Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike varnar för nya attacker

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Polis i Paris den 15 november 2015.
Bildtext Polis och militär i närheten av konserthuset Le Bataclan på söndagen.
Bild: EPA/LAURENT DUBRULE

Den franske premiärministern Manuel Valls varnar för fler terrorattacker mot europeiska mål de närmaste dagarna eller veckorna.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls sade i en fransk radiointervju på måndag morgon att den franska regeringen kände till att det planerades attacker mot Frankrike och andra europeiska länder.

Enligt Valls har Frankrike lyckats avvärja flera attacker sedan sommaren, men man vet att det förbereds nya attacker mot Frankrike och andra länder i Europa. Han varnar för att terrorister kan slå till igen, till och med inom de närmaste dagarna eller veckorna.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls.
Bildtext Frankrikes premiärminister Manuel Valls.
Bild: EPA/IAN LANGSDON

Valls sade också att fredagens terrorattentat i Paris hade planerats i Syrien.

Dessutom bekräftade han att fransk polis har gjort razzior mot misstänkta militanta islamister i flera franska städer under natten till måndagen och under måndag morgon.

På måndagen har också ytterligare två gärningsmän från fredagens attacker identifierats, en fransman och en syrier.

Polisen har hittat "vapenarsenaler"

Poliskällor har uppgett för nyhetsbyrån Reuters att polisen utfört åtminstone 110 husrannsakningar i städer runt om i Frankrike under natten.

Åtminstone en husrannsakan i Parisförorten Bobigny var direkt kopplad till fredagens terrorattentat, men en stor del av razziorna förefaller vara del av en förebyggande antiterroroperation.

Nyhetsbyrån AFP citerar poliskällor som säger att polisen slog till mot 13 olika platser i och omkring staden Lyon, i sydöstra Frankrike. De razziorna ska ha lett till att åtminstone fem människor greps och att polisen beslagtog "en vapenarsenal".

Polisen ska ha hittat ett raketgevär, stormgevär, skottsäkra västar och handeldvapen.

Polisräder utfördes också åtminstone i Toulouse, i Grenoble och i staden Jeumont, nära den belgiska gränsen. Åtminstone i Toulouse och Grenoble har människor gripits och vapen beslagtagits.