Hoppa till huvudinnehåll

Yles synpunkter

Merja Ylä-Anttila: Yle Arenan – Yles public service i ett nötskal

Yles verkställande direktör Merja Ylä-Anttila ser in i kameran och ler.
Bild: Johanna Kannasmaa / Yle

Idag, den 15 juni 2022, firar Yle Arenan sin 15-årsdag. Tjänsten, som älskas av finländarna, befinner sig till sitt innehåll och användningssätt i centrum av Yles public service-uppdrag.

När det gäller Yle Arenan kan man definitivt tala om kärlek: när Taloustutkimus förra året utredde finländarnas högst värderade varumärke fanns Yle Arenan för första gången med bland de nästan 600 varumärkena på listan. Arenan kom då på andra plats bland de mest uppskattade varumärkena i Finland. Med andra ord har Yle Arenan under sina 15 år verkligen blivit en tjänst som finländarna älskar!

Att Yle Arenan är så populär och uppskattad av publiken beror på att Yle lyckats betjäna olika publikgrupper. Public service-uppdraget innebär att betjäna alla. Finländarna använder medierna allt mångsidigare och till Yles uppdrag hör också att betjäna finländarna på många olika sätt. Yle Arenans popularitet visar att tjänsten motsvarar finländarnas uppfattning om en effektiv public service i den rådande medievärlden. Yle Arenan är ett av de viktigaste sätten att leva upp till Yle-lagens princip ”för alla på lika villkor” i ett allt mångsidigare medielandskap.

En av hörnstenarna i Yle Arenans framgång är mångsidigt innehåll. Finländarna älskar i synnerhet inhemskt innehåll på Arenan: drama, komedi, barnprogram, dokumentärer, sport. Video, audio, poddar och direktsändningar. Det är, precis som sig bör, en brokig mångfald. Mångsidighet är en av de viktigaste principerna för public service eftersom Yle är gemensamt för alla och unikt för mig. Man kan till och med konstatera att Yle Arenan är den mest imponerande, mångsidiga och lättillgängliga kulturella skattkammaren i Finlands historia. Där hittar finländarna sina egna favoriter oberoende av tidpunkt.

Digital mediekonsumtion är en del av vardagen för många finländare – inte bara för den digitala generationen utan också för oss andra. Till exempel har tiden som personer äldre än 45 år spenderar på Yle Arenan nästan fördubblats på två år. Under coronapandemins intensivaste skede fick Yle Arenan en allt större betydelse: å ena sidan erbjöd tjänsten aktuell information, å andra sidan berikade den det intellektuella kapitalet med sitt omfattande innehållsutbud. Arenan har också en viktig roll i Yles uppgift inom försörjningsberedskapen, eftersom tjänsten varje vecka når tre miljoner finländare.

Yle Arenan var då den publicerades en teknologisk innovation i Europa. Tjänstens framgång väcker fortfarande förundran bland människor från världens alla hörn. Vi var föregångare och fungerade som vägvisare för andra aktörer och denna roll lämpar sig utmärkt för public service-uppdraget.

― Merja Ylä-Anttila, verkställande direktör, Yle

Yle Arenans framgång är också bindande i vår verksamhet och styr vår framtid. Det är viktigt med ett ständigt förnyande och innovativt grepp. Man kan till och med säga att detta blivit allt viktigare nu under den här tidseran, som är präglad av internationella mediejättar. Vi behöver också samspel mellan inhemska aktörer för att vara framgångsrika i tävlingen mellan medierna.

Det är en stor glädje att på jubileumsdagen få tacka de modiga visionärer och utvecklare som då det var aktuellt trodde på Yle Arenan. Jag vill också varmt tacka alla Yles medarbetare som outtröttligt utvecklar Arenans fina innehåll och tillgänglighet. Med samma attityd riktar vi blickarna framåt. Vi ser till att utvecklingen av den nu redan 15-åriga Yle Arenan fortsätter så att finländarna också i framtiden kan hitta rikligt med intressant innehåll och på så sätt bli förälskade i Arenan om och om igen.

Merja Ylä-Anttila
verkställande direktör, Yle

På andra språk