Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Alla personliga assistenter ska få samma lön oavsett var de jobbar i Österbotten

Äldre person sitter i en rullstol som en vårdare skuffar fram.
Bild: Mostphotos/ Arne Trautmann

Personliga assistenter ska få samma lön oavsett var i Österbottens välfärdsområde de arbetar. Det beslöt styrelsen för välfärdsområdet på måndag.

Välfärdsområdesstyrelsen för Österbottens välfärdsområde fattade på måndag beslut om att harmonisera de personliga assistenternas löner.

I den första fasen av löneharmoniseringen som genomfördes i början av året fastställdes timlönen till 11,29 euro.

Lönen för personliga assistenter som är anställda av arbetsgivare som inte är anslutna till Förbundet för personliga assistenters arbetsgivare i Finland (Heta) höjs en aning i och med harmoniseringen.

Det här betyder att de personliga assistenter som är anställda av arbetsgivare som inte är anslutna till Heta kommer att få en timlön på 11,90 euro från och med nästa år.

– Välfärdsområdet svarar för kostnader som uppstår i samband med anställningen av en assistent. Samtidigt är det viktigt att vi får en enhetlig lönenivå i hela Österbottens välfärdsområde, skriver sektordirektör Erkki Penttinen i ett pressmeddelande.

Företagshälsovårdsservicen utvidgas

Samtidigt får hela personalen i välfärdsområdet mera omfattande företagshälsovård.

Styrelsen beslöt också att företagshälsovårdsservicen för anställda i Österbottens välfärdsområde från och med början av år 2023 ska innehålla förutom lagstadgad företagshälsovård även sjukvård på allmänläkarnivå.

- Målet är att erbjuda personalen mer sjukvård på allmänläkarnivå än vad man tidigare gjort i de mellersta och södra delarna av välfärdsområdet, skriver välfärdsområdesstyrelsens ordförande Anne Salovaara-Kero i ett pressmeddelande.