även genom kommunikation med publiken.

– På något vis kan jag bara säga att det är en show i form av en fest där alla är bjudna, säger Antonia Atarah.

Teater och skådespeleri är inte riktigt bara en sak. Det kan verkligen vara lite vad du vill att det är. Ett sådant yrke vill jag nog verkligen ha, för att det ger så många möjligheter

Antonia Atarah

Framtiden fortfarande öppen

Framtiden är fortfarande ett frågetecken för Antonia Atarah. Ändå hoppas hon på att få prova på så mycket som möjligt under sin karriär och ha ett mångsidigt yrke. Utbildningen är därför en perfekt vägvisare, då den tillåter Antonia Atarah att utforska branschen och testa sig fram till vad som är passande just för henne.

– Teater och skådespeleri är inte riktigt bara en sak. Det kan verkligen vara lite vad du vill att det är. Ett sådant yrke vill jag nog verkligen ha, för att det ger så många möjligheter, avslutar Antonia Atarah.

Raseborgs sommarteater hjälpte Antonia Atarah att hitta sitt drömjobb: "Det kan verkligen vara vad du vill"

6:37