Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Golden State Warriors har två matchbollar i NBA-finalserien

Andrew Wiggins var bästa poängplockare när Golden State tog vann NBA-final nummer fem.
Bildtext Andrew Wiggins var Golden States bästa poängplockare när laget vann NBA-final nummer fem.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Boston Celtics ledde med både 1–0 och 2–1 i segrar, men Golden State Warriors har kvitterat och tagit ledningen i finalserien med 3–2. Final nummer sex spelas i Boston natten mot fredag.

Inför det femte mötet lagen mellan Golden State Warriors och Boston Celtics stod det 2–2 i matchsegrar.

Hittills i finalserien hade det varit Celtics som tagit hand om stafettpinnen, men nu var det Warriors tur att vinna och dessutom ta åt sig en första matchboll tack vare segersiffrorna som skrevs 104–94.

Vinner Golden State Warriors den följande matchen som spelas på torsdag kväll lokal tid så är det klappat och klart, men om Celtics lyckas vinna på hemmaplanen i Boston så står vi inför en klassisk Game 7 i NBA-finalen 2022.

Men till måndagens femte final där Golden State tog över kommandot genast i början och ledde efter första kvarten med 27–16.

Efter pausen halvvägs in i matchen fick Boston fason på sitt spel och gick till och med upp i ledning, men i den fjärde kvarten åkte Golden State iväg med poängen och segern.

Golden States bästa poängplockare var den kanadensiske 26-poängsmannen Andrew Wiggins samt Klay Thompson och Stephen Curry som var goda för 21 respektive 16 poäng.

– Ju tuffare match, desto bättre spelar han. Han är en verkligt värdefull spelare för oss, sade Draymond Green om sin lagkamrat som utöver 26 poäng bland annat stod för 13 returer.

Tack kom det också från tränarhåll.

– Han har varit fantastisk i årets slutspel, sade Golden States tränare Steve Kerr.

I Boston Celtics led var Jayson Tatum bäst med sina 27 poäng, följd av Marcus Smart med 20 och Jaylen Brown med 18 poäng.

– Vi måste prestera jämnare genom hela matchen, framför allt i anfallet, sade Bostons chefstränare Ime Udoka.

Golden State Warriors kan säkra sitt sjunde NBA-mästerskap på torsdag kväll om laget vinner i Boston. En eventuell Celtics-seger utjämnar matchserien varvid avgörandet sker i San Francisco på måndag kväll lokal tid.

Boston Celtics är NBA:s näst mest framgångsrika klubb med 17 titlar. Los Angeles Lakers har likaså 17 mästerskap, men betydligt mera finalplatser (15 versus 4).

NBA-finaler, match 5:

Golden State Warriors – Boston Celtics 104–94 (27–16, 24–23, 24–35, 29–20)
3–2 i matcher (fyra segrar krävs för att vinna mästerskapet)

Wiggins 26/13 – Tatum 27/10
Thompson 21/ 3 – Smart 20/ 3
Curry 16/ 3 – Brown 18/ 9

Diskussion om artikeln