Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Johnson om de brittiska planerna på att slopa delar av Nordirlandprotokollet: "En relativt trivial uppsättning justeringar"

En man som håller upp en skylt med texten "Brexit: Not going well is it!" med det brittiska parlamentet och en EU-flagga i bakgrunden.
Bildtext Om det brittiska lagförslaget godkänns skulle det innebära att vissa gränskontroller slopas, att nordirländska företag inte längre tvingas följa EU-regler och att EU-domstolens inflytande över protokollet förringas.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Enligt EU bryter den brittiska regeringens kontroversiella lagförslag mot folkrätten. Ifall det godkänns överväger EU rättsliga åtgärder.

De brittiska förändringarna i Nordirlandprotokollet riskerar också att sluta i ett handelskrig mellan EU och Storbritannien.

Förslaget på ny lagstiftning, som premiärminister Boris Johnsons regering presenterade på måndag, ska göra det möjligt för Storbritannien att ensidigt slopa de bitar i Nordirlandprotokollet som britterna inte gillar.

Brittiska ministrar har länge anklagat EU för att ha inkluderat regler i Nordirlandprotokollet som lett till byråkratiska processer som bromsar handeln mellan Nordirland och övriga Storbritannien, och dessutom hotar den politiska stabiliteten i regionen.

Nordirlandprotokollet

  • Protokollet ska garantera att det inte blir någon hård landgräns mellan Nordirland och republiken Irland.

  • Det här innebär att Nordirland fortsättningsvis är en del av EU:s inre marknad för varor, trots att Storbritannien lämnat EU.

  • Tack vare protokollet har handeln mellan Irland och Nordirland kunnat fortsätta som normalt, utan tullkontroller.

  • Det här betyder att varor i stället måste kontrolleras mellan Nordirland och Storbritannien.

  • Protokollet är en del av brexitavtalet som godkänts av både Storbritannien och EU.

  • Nordirlandsfrågan var en av de svåraste frågorna under brexitförhandlingarna.

  • En öppen gräns mellan Nordirland och republiken Irland var av stor betydelse för att säkra Långfredagsavtalet från 1998.

Ett seriöst lagförslag eller utpressning?

Enligt den brittiska utrikesministern Liz Truss strider det nya lagförslaget inte mot folkrätten.

– Vi är väldigt tydliga med att vi agerar i enlighet med lagen, säger Truss.

Samtidigt signalerar den brittiska regeringen att den skulle föredra att förhandla fram en lösning med EU som gör att lagförslaget inte behöver bli lag.

I så fall kan lagförslaget utnyttjas som ett extra trumfkort för den brittiska regeringen under förhandlingarna.

Det nya lagförslaget

Om det nya lagförslaget godkänns lovar den brittiska regeringen att avlägsna "onödigt" pappersarbete i varukontrollerna mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

I praktiken innebär det här att gränskontroller slopas helt och hållet för en del varor som transporteras till Nordirland från Storbritannien.

Förutom det här vill Johnsons regering försvaga EU:s möjligheter att övervaka att protokollet följs.

Den vill att alla handelstvister gällande Nordirland hädanefter ska lösas av en "oberoende skiljedomstol" och inte EU-domstolen.

Enligt nuvarande överenskommelse fungerar EU-domstolen som skiljedomstol för frågor gällande handeln med Nordirland, vilket många brittiska nationalister irriterat sig på eftersom det innebär att EU fortsättningsvis har makten att köra över brittiska domstolsbeslut.

Två personer som står och tittar på en fårskock på en boskapsmarknad.
Bildtext Flera industrier i Storbritannien motsätter sig den brittiska regeringens planer på att riva upp Nordirlandprotokollet. Bild: Boskapsmarknad i Newark-on-Trent, Nottinghamshire.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Gröna och röda körfiler

I det nya lagförslaget föreslås så kallade gröna och röda körfiler för varor som korsar Irländska sjön till Nordirland.

En grön körfil avses är för varor som stannar i Nordirland och inte behöver deklareras. En röd körfil är till för varor som fortsätter till republiken Irland eller övriga EU-länder, och därför måste deklareras.

Företag i Nordirland ska också få samma skatteförmåner som företag i resten av Storbritannien och ha rätt att välja om de följer EU- eller brittiska regler.

Det här upplever bland annat den brittiska tillverknings-, mjölk- och köttindustrin som mycket problematiskt. Särskilt företag i Nordirland som idkar handel med EU-länder drar stor nytta av att vara en del av EU:s inre marknad.

– Jag ser inte hur folk ska operera mellan två olika standarder på samma område, om de gör det så kommer det att leda till stora svårigheter, säger Campbell Tweed från Storbritanniens branschorganisation för fåruppfödning "National Sheep Association", till nyhetsbyrån Reuters.

EU ryter till

Brexitavtalet är ett internationellt avtal som binder både EU och Storbritannien.

Nordirlandprotokollet ingår i brexitavtalet och EU:s brexitansvarige kommissionär Maroš Šefčovič säger att EU inte godkänner Storbritanniens ensidiga agerande i frågan.

Enligt Šefčovič kommer EU inte att gå med på att omförhandla protokollet även om den brittiska regeringens lagförslag godkänns.

– En omförhandling skulle bara leda till ytterligare rättslig osäkerhet för människor och företag i Nordirland.

Nuvarande handelsregler ger företagare i Nordirland tillgång till EU:s inre marknad för varor. Om den brittiska regeringen slopar delar av protokollet hotar EU med att dra in det här privilegiet.

Den brittiska oppositionen också missnöjd

Den brittiske oppositionsledaren Keir Starmer (Labour) håller med om att regeringens planer på ny lagstiftning kommer att göra det svårare att lösa problemen med Nordirlandprotokollet.

– Problemen kommer inte att lösas med lagstiftning som bryter mot folkrätten och det kommer att hindra de förhandlingar som i slutändan behövs för att lösa detta.

Förutom EU och oppositionen finns det också Tory-ledamöter som motsätter sig att det egna partiet eventuellt ämnar bryta mot folkrätten och riva upp ett avtal som premiärministern själv ingått.

Boris Johnson
Bildtext Enligt Johnson innebär lagförslaget bara några obetydliga ändringar i Nordirlandprotokollet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Försämrar Storbritanniens och EU:s relation

EU kan komma att vidta rättsliga åtgärder mot Storbritannien om landet skrotar väsentliga delar av Nordirlandprotokollet.

Tvisten kan också leda till ett handelskrig mellan EU och Storbritannien, då EU kan välja att se över villkoren i det frihandelsavtal som man kommit överens om med Storbritannien.

EU kan till exempel införa nya tullavgifter på brittisk fisk och jordbruksvaror.

Den här risken verkar Johnson ändå vara villig att ta, bland annat för att tillfredsställa de pro-brittiska grupper i Nordirland, som vill att samma handelsregler gäller i Nordirland som i det övriga Storbritannien.

DUP blockerar Stormont tills protokollfrågan är löst

Genom att riva upp och urholka protokollet räknar Johnson med att lyckas tillfredsställa partiet DUP i Nordirland, som kräver att handelsgränsen mellan Nordirland och övriga Storbritannien slopas.

Det unionistiska Democratic Unionist Party (DUP) vägrar sitta med i Nordirlands regering innan protokollfrågan är löst, vilket innebär att allt står stilla i det nordirländska parlamentet Stormont tills dess.

Enligt Långfredagavtalet från 1998 kan ingen regering bildas utan deltagande från de största nationalistiska och unionistiska partierna.

DUP:s vägran att ingå i en samarbetsregering har förorsakat hinder inom handeln mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

Kvinna som sätter en död fisk i en kass på en fiskemarknad
Bildtext Britternas fiskeindustri har redan drabbats hårt på grund av brexit, och på senare tid även på grund av kriget i Ukraina. Nu hotar ett nytt bakslag i form av tullavgifter från EU ifall Johnsons regering får igenom sitt lagförslag. Bild: Billingsgate Fish Market i London.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Johnson avfärdar all kritik

Den brittiska premiärministern viftar bort all kritik gällande lagförslaget för Nordirlandprotokollet.

– Det är en byråkratisk förändring som måste göras. Uppriktigt sagt, på det stora hela är det frågan om en relativt trivial uppsättning justeringar, säger Johnson i en intervju med radiostationen LBC.

Enligt Johnson bryter den eventuella nya lagstiftningen inte heller mot folkrätten.

– Jag anser att vårt högre och främsta juridiska åtagande som land är att följa Långfredagsavtalet, att upprätthålla balansen och stabiliteten i det avtalet, och det innebär att vi måste respektera [unionisternas oro].

Det är osäkert om Johnsons regering lyckas få igenom förslaget på den nya lagstiftningen.

Det behandlas nu i det brittiska underhuset och om det får grönt ljus går det vidare för godkännande till överhuset.

Men lagförslaget väntas stöta på en hel del motstånd i parlamentet, och enligt nyhetsbyrån Reuters kan processen ta flera månader.

Källor: BBC, The Guardian, Reuters, LBC