Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-brons för flickjuniorerna – tremålsskytten Sanni Vanhanen och målvakten Emilia Kyrkkö lagets stjärnor

Från 2022
Uppdaterad 14.06.2022 09:53.
Finlands spelare jublar efter att de vunnit VM-brons.
Bildtext Finlands U18-flicklejon vann VM-brons.
Bild: Lehtikuva

Finlands U18-damer har vunnit VM-brons i ishockey. I bronsmatchen natten mot tisdag besegrade Finland Sverige med 3–0 och vann sin tredje medalj i VM-historien.

Finlands två starkast lysande spelare i medaljmatchen var anfallaren Sanni Vanhanen och målvakten Emilia Kyrkkö. Vanhanen gjorde alla tre mål och Kyrkkö höll målet rent genom att parera pucken 35 gånger.

Kyrkkö var säkerheten själv hela turneringen igenom, hade den bästa räddningsprocenten 95,86 och valdes välförtjänt till den bästa målvakten i VM.

Till turneringens All Star-lag valdes utöver Kyrkkö även hattrickdamen Sanni Vanhanen.

– Laget gjorde väldigt väl ifrån sig i dag, under alla 60 minuter. Spelarna reagerade bra på lösa puckar framför det svenska målet och när Sverige pressade på i matchens fem sista minuter försvarade vi säkert, sade chefstränaren Mira Kuisma.

Vanhanen-show

Öppningsperioden var mållös men i andra perioden började det hända. Finland tog ledningen i powerplay, genom Vanhanen förstås, när speluret visade 35.04. Assist där åt Adalmiina Makkonen och Tilli Keränen.

– Jag blev avslappnad när jag gjorde målet. Det var viktigt för mig att lyckas i målskyttet och hjälpa laget att vinna, sade Vanhanen på turneringens webbplats.

Inför bronsmatchen hade Vanhanens statistik visat på 0+3, men i den sista matchen brakade det loss på allvar.

I tiden 46.36 satte Vanhanen tvåan på Ada Eronens förarbete och i tiden 51:15 prickade den 16-åriga HIFK-anfallaren in 3–0-målet som spikade matchen: assist åt Pauliina Salonen och Tilli Keränen.

– Jag gillar att vinna, men nästa gång vill jag hellre ha silver eller guld, sade Vanhanen.

Chefstränaren Mira Kuisma som i tiderna själv var med om att vinna både OS-brons och VM-brons, var nöjd med sina adepters spel.

– Vi vet nu att vi har alla chanser att nå precis vart som helst, fast först är det tid för sommarlov, sade Kuisma.

Kanada korades till världsmästare natten mot tisdag efter att ha besegrat värdnationen USA med 3–2 i finalen. Det var Lönnlövens sjätte VM-guld, antagonisten USA har tagit hand om resterande åtta mästerskap.

Sverige är turneringens genom tiderna tredje bästa land med ett silver och fem brons medan Finland och Ryssland är på delad fjärde plats med tre brons var. Tjeckien har lyckats vinna två bronspengar.

Diskussion om artikeln