Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sugen på ljuddramapoddar? Här kommer de bästa tipsen på svenskspråkiga serier

Från 2022
Uppdaterad 02.07.2022 07:06.
Bilder från fyra olika ljuddramaserier

Vilken typs poddlyssnare är du? Vill du drömma dig bort i en annan värld medan du sakta gungar i hängmattan? Eller lyssnar du medan du samtidigt navigerar dig förbi trafikljus, målar vedlidret eller springer på gymmet?

Kanske vill du ha både ljud och bild och koncentrera dig på din telefon på bussen eller i soffan. Eller kanske har du åksjuka barn som behöver underhållas i bilen utan att sitta med näsan i sina skärmar.

Vi på Svenska Yle drama har poddar för en var att sträcklyssna eller avnjuta i bitar under sommaren. Vill du lyssna på dramapoddar gjorda i Sverige tipsar jag gärna om mina egna rikssvenska favoriter.

Fängslande spänning för dig som aldrig lyssnat på ljuddrama förr

Är ljuddrama en ny genre för dig? Börja med nånting som är spännande och lättsmält, utan att vara simpelt.

Många ljuddramaserier har en berättarröst som håller dig i handen och gör att du inte tappar bort dig också om din koncentration för en stund riktas åt annat håll. Dem kan du bra ha i lurarna i motionsspåret eller medan du rensar ogräs, utan att du faller av kärran.

Spotifys första, svenskspråkiga ljuddramaserie De fria är lätt att hänga med i och definitivt värd att stifta bekantskap med.

I huvudrollen hör du Hedda Stiernstedt, bekant från till exempel Vår tid är nu. Hon spelar Matilda, som tillsammans med sin pojkvän grundar ett kollektiv på en gård i Värmland. Och idyllen är förstås inte så idyllisk som den verkar.

Mördarjakt på österbottniska skogsstigar

I oktober 2010 hittas en ung kvinna död i sin lägenhet i Pedersnäs i Österbotten. Tio år senare startar hennes lillebror Simon en podd för att ta reda på sanningen bakom hennes död.

Det ingen såg är en av mina egna ljuddramafavoriter och en bra serie att börja med.

Det ingen såg är helt och hållet inspelad i Österbotten, med österbottniska skådespelare och på olika grader av underbara österbottniska dialekter.

Det onda ögat

33:21

Fallet Alma Diaz

14-åriga Alma Diaz är försvunnen. Polisen söker i de norrbottniska skogarna utan resultat, men när en reporter börjar gräva i fallet hittar hon sanningar som chockar ett helt samhälle.

Fallet Alma Diaz hittar du på Sveriges Radios P3 Serie. Dramapodden är skriven och regisserad av samma arbetsgrupp som gjort Det ingen såg: Mattias Grosin, Emma Janke och Laura Wihlborg.

Mordet på Laura Marklund

Vill du ha drama baserat på verkliga händelser och är redo för dramaserier som kräver en aning mera koncentration, men som garanterat väcker känslor och tankar?

Avsnitt 1/3: KÄRLEKEN

49:31

Laura Marklund, 22, är död. Hon slogs ihjäl av sin pojkvän Alex Streng på juldagen medan grannarna skruvade upp ljudet till sina tv-apparater för att inte bli störda. Hur var det möjligt? Varför måste Laura dö, fastän Alex våldsamhet var allmänt känd?

Manuset till Mordet på Laura Marklund är skrivet av Monika Fagerholm och Jeanette Björkqvist och dramaserien är regisserad av Ulrika Bengts. En kombination av författare och regissör som är svår att slå.

Serien är förlagd till en fiktiv, finlandssvensk småstad, men baserar sig på autentiska rättsfall.

Elddop

20:19

Barnmorskethriller i 1700-talets Åbo

Den unga, nyutexaminerade barnmorskan Maria Lizelia återvänder till sin hemstad Åbo. Hennes första uppdrag blir att avgöra om änkan Lisa Johansdotter i hemlighet har fött och dödat ett barn. Straffet för barnamord är halshuggning.

Maria anser att Lisa Johansdotter är skyldig. Stadens andra och mera erfarna barnmorska Catharina Aspelin anser att hon är oskyldig.

Barnmorskorna 1759 baserar sig på historiska fakta och riktiga personer som levde och arbetade i Åbo år 1759.

Vad händer bakom kulisserna i Grankulla?

I april 1993 försvinner 17-åriga Kristian Fredriksson spårlöst från sitt hem i Kvarnliden (läs Grankulla). Reste han utomlands? Tog han livet av sig? Blev han mördad? 25 år senare börjar journalisten Kajsa Mattsson gräva i fallet.

Klassfesten - pojken som försvann är Eva Frantz dramadebut och om du tycker om hennes deckare trivs du helt säkert i hennes ljuddramavärld. I huvudrollen hör du Jessica Grabowsky.

Avsnitt 1: Pojken som försvann

16:17

Följande ljuddramaserie att utspela sig i Grankulla är Under sjön, en fantasyserie om spaanläggningar och näckfolk, i ett samhälle där fasader rämnar och sjön till vilket pris som helst ska få klarblått vatten.

Under sjön handlar om ungdomar som försvinner och om Ariel, som i sitt letande efter pojkvännen Kim tvingas möta sanningen både om sig själv och om sin hemstad.

Del 1/5 Grankulla Bad

24:09

De dödas röster

När journalisten Emma Nylander börjar kontakta sitt gamla kompisgäng från ungdomstiden angående mordet på deras gemensamma vän kommer oväntade detaljer upp till ytan.

De dödas röster var Sveriges Radios första krimmockumentärpodd och banade vägen för de ljuddramaserier som både SR och Svenska Yle drama har producerat de senaste åren.

De dödas röster har fortfarande en speciell plats i mitt hjärta - kanske för att det var första gången jag hörde den här för mig nya konstformen som vi idag kallar ljuddramaserier. Och för att vi importerade seriens regissör Mattias J. Skoglund för att regissera Svenska Yles första serie i samma stil, Eva Frantz Klassfesten - pojken som försvann.

Om du trivs med rikssvenska i dina lurar tycker jag du ska ägna en tid åt att kolla in också resten av Sveriges Radios ljuddramaserier. Du hittar dem på P3 Serie.

Har året varit jobbigt och är det du mest behöver humor och satir?

Tre losers med hybris och tillgång till en egen radiokanal och alldeles för mycket pengar. I Svenskfinland, på ett 1990-tal där politisk korrekthet ännu inte existerar. Kan det bli bättre - eller värre - än så?

Mimmi Thölix' journalistiska kollaps

17:08

Radio Taxell är en satirserie om en finlandssvensk radiokanals uppgång och fall, på ett 1990-tal där politisk korrekthet ännu inte existerar.

Är du mellan 16 och 25?

De flesta av våra ljuddramaserier passar utmärkt för lyssnare från ca 15 år och uppåt, men är du i åldern 16 till 25 kanske du tycker extra mycket om de två serier som är gjorda tillsammans med Teaterhögskolans skådespelarstuderande.

Jag har aldrig

Spela upp

I Jag har aldrig har Taneli och Niklas bjudit in sina vänner på inflyttningsfest, men har själva nyss grälat. För att få upp stämningen föreslår Taneli att vännerna spelar "Jag har aldrig”. Temat blir automatiskt sex och Taneli beslutar att den som dricker också måste berätta historien bakom sin bekännelse.

Det som hände Liv

Spela upp

Eleverna i Svedö gymnasium i Helsingfors bryter sig in i skolan för att festa. Men det som ska bli en kul kväll slutar i en katastrof. Följande morgon hittas Liv medvetslös utanför skolan. Hon kommer inte ihåg nånting och hennes bästis Matilda beslutar sig för att ta reda på vem gärningsmannen är.

Det som hände Liv är en tiodelad serie om vänskap, gränser och ett brott som förändrar allt.

Ljuddrama för barn

Är du på väg till stugan med rastlösa barn i bilen? Kanske barn som lätt börjar må illa om de har ögonen på en platta eller bok? Låt dem tillbringa bilresan tillsammans med sina gamla vänner Bärtil, Isa Gris och pudeln Pipsa, i ett spännande ljuddrama för åldern 4-8.

Bärtils äng i fara

Spela upp

Vill du att din 8-12-åring för en stund lyfter blicken från sin telefon? Låt hen vandra utomhus med det prisbelönta dramat Spegeln på skolgården i öronen och tänka sig att hen står på sin egen skolgård. Med hörlurar hörs ljuden i 3D och ditt barn kommer att befinna sig i händelsernas mitt.

Spegeln på skolgården

Spela upp

Interaktiva dramer på telefonen

Vill du uppleva nånting alldeles nytt och har möjlighet att titta på din skärm medan du lyssnar? Kolla in våra dramaspel med illustrationer av Edith Hammar och Annika Mannström. I dem är det du som bestämmer hur handlingen fortsätter!

Efter varje scen har du två alternativa vägar att gå. Från första till sista scenen tar dramerna ca tio minuter. Och är du missnöjd med slutet kan du alltid börja om och göra nya val.

I Sexiga byxor och andra problem av Edith Hammar får du tillbringa en vild och rolig fredagskväll tillsammans med Ellis, i en fantastisk queer-värld där alla vägar leder rätt.

Svartvit teckning av läderbyxor.

Spela: Sexiga byxor - ett interaktivt dramaspel

Kasta dig in i ett vilt queert äventyr!

I Jävla fetto av Marina Meinander är det du som ska besluta vad Viola Tulipan ska göra för att bli nöjd med sig själv. Fixa kroppen eller fixa knoppen? Det bestämmer du.

Viola Tulipan - huvudkaraktären i det interaktiva speldramat Jävla fetto, sitter bedrövad vid sitt matbord.

Spela: Jävla fetto - ett interaktivt dramaspel

Viola Tulipans öde är i dina händer.

Jag önskar dig en spännande och givande ljuddramasommar!