Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Människorättsgrupper protesterar mot att Storbritannien ger asylsökande enkelbiljett till Rwanda

Från 2022
Demonstranter står med plakatpå en gata i London.
Bildtext Demonstranter i London kräver att flygen till Rwanda med asylsökande ska stoppas. Den här demonstrationen hölls 8 juni.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Det första planet med asylsökande ska snart lyfta från Storbritannien till Rwanda. UNHCR och människorättsgrupper som Amnesty kritiserar nu arrangemanget för att det strider mot Genevekonventionen.

Människor som tagit sig från länder som Afghanistan, Syrien och Iran hela vägen till Storbritannien för att söka asyl ges istället en enkelbiljett till Rwanda.

I april undertecknade Storbritannien ett avtal med Rwanda om överföring av asylsökande. Det första planet ska enligt planerna lyfta på tisdag, med destination Kigali, Rwanda, där passagerarna ska söka asyl.

Storbritannien säger att man vill ge en signal till asylsökande att inte söka sig till Storbritannien.

Priti Patel
Bildtext Inrikesminister Priti Patel har trots hård kritik både från FN och människorättsgrupper drivit igenom beslutet att skicka asylsökande till Rwanda.
Bild: /All Over Press

Samtidigt uppger den brittiska regeringen att den vill komma åt människosmugglarna. De begär tusentals euro av asylsökande för transporter från Frankrike till Storbritannien över Engelska kanalen.
FN:s flyktingorgan UNHCR har i flera omgångar berättat för den brittiska regeringen att arrangemanget bryter mot internationella konventioner.

Också människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty International har kritiserat de brittiska planerna.

Rwandas president Paul Kagame har för sin del försvarat avtalet med Storbritannien med att säga att Rwanda vill hjälpa till

Vi sysslar inte med människohandel, snälla. Vi hjälper faktiskt, sade Kagame i en kommentar i april.

Storbritannien betalar omkring 140 miljoner euro till Rwanda för att landet ska ta emot och genomföra asylprocessen för britternas räkning.

Kritiska röster har höjts för att Rwanda försöker visa upp ett samarbetsvilligt ansikte mot väst samtidigt som regimen förtrycker dissidenter och säkerhetsstyrkor beskylls för tortyr i häkten.

Kommer planet att lyfta?

Under de senaste dagarna har människorättsgrupper och asylnätverk i Storbritannien jobbat för att häva besluten att deportera asylsökande till Rwanda.

Ursprungligen hade 37 personer delgetts beslut om att skickas till Rwanda tisdag 14 juni. Flera asylnätverk, bland annat Care4Calais har lyckats häva de flesta av besluten via så kallade appellationsdomstolar.

Enligt Care4Calais uppgifter på måndagseftermiddagen finns endast 8 personer kvar med ett deporteringsbeslut i kraft.

Brittiska regeringskällor uppgav på måndagen för tidningen The Guardian att det är fullt möjligt att flyget till Rwanda avbokas på grund av de pågående juridiska processerna.

Men på måndagskvällen slog en domstol fast att planet kan lyfta till Kigali på tisdag, rapporterar BBC.

Frågan är hur många asylsökande som är ombord på planet.

Ska Danmark följa i Storbritanniens fotspår?

Mette Frederiksen.
Bildtext Statsminister Mette Frederiksen har med sitt socialdemokratiska parti varit en garant för att Danmark har en strikt migrationspolitik. Beslutet att utlokalisera hela asylprocessen till ett afrikanskt land måste sannolikt ännu godkännas av EU-kommissionen.
Bild: Thierry Monasse / Getty Images


Storbritannien är inte ensamt om att försöka utlokalisera sin asylprocess till Rwanda.

Danmark har redan i flera månader suttit i samtal med den rwandiska regeringen om att utlokalisera hela den danska asylprocessen till Rwanda.

För ett år sedan godkände danska Folketinget den danska regeringens förslag om att utlokalisera asylprocessen, men hittills har Danmark inte knutit ett bindande avtal om saken.

I början av juni 2022 meddelade partiet De Radikale att de kommer att dra tillbaka sitt stöd till Mette Frederiksens socialdemokratiska minoritetsregering om regeringen går vidare med planerna med att skicka asylsökade till Rwanda, skriver Jyllands-Posten. De Radikale är ett av den danska regeringens tre stödpartier.

Artikeln uppdaterad 20.15 med uppgift om att en domstol godkänner att flyget till Rwanda kan lyfta med asylsökande.

Artikeln uppdaterad 14.6 klockan 11.00 med uppgift om den danska regeringens stödparti som motsätter sig Danmarks Rwanda-planer.