Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Slår Åland alla tiders Närmatsrekord? Hjälp Micke Björklund lyfta Åland på matkartan och tipsa om råvaror, dina egna eller andras

Från 2022
Uppdaterad 31.07.2022 08:59.
Kocken Michael Björklund och Svenska Yle -redaktören Matias Jungar framför Ålands flagga
Bildtext Micke och Matias hoppas att Åland slår tidigare års rekord på insamlade tips.

I Närmat är utmaningen att kocka med enbart närproducerat i fem dagar. Från måndagen den 1 augusti samlar Micke Björklund och Matias Jungar in råvaror. När korgen är full slår de sig ner i första bästa kök och bjuder på mat.

Närmat har tidigare gjorts i bl.a. Västra Nyland, Åbolands skärgård och huvudstadsregionen. Det här året valde Micke och Närmatsteamet Åland som mål för lokalmatsresan. Både i Åboland och Västra Nyland fick Micke och Matias in fler än 170 tips.

Regler för Mickes Närmatsutmaning

  • Närmat bygger till 100% på de tips vi får in av dig. Det är alltså du som bestämmer vilka åländska råvaror som landar på Mickes tallrik.

  • En råvara får användas endast en gång.

  • En privatperson eller producent får bidra med råvaror endast en gång.

  • All mat skall vara producerad inom en radie på 30 kilometer från Godby centrum.

Jag har stuckit ut hakan och skrutit mycket på Åland och sagt att vi säkert gör alla tiders rekord i tips som kommer in. Men vad händer om vi floppar helt?

Micke Björklund

Hur känns det att vara på "hemmaplan" Micke?

– Det skall bli spännande att se hur bra koll jag har på Ålands matscen och hoppas att det dyker upp en del överraskningar. Kanske jag har blivit hemmablind?

Vilken tror du är den största utmaningen?

– Att ta oss till de olika platserna, jag vill ju ändå vara lite guide för filmteamet när vi är "hemma". Men jag har fruktansvärt dåligt lokalsinne och så är det inte alltid så bra skyltat på Åland, skrattar Micke

– Men mest orolig är jag nog över att jag inte kan hålla vad vi har lovat. Jag har stuckit ut hakan och skrutit mycket på Åland och sagt att vi säkert gör alla tiders rekord i tips som kommer in. Men vad händer om vi floppar helt? Det skulle vara tråkigt.

Finns det något tips du väntar dig att få på Åland som du inte har fått någon annanstans?

– Skarv, vi måste få skarv säger Micke direkt utan tvekan, det gillar jag att laga.

Michael Björklund plockar rotfrukter i en trädgård
Bildtext Det behövs bara några goda vanliga råvaror för att göra god sommarmat. Därför önskar Micke att alla som har något att erbjuda skickar in tips.
Bild: Sam Stäuber / Yle

Hur tipsa om råvaror, dina egna eller andras?

Du kan skriva in dina tips i kommentarsfältet till den här artikeln, skicka ett textmeddelande eller Whatsappmeddelande till Närmats tipstelefon 044 4216970 redan nu. Eller så kan du ringa tipstelefonen från och med måndagen den 1 augusti. Du kan också gå in på Ålands radio och tv:s facebooksida eller Instagram där Närmat kommer att synas hela veckan.

Eventuellt dyker vi upp just hos dig!

Under veckan kan du också följa Mickes och Matias liveblogg från matresan på Svenska Yles webbplats. De deltar dessutom live varje morgon Ålands radios sändningar.

En vecka matresa blir en timme tv

I höst sänds matresan från Åland i tv. Resten av serien Närmat kan du se på Arenan med besök i bl.a Åbolands skärgård, Västnyland eller huvudstadsregionen.