Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Markku Lumio lämnar sin post som stadsdirektör i Kauhava – anklagas för trakasserier

Från 2022
Marrku Lumio, ny stadsdirektör i Kauhava.
Bildtext Arkivbild av Markku Lumio.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Stadsdirektör Markku Lumio i Kauhava säger upp sig från sin tjänst. Han är anklagad för trakasserier och lämnar tjänsten på grund av brist på förtroende.

Det tillfälliga utskottets arbete med att utreda trakasserierna är klara och Lumio säger upp sig utan att saken tas upp inom stadsfullmäktige.

Markku Lumio sa upp sig på måndagen på grund av brist på politiskt förtroende.

– Det här är ett beslut som stadsdirektören gjorde efter att styrelsen hade uttryckt sin brist på förtroende. Efter det började vi förhandla om villkoren för uppsägningen och andra arrangemang, säger stadsstyrelseordförande Teemu Hakala (C).

Stadsstyrelsen ordförande Hakala föreslog att stadsstyrelsen håller med det tillfälliga utskottet och konstaterar att stadsdirektör Lumio inte har stadsstyrelsens förtroende.

Stadsstyrelsens medlem Risto Mattila (Sannf) föreslog att utlåtandet skulle återremitteras. Hans förslag fick understöd av Aapo Kamppinen (Sannf) och Susanna Saarimaa (Saml).

Stadsstyrelsen godkände Hakalas förslag med rösterna 9-3.

Lumio jobbar ännu två veckor

Stadsstyrelsen i Kauhana och Markku Lumio har kommit överens om att Lumios tjänsteförhållande tar slut den 13 augusti. Lumio arbetar ännu till 28 juni.

Det tillfälliga utskottets arbete är klart och ärendet tas inte mera upp i stadsfullmäktige.

Det tillfälliga utskottet grundades för att utreda möjligheterna att antingen säga upp stadsdirektören eller att flytta honom till andra arbetsuppgifter.

Markku Lumio har anklagats för att han betett sig olämpligt mot kvinnor.

Artikeln är en översättning av Yle Pohjanmaas artikel Häirinnästä syytetty Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio irtisanoutuu virastaan: "Ei tällaisissa prosesseissa ole voittajia". Översättning och bearbetning av Malin Hulkki.