Hoppa till huvudinnehåll

Politik

SDP är för en sänkning av beskattningen på arbete – men köper inte Centerns förslag att särbehandla vissa geografiska områden

Matias Mäkynen politiker.
Bildtext SDP:s viceordförande Matias Mäkynen säger ja till sänkt inkomstskatt för att öka konsumenternas köpkraft.
Bild: Yle/Kalle Ranta

Statsministerpartiet SDP stöder Centerns förslag om att sänka inkomstskatten, men ställer sig tveksamt till sänkt moms och regionala skattelättnader.

Sänkt inkomstskatt, billigare matpriser och regionala skattelättnader – under helgens partimöten haglade de olika förslagen om hur partierna vill bekämpa inflationens effekter för den vanliga medborgaren.

SDP:s vice ordförande Matias Mäkynen säger att Socialdemokraterna stöder skattelättnader för arbetande och pensionärer.

Under sommaren och början av hösten måste man se på tilläggsmöjligheter och då är en skattelättnad till låg- och medelinkomsttagare en möjlighet. På det sättet har vi ganska samma åsikt som Centern eller Annika Saarikko har haft. Men vi skulle först och främst vilja se att de riktas till människor som drabbas mest av de höga kostnaderna.

Mäkynen riktar också blicken mot höstens löneförhandlingar, där han hoppas att staten kunde vara med och hitta en lösning.

– Med tanke på arbetsmarknadssituationen tror jag att det är inkomstskatten som kan ge mest mervärde. För den kan bindas till höstens lönerunda. Det kunde vara en “Mini-tupo” med både löneförhöjningar och sänkt inkomstskatt som skulle trygga arbetstagarnas köpkraft.

Riskabelt att sänka momsen

I maj nådde inflationen 7,1 procent och prisökningen sätter press på konkreta politiska åtgärder.

Vänsterförbundet vill hellre sänka mervärdesskatten än inkomstskatten. På helgens partimöte i Björneborg föreslog nyomvalda partiordförande Li Andersson att momsen på mat kunde sänkas från 14 till 10 procent.

– Problemet med att sänka momsen på mat är att sänkningen inte går direkt till priserna, utan sedan måste man lita på att butikerna sätter lägre prisnivåer. Det är alltid osäkert och det har inte alltid fungerat varje gång momsen har sänkts, säger Mäkynen.

Människor framför landskap

På helgens partimöte föreslog Centerns ordförande Annika Saarikko att ge skattelättnader åt vissa områden i östra och norra Finland. Förslaget fick omedelbart mothugg av Samlingspartiet, som vill sänka inkomstskatten med en miljard euro - i hela landet och i alla löneklasser.

Centerns förslag om att särbehandla vissa geografiska områden tycker Mäkynen låter lite konstigt.

– Det som Saarikko föreslog, det har vi inte tänkt. Vi har inte sådan lagstiftning och det är ett helt nytt sätt att tänka i Finland.

Mäkynen skjuter ändå inte ner förslaget direkt, utan vill höra mer i detalj vad Centern menar. Han påpekar ändå att utgångspunkten för finländsk skattepolitik är att alla regioner är jämställda.

Däremot kan han tänka sig att särbehandla vissa individer som drabbas extra hårt av inflationen, i likhet med de Grönas förslag om att kompensera de höjda energipriserna som drabbar låginkomsttagare som bor på landsbygden.

– Vi har mera tänkt att man skulle stöda människor. Har man en lång arbetsresa eller annars långa avstånd till service kunde man stöda människor direkt.