Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dansande målvakt fick sista ordet när Socceroos tog sig till Qatar – i kväll avgörs den sista VM-biljetten

Uppdaterad 14.06.2022 10:25.
Australien spelar i fotbolls-VM 2022.
Bildtext Australien spelar i fotbolls-VM 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Australien tog hand om den 31:a och näst sista platsen till herrarnas fotbolls-VM i Qatar. Det blev klart efter att laget besegrade Peru med 5–4 efter straffar.

Australiens herrfotbollslandslag är klart för VM i Qatar. Landet blev den 31:a nationen som säkrade en plats till VM i Qatar i november och december.

Australiens VM-plats klarnade när man besegrade Peru med 5–4 efter straffar i en match som spelades på en av VM-arenorna i Qatar.

Efter både 90 och 120 minuter speltid stod det 0–0 på resultattavlan och då är det de beryktade straffsparkarna – där det kan gå precis hur som helst – som får avgöra.

Tolv skott behövdes för att vaska fram Australien som VM-nation och i samma veva förpassa Peru på en lång ökenvandring med sikte mot VM 2026 som går av stapeln i landtrion Kanada, Mexico och USA.

Peru har spelat fem gånger i VM: 1930, 1970, 1978, 1982 och 2018. För Australien är kommande VM det sjätte.

Redmayne hjälte

Inledningsvis var det rejäl fördel Peru i straffläggningen. Pedro Gallese räddade Australiens första skott av Martin Boyle och strax efteråt förde Gianluca Lapadula upp det sydamerikanska landet i ledning.

Inför straffläggningen gjorde Australiens chefstränare Graham Arnold ett intressant drag: ut med Real Sociedad-målvakten Mathew Ryan och in med den dansande andremålvakten Andrew Redmayne, till vardags i Sydney FC.

– Jag var förberedd på att det här kan komma att hända. Jag har jobbat på straffar på träningarna, men egentligen är det som att kasta mynt: det är höger eller vänster, sade Redmayne på landslagets webbplats.

Redmayne blev till slut nationshjälte när han räddade Perus sjätte straff av Alex Valera.

Fram till dess hade han inte haft någon större hjälp av sin dansande stil på mållinjen, om man inte räknar med ett stolpskott av Luis Advincula.

– Jag är mållös, kan inte tacka laget nog. Jag vill inte ta ära för det här: killarna sprang ute på plan i 120 minuter. Jag gjorde min del av arbetet precis som alla andra, det här är en laginsats.

Arnold förklarade det som skulle komma att bli ett genidrag:

– Andrew Redmayne är väldigt bra på att rädda straffar och bytet skapade en del osäkerhet hos motståndarna, sade Arnold i matchintervjun enligt Al Jazeera.

Efter Boyles miss var australiensarna däremot säkra i sina straffar och såg till att Socceroos åker till Qatar. Där spelar de i D-gruppen tillsammans med de regerande världsmästarna Frankrike samt Danmark och Tunisien.

Den sista VM-biljettens öde avgörs senare i dag när Costa Rica möter Nya Zeeland. Costa Rica har deltagit fem gånger, senast 2018, medan Nya Zeeland deltagit två gånger, 1982 och 2010.

VM-klara nationer

Qatar
Brasilien
Belgien
Frankrike
Argentina
England
Spanien
Portugal
Mexico
Holland
Danmark
Tyskland
Uruguay
Schweiz
USA
Kroatien
Senegal
Iran
Japan
Marocko
Serbien
Polen
Sydkorea
Tunisien
Kamerun
Kanada
Ecuador
Saudiarabien
Ghana
Wales
Australien